vitathatatlan.blogspot.hu
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék
(x)

2022. augusztus 5., péntek

Értelmes-e a bal-liberális értelmiség? (2. rész)


Avagy: A szellemi és párkapcsolati tanítók titkos világa.

A politikai nézetek és ideológiák mögött mindig állnak hétköznapi gondolatok és általános elképzelések is.
Manapság az utóbbiak ismerete nélkül az előbbiek mibenléte értelmezhetetlen.

Az előző részben elemeztük, hogy a pánikbetegségben és depresszióban szenvedő bal-liberálisok számára milyen megoldásokat kínál a marxisták által indított New Age.
A szcientológusok űrlényeitől a régi-, és újpogányságok méregdrága „személyiségfejlesztő” tanfolyamain résztvevők a gondolatnál is gyorsabban távolodnak a valóságtól. Közben azt is megtanulják, hogyan kell képzeletbeli lényekkel (pl. tündérek, koboldok) csevegni, vagy épp gyíkemberektől rettegni.

Azoknak, akik a bal-liberális világban a marxista ateizmus helyett valami komolyabb spirituális tanokat, netán vallást keresnek céltalan létezésük értelmére, szintén széles a kínálat.

Lássuk, mi az, amit e világnézeti táborban vallásnak hívnak, mit neveznek és tanítanak náluk modernizált „ősi tudás”, illetve „titkos tanok” néven, és hogy sikerül számtalan pogány hitvilágból és vallásból kiollózott majd egybegyúrt dolgokat spiritualizmusnak hazudniuk.

Azt is elemezzük, hogy
milyen útmutatásokat kapnak a család
és a párkapcsolatok kialakításában.

Nem lesz rövid, de átfogóan végigjárjuk azokat a kérdéseket, hogy lapos-e a „földanya”, a kábítószer elvisz-e Istenhez, minden vallás ugyanaz-e, ki az a duál, mitől lett Fenyő Iván a tudás kútjának vallási prófétája, kik a leghíresebb guruk és miért vannak börtönben; és végül azt is, mely testrész masszírozásával lehet eljutni a spirituális megvilágosodáshoz.





- Földanya istennő védelmezői

A klímaváltozásra épített globális hisztériakeltés jelenségét (talán) mindenki ismeri. Ez a „mind meghalunk, ha mielőbb nem kerül minden hatalom egy marxista világkormány kezébe” mottójú környezetvédelemből indult, majd klímavédővé lett zöldmozgalmárkodás legfőbb módszere a rettegtetés. Ez persze nem más, mint a „széthasad az égbolt és fejünkre rogy” típusú, őskorból eredő világvége-rettegés modern formája. A középkorban az asztrológia (avagy: csillagjóslás) nevű elmebajos hazugságtanok „nagymesterei” hirdettek új és újabb időpontokat erre. (Lásd pl. ide kattintva)
Ezt később különböző szekták is átvették. A világvége váróknál (pl. Jehova Tanúi) gyakori, hogy arra vesznek rá fiatal embereket, hogy ne alapítsanak családot, de ha mégis, véletlen se szüljenek gyereket. Merthogy minek, „úgyis itt a világvége”. Ennek oka, hogy ezzel minden figyelmüket, pénzüket, szabadidejüket és energiájukat a szekta céljaira fordítsák. Ők pedig egy nap arra ébrednek, hogy megöregedtek, maholnap meghalnak, és nincs, aki majd eltemesse őket - és a várt világvége sehol, annak időpontja az eltelt évtizedek alatt 5 évente mindig újabb 5 évvel későbbre csúszott. (Vélhetőleg érdeklődés hiányában.)


A mai zöld mozgalmak ugyanezt teszik. Ne vállalj gyereket, az széndioxidot szuszog, megöli a Földet. Hogy ez könnyebb legyen, igyekeznek arra is rávenni a fiatalokat, hogy köttessék el magukat - ezzel garantálva, hogy később se gondolhassák meg magukat.
Elvégre mi is lehetne valakinek akár 70 évesen is élete egyetlen célja, ha nem ugyanaz, ami lázadó kamaszként: a zöld mozgalom.

Persze ha valakinek besikeredik, akkor is van megoldás: az abortusz. Van, ahol már a 9 hónapos, épp megszületni akaró baba lemészárlása is törvényes lett. (Lásd pl. ide kattintva)

Egyes felmérések szerint az amerikai fiatalok több mint harmada vélekedik úgy, hogy a klímaváltozást tekintetbe kell venni a családalapításról való döntésben. (Lásd pl. ide kattintva) Az ember immár csak egy ökológiai lábnyom, minél kevesebb születik belőle, annál jobb.
A születésszabályozás nem újkeletű, pl. az eugenika hívei, köztük a náci felsőbbrendűség eszméinek képviselői sterilizálással akarták megszakítani a nemkívánatos egyének és csoportok szaporulatát. Itt annyi az eltérés, hogy nem mások, hanem saját maguk kipusztulását sürgetik. Az emberiség helyett a Föld megmentéséért.


De ne csak emberből legyen kevesebb - lehetőleg egy sem - hanem a háziállatok is ellenséggé váltak. Természetesen a politika sem marad ki ebből, pl. Hollandiában 2019-ben kormányzati erővel lefelezték az állattenyésztők marha, disznó, csirke stb. állományait. (Erről már írtunk, ide kattintva nyitható meg.) Persze a haszonállatok mellett a kutyák, macskák létezése is elítélendő a sötétzöldek világképében.

A bal-liberális médiafelületeken manapság csak az számít szakembernek, aki rendszeresen pánikol. A klímapánikoltatás a mindennapok része lett, e világnézet követőinek elméjében ez megmásíthatatlan, horrorfilmekbe illő tényként jelenik meg.

„... a klímaváltozás meg fog érkezni,
és kíméletlenül keresztbe veri
a magyar család megélhetését,
ivóvizét és élelmezését.”
(Tóta W. Árpád)

A megmenteni kívánt világ azonban nem holmi bolygó, amin kialakult az élet, de nem is Isten az ember számára teremtett lakhelye.
Ez kérem a Földanya. A Földanya, aki szenved, aki egy spirituális jellegű élőlény, s mi több: egy istennő.

Ezzel a mumusokat varázskövekkel elűző, faemberekkel beszélgető, felvilágosult(?) értelmiség az előző részben felsorolt ismeretei már kapuja az újpogányság egyikének, a Gaia Mozgalomnak.


A Gaia-elmélet szerint a Föld összes élő és élettelen része szorosan összefüggő, homeosztatikus rendszert alkot, azaz tág határok közt képes fenntartani létezésének feltételeit. Ez a főként tudományos kutatásokra irányuló, erősen a matematika nyelvén kommunikáló elmélet túl bonyolult volt ahhoz, hogy egy átlagember is megértse, ám túl érdekes ahhoz, hogy egyesek ne használják fel.

Így aztán erre hivatkozva a New Age kamuvilágában új buborék jött létre „Gaia-hit” néven és vele a Gaia mozgalom. Mivel az ökoszisztéma összefüggéseinek tudományos vizsgálata és a bálványimádó abrakadabra is a „Gaia” nevet kapta, ezt tökéletes trükk volt az emberek megtévesztésére, és e kettő látszólagos összemosására.
A Gaia-elméletet kidolgozó James Lovelock hivatalosan is elhatárolta magát a Gaia mozgalomtól, amely szerinte az ő elméletének karikatúrája. (Bővebben lásd pl. ide kattintva)

És tényleg az.

A mozgalom a tudomány helyett az ősi pogányságot ásta elő, annak minden ostobaságával; a Föld nevű bolygót egy élő és létező, Gaia nevű istennőként azonosítva, melyhez közülük sokan imádkozni is szoktak, illetve számára áldozatokat bemutatni. (Elvileg emberáldozatot - még(?) - nem, bár ha a gyerekvállalás tiltását nézzük, ez is megvan...)

Az ebbe burkolózottaknak teljesen mindegy, ki hány észérvet és tudományos tényt sorol - egy istennő imádatával ilyesmi nem vetélkedhet. Ezért nem fognak megállni addig, amíg a Föld légköre nem tisztán oxigénből áll, egyetlen háziállat is él, és nincs az összes ember sterilizálva. Kerül, amibe kerül, legyen megoldva bárhogy és bármilyen módszerrel. A cél minden eszközt szentesít.

A Gaia istennőzés a New Age más buborékjaiban is megjelent. Például az előző részben bemutatott ThetaHealing bizonyos oktatóinál a szemináriumok szerves része a meditációval a „Földanyával” történő mentális kapcsolat létrehozása, illetve a vele való beszélgetés. (Ők szoktak tündérkékkel meg koboldkákkal is csevegni, ezt is részleteztük.)

A Gaia mozgalom célja: „a Földanya megmentése”.
Jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”


- Pilis, és az ostobaság csakrája

A magyarországi „Földanyázók” egyik vesszőparipája a Föld(anya) szívcsakrája. Elvégre a Föld nevű bolygó élőlény, tehát van neki tüdeje (avagy a dél-amerikai esőerdők), meg szíve, annak meg aurája és csakrája. Hogy a feje hol van, még nem tudni. Talán New Yorkban.

Földanya szíve pedig hol máshol is lehetne, ha nem a Pilisben. Ezt a hatalmas ostobaságot olyan szinten sikerült bevinni a köztudatba, hogy mára tömegek járnak a pilisi erdőbe fákat ölelgetni. Szerintük ettől úgy feltöltődnek, mint a konvektorra csatlakoztatott elektromos autó.

Amikor a Dalai Láma Magyarországon járt, kérdéseket is lehetett feltenni neki. Aradi Lajos New Age hívő és mániákus táltosozó úgy gondolta, ki más is lehetne a Föld (Hold, Mars) csakrák nagy tudója, ha nem ő.
A Dalai Láma hatalmasat nevetett arra a kérdésre, hogy „Tényleg a Pilisben van-e a Föld szívcsakrája”, aztán közölte, hogy ez az ostoba kérdések halmazába tartozik. (Lásd videón /2perc 52 mp/ pl. itt) Majd folytatta: „Minden nép azt gondolja, hogy ő a világ közepe. A magyarok is, a mexikóiak is. Ez természetes gondolkodásmód, de nem igaz.”
A vallási vezető hozzátette: a kérdés azért is ostobaság, mert a szívcsakra nem egy hely vagy állapot. (Bővebben erről lásd pl. ide kattintva)

Ez is elég jól mutatja azt a tényt, milyen szinten „tájékozottak” az ezoterika nagy példaképei arról, mit is gondol egy általuk favorizált vallás az általuk mondottakról valójában.


- Csak azért is lapos a föld

A New Age világában a földanyázásnak létezik egy másik buborékja is, mely nálunk kevésbé ismert, de a mai Amerikában az emberek kb. 3-5%-a képzeli valóságnak. E tanok hirdetői szerint a föld nem gömbölyű, hanem oly lapos, mint egy tányér. E mára szektává lett őrültség neve: Nemzetközi Lapos Föld Kutató Társaság (FES). Alapítója 1956-ban Samuel Shenton (1903-1971), angol összeesküvés-elmélet kutató és előadó volt.
Az ember azt gondolná, hogy ez valami őskori világnézet, melynek követői iskolai tananyagok helyett ma is barlangrajzokból tanulnak. De nem.

A laposföldezés az 1800-as években indult, nagyjából ugyanakkor, amikor az okkultista halottlátás, szellemekkel suttogó médiumkodás és egyéb, ma a para(ab)normális kategóriába sorolt álmisztikus átverések.
1849-ben egy Samual Rowbotham (1816-1884) nevű, angol félőrült könyvet írt arról, hogy már az ókori görögök is tévedtek, mert a Föld tányér alakú...

Középpontjában az Északi-Sark áll (a Déli-sark pedig nem létezik), a szélein vastag, magas jégfal található - ezért nem folyik le a víz a széleken. Ezen az egészen pedig az ég helyett valamiféle áthatolhatatlan(!) üvegbúra van, a nap csak valami hatalmas lámpás, a hold és a csillagok pedig vetített képek.
1870-ben e világkép John Hampden nevű követője az igazság szándékos elhallgatásával vádolta meg a tudományos világot. Hosszas pereskedések eredményeként többször megbüntették, végül rágalmazásért börtönbe is zárták.
Noha 2021-re már 570 ember járt az űrben, több ezer műhold kering felettünk, számtalan űrben készült felvétel is készült bolygónkról, e szekta szerint a Föld akkor is lapos. Csak mert csak, és punktum.

Ők a fizika törvényeit kitalációnak hirdetik, szerintük se a gravitáció, se a testre ható tehetetlenségi erő nem létezik; valamint minden, ami ezzel kapcsolatos az átverés. A világűrben se járt soha senki és semmi, a Holdra szállás (mind a 6 alkalom) is kamu, a Földet körberepülő légi járatok is átverik az utasokat, stb. Mindezt meghökkentően gagyi és buta kísérletekkel próbálják igazolni.

A laposföldesek még a New Age világában is elutasítottak, elméleteiket a mindenféle ezoterikus para-őrültségeket dicsőítő weboldalak is merő ostobaságnak tartják. (Lásd pl. ide kattintva)


2017-ben Elon Musk, a rakétaprogramjairól (Space X) is ismert üzletember egy mókás kérdést intézett hozzájuk.
A kérdés lényege az volt, hogy ha a Föld lapos, akkor nyilván a Mars is az - de akkor miért nincs Lapos Mars Társaság?
Érdekes választ kapott tőlük: „Köszönjük a kérdést. A Földdel ellentétben a Marsról már megfigyelték, hogy kerek.” (Lásd pl. ide kattintva)
Tehát szerintük a világegyetem egyetlen lapos bolygója a Föld.

Hogy mit szól ehhez a Gaia mozgalom, nem tudni - az viszont biztos, hogy e két nézet eredménye szerint:

a „Földanya”

egy tapsiképű,

lapos nőszemély.

(Hűha, ez most body shaming?)

Természetesen a laposföldezés sem egyetlen társaság. Ha egy üzlet beindul, mindig lesznek másolói, elvégre a New Age világában egy ötlet saját zsebre mindig nagyobb hasznot hoz.
A fenti, Flat Earth Society (FES) társaság sem maradt konkurencia nélkül. A hol YouTubernek, hol írónak és producernek mondott Eric Dubay létrehozta a saját, laposföldezős szektáját. Eszelősnél eszelősebb áldokumentumfilmeket is készített e témában, melyekben a tudományt hazugságnak, Adolf Hitlert egy békeszerető, nagyszerű embernek (lásd pl. itt), a Vatikánt pedig a világ leggonoszabb szervezetének definiálja.


A laposföldezős magyarázatai részben eltérnek a FES által hablatyoltaktól. Ilyen a gravitáció is, mely bár egyikük szerint sem létezik, a FES ezt egy zavaros halandzsával, Eric Dubay viszont egy meghökkentően buta sületlenséggel indokolja. Ahogy a New Age világában illik, természetesen ő is azt állítja a tudományos tényekről (pl. gravitáció) hogy soha senki által nem lett bizonyítva, a saját eszelős képtelenségei viszont megkérdőjelezhetetlen tények.

Videói nemcsak a „konteófogyasztók” táboraiban népszerűek, hanem különböző vallási szektákban is.
Ilyen például a nálunk 2019-ben bejegyzett YAHUAH Útja nevű (vallási) egyesület is, amely lényegében egy „Jehova Tanúi” 2.0 verziós, világvége váró szekta. Ők az egyik youtube csatornájukon E. Dubay minden laposföldes videóját megosztották, de a másik csatornájukon „Az orvostudomány hazugság” címmel is indítottak többrészes sorozatot.

A nemzetközi méretűre nőtt őrületnek magyarországi társasága is van, Flat Earth Hungary (lásd pl. ide kattintva) tehát „Lapos Föld Magyarország” néven. Véleményük szerint, akik nem hisznek nekik, azok mind „ostoba, agymosott gömbföldes birkák”.
Nézeteik egyfajta sajátos keverékei a FES és az Eric Dubay féle halandzsáknak, de hozzáadtak saját kútfőből eredő „felismeréseket” is.

Elnökük Sz. Sándor operatőr végzettségű, a vezetőségük műszaki-technikai szakértője, K. Attila pedig autószerelő. Ez nem meglepő, általában minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál inkább kritizálja a tudományt - elvégre, amiből ő nem tud semmit, az nyilván csak ostobaság lehet.

A tányérbolygó hazai követőinek elnöke az idők során többször is adott riportot különböző újságoknak. Ilyen volt pl. a 24.hu A fény úgy jön felénk, mint az ökörhugyozás című értekezése, amelyben a nyilvánosság elé tárta a kozmosz titkaival kapcsolatos tudományos kutatásainak módját is.

És ez nem más, mint a rendszeres kanabiszfogyasztással egybekötött meditáció. Elmondása szerint, ezzel elméje összekapcsolódott a kozmikus tudattal (lásd: univerzum energiái, bioenergia, csííííí-hókuszpókusz stb.)
Ezzel úgy megvilágosodott, mint Buddha; azóta tudja, hogy a táguló, végtelen univerzumban lévő százmilliárd galaxist, azok naprendszereit, az ősrobbanást, de még az evolúciót is a Vatikán találta ki.
A Vatikán mögött pedig a jezsuiták állnak, Jeruzsálem is az ő tulajdonuk, és Izraelt is ők irányítják. Nem most kezdték, már Hitlert is a Vatikánból irányították, de Sztálint is.
Állítása szerint a NASA egy óhéber szó, megtévesztést jelent, az ő leányvállalatuk a Photoshop, de e mögött is azok a zsidók állnak, akiket a vatikáni jezsuiták irányítanak.
De mindezek mögött egy szicíliai öregember áll, titkon ő irányíthatja az egész világot; aki viszont nem is ember, hanem földönkívüli, alakváltó gyíkember.

E hatalmas „tudás” láttán az ember komolyan elgondolkodik azon, mi lett volna, ha füvezés helyett kemény drogokat is használ a meditációihoz. A vele készült riportokat látva a rendőrség is hasonlókat gondolhatott, csináltak is nála egy házkutatást.
A pincéjében talált 400 tő marihuánát nem fogadták el vallása kegytárgyaként, pláne, hogy a termesztéshez szükséges lámpákat lopott árammal üzemeltette. Nyalánkságként találtak még nála több kilónyi szárított kannabiszt is, ez a mennyiség saját használatra évszázadokra elég a kozmikus összeesküvések felismeréséhez.

Mindezért a Budapest Környéki Törvényszék 2021-ben (jogerősen) hat év fegyházbüntetésre ítélte. (Lásd pl. ide kattintva)
Ám ígérete szerint hasznosan fogja tölteni az idejét, és könyvet ír arról, hogy mégis lapos a Föld.


- A hippi álspirtitualitás drogliberalizációja

A legfőbb laposföldes kábítószerekhez való hozzáállása nem elszigetelt jelenség a New Age világában.
A boszorkánykodás, táltosozás, sámánizmus (és hasonlók) egyre nagyobb lendülettel törtetnek előre. Az ilyen újpogány „tanok” a spirituális felemelkedés, megvilágosodás stb. ígéreteivel csábítják az embereket.
E körökben a saját elme megtévesztésének egyik módszere a hallucináció. Akiknek nem elegendő erre a különböző „transzcendentális” meditációk képzelgései, azoknak hatékony és gyors tapasztalati megoldást ígérnek.

És ez nem más, mint:

a kábítószerek.

Az ilyen „tanítómesterek” - sok egyéb zagyvaság mellett - azt is tanítják, hogy a hallucinogén szerek hatása nem az agy felborult biokémiája miatti őrült képzelgések, ó dehogy. E látomások az univerzum energiáival/túlvilági szellemekkel/stb. való kapcsolatfelvétel, ami bepillantást nyújt a múltba/jövőbe/eltitkolt-ismeretlen valóságba stb.
Ez sajnos nem vicc, nem kamu, hanem halál komoly rögvalóság. E „jóképességű” New Age tanítómesterek azt tanítják, hogy az igazi spirituális élményhez jól be kell drogozni.

Tökéletes példája ennek a 2022. júliusi eset, amikor Siklós környékén éjjel, az erdő mélyén tartottak „tea szeánszot” (Lásd pl. ide kattintva)
A „szeánszhoz” egy ayahuasca nevű, egy dél-amerikai növényből készült főzetet használtak. Ez már az őskori (indián) sámánoknak (avagy: varázslóknak) is kedvenc trükkje volt, ugyanis a kotyvalék két pszichoaktív anyaga miatt erősen hat az idegrendszerre.

Az Amazonas medence sámánvilágának kábítószerezésére Amerikában önálló „egyház” is létrejött. Trinity de Guzman Új-Mexikóban hozta létre Ayahuasca Healing nevű vallását, amit (mint az ilyen kóklerek általában) mindenféle mentális betegségek nagyszerű gyógymódjának állított be. Az amerikai bíróság egy időben megtiltotta a működésüket, de végül (a szcientológusokéhoz hasonló módszerekkel, kellő politikai és egyéb nyomás hatására) a Legfelsőbb Bíróság 2004. december 8-án engedélyezte e DMT-t tartalmazó hallucinogén növény használatát a vallásos(?!) szertartások során. Az ítélet érdekessége, hogy ugyanazen DMT (vagyis: dimetiltriptamin) nevű vegyület ugyanezen országban veszélyes drognak van minősítetve.

Trinity de Guzman

E szer egyik jellemző hatása, hogy egy olyan tudatállapotot (vagy érzetet) válthat ki az alanyban, amitől mindenféle képzeletbeli létformákkal kommunikál. Már 1965-ben is dokumentáltak olyan eseteket, melyekben a fogyasztók „apró, humanoid lényekről” meséltek, akikkel vízióik alatt többször is találkoztak.
Az ayahuascát és hasonlókat Amerikában több indián egyház is használja, ilyen pl. a pejotl nevű kaktuszféle is, ami szintén hallucinogén hatású meszkalint tartalmaz.
Ugyanebbe a kultúrkörbe tartozik a kokain alapanyagául szolgáló kokacserje élénkítőszerként való használata is.

Ezen „spirituális hatású” növények hatásait nézve már nem is olyan meglepő, hogy eme pompás(?) indián kultúra fénykorában a legfőbb vallási tevékenység az volt, hogy élő emberek szívét vagdosták ki a nappiramisok tetején.

Ugyanerre léteznek modern szerek is. Albert Hofmann (1906 - 2008) svájci vegyész 1938-ban szintetizálta az LSD-t. Ez az ergolinok családjába tartozó, pszichedelikus drog hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód és a létszemlélet. Különböző hallucinációkat, érzékcsalódásokat (pl. szinesztéziát), valamint megváltozott idő-, és térérzékelést is okozhat, mellé kedvezőtlen mentális hatásai lehetnek, mint például a szorongás és a paranoia.

Az LSD volt ez egyik kedvence az 1960-as években indult, a beatzene hatására kialakult hippimozgalomnak. A The Beatles koncertjein előszeretettel osztogatták a közönség között, de a híres woodstocki fesztiválon (ami a hippimozgalom egyik jelképe lett) megjelent 500 000 néző sem nélkülözte a tudatmódosító szereket. Itt bizonyítottan 10 emberből 9 bedrogozva élvezte a koncerteket.

A hippik mozgalmát főleg az anarchisztikusan és feltűnősködően lázadó, a társadalomba beilleszkedni és dolgozni nem akaró fiatalok jelentették. Az alkohol és drogszenvedélyük mellett a szexualitáson kívül mással érdemben nem szerettek foglalkozni, hacsak az ostoba és tudatlan fecsegést és okoskodást nem tekintjük foglalkozásnak.

A jól ismert „Szeretkezz, ne háborúzz” doktrínájuk kísértetiesen hasonlít a berlini „Egyes Számú Kommuna” (Kommune 1) hitvallásához. (Lásd: 1968-as „szexuális forradalom”)
Nehéz elképzelni, hogy Amerikában a vietnámi háború (1955 - 1975) idején mindezt nem támogatta volna a szovjet KGB, ugyanis a hippimozgalom egészét nézve, ha valamihez, hát az amerikai érdekekhez semmi köze nem volt - viszont a kommunista blokk érdekeinek tökéletesen megfelelt.

A fiatalságot meghökkentő gyorsasággal drogfogyasztóvá és „hivatásos” semmirekellővé alakító új nézetekhez új magyarázatok is kellettek. Ezek (meglepő?) főként marxista jellegű, antikeresztény tanok voltak, okkultizmussal és időnként nyílt sátánimádattal vegyítve.


Közéjük tartozott Charles Manson (1934-2017) sorozatgyilkos szektája is. Manson pályafutását tehetségtelen zenészként kezdte, majd megismerkedett a szcientológiával, aztán az okkultizmussal és a drogokkal. Ezek hatására idővel nagy prófétának képzelte magát, híveket gyűjtött, akikkel aztán nekiállt a (szerinte) világmegváltást hozó tervének. Ez utóbbi ártatlan emberek brutális lemészárlása volt, saját otthonukban.

A kereszténységet nemcsak Manson utasította el, ez Amerikában egyre nagyobb divat lett. Erről a hippik félistene, John Lennon például 1966-ban a London Evening Standard nyíltan leszbikus újságírónőjének, Maureen Cleave-nek így nyilatkozott:

„A kereszténység el fog tűnni.
Megszűnik, megsemmisül.
Erről még csak vitatkozni sem vagyok hajlandó.
Igazam van és be is fog igazolódni.
Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus.
[...]
Jézussal nincs is semmi baj,
de a követői ostobák és közönségesek.
Ők csavarják ki úgy a dolgokat,
hogy az számomra tönkreteszi az egészet.”

A mielőbbi világnézetcserét nemcsak a zeneipar, hanem a drogok hatásai is gyorsították.
A „spirituális utazás”-nak hazudott hallucinációk mibenlétének magyarázataira szinte azonnal jelentkeztek az okkultisták. „Médiumok”, és egyéb „szellemlátó” csaló gazemberek, illetve gyakorló elmebetegek kezdték hirdetni a kábítószerek okozta „misztikus élmények” mibenlétét. (Akiknek ez nem volt elég, azokat bevezették a hinduizmus tanaiba, mondván: a drogokkal eggyé válik a kozmikus energiákkal.)
Később, elsődleges célcsoportként rájuk épült az 1970-es években indult New Age (avagy: ezotéria) mozgalom. (Ennek mibenlétét itt részleteztük)


Természetesen a drogok hatása oly távol áll a spiritualitástól, mint a New Age a tudományoktól.
Az illúzió (vagy érzékcsalódás) egy pszichológiai jelenség, amelynek során félreértelmezünk a valóságból érkező ingereket, azaz az agyban az érzékszervek által közvetített információ felhasználásával egy, az objektív valóságtól eltérő reprezentáció hamis valóságképe keletkezik.
A kábítószeres „utazás”, és az összes többi, ezoterikus „természetfeletti érzékelésnek” hazudott jelenségek okai valójában a tudomány által jól ismert érzékcsalódások, illúziók, pszichovegetatív és egyéb szindrómák, valamint különféle mentális zavarok.
Az ilyen jelenségek élettani hátterében az agyi ingerületátvivő anyagok a normálistól eltérő, esetenként drasztikus megváltozása áll. (A drogok hatása nem véletlenül hasonlít a magas lázzal járó, súlyos betegségben szenvedők lázálmaira.)

Az emberi agy a gyors, könnyen érthető dolgok észlelésére van berendezkedve. Az ettől eltérő észlelések zavart okoznak. Ezek eredménye nem más, mint képzelt élmény. Ezt kiválthatja külső hatás, vagy akár saját, túlpörgetett képzeletünk is.
Általánosan elmondható, hogy az érzékek közötti kompenzáció sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.
Az agy veleszületetten multiszenzoros, a látást, hallást, tapintást, szaglást és ízlelést egyszerre érzékeli és dolgozza fel, majd ezeket elménk számára elkülöníti.

Az alábbi képen balra látható a normál agyműködés, jobbra egy LSD hatása alatt álló agy működése.


Az őrült képzelgések oka tehát nem spirituális varázslat, hanem az agyhullámokat mérő műszerekkel (pl. EEG) is jól kimutatható, neurológiai jelenség.
Az agyi szinapszisok a normál kapcsolatok helyett szinte mindennel kapcsolódnak, így a hallucináló látja a hangokat, hallja a színeket, akár mindezeket a bőrén érzi, és mellé az emlékeiből kiragadott részletek a képzelettel kapcsolódva új, friss és valós események élményeként jelentkeznek.

Kutatások bizonyították, hogy mindezeket profi felkészítésekkel előzetesen befolyásolni is lehet, s mi több: akár semmi tartalmú placebóval is ki lehet váltani hasonló tüneteket.
Mindezekre, valamint az agyunk működésének részletes bemutatására egy másik alkalommal kerítünk sort.
Dióhéjban erről legyen most ennyi.

Az őskorban az ilyen hatásokat remekül felhasználták az emberek átverésére a sámánok és egyéb varázslók.
A középkorban a boszorkányok és mágusok élősködtek az embereken, a csalók misztériumának átveréseivel.

Döbbenet, de igaz: az őskori,
tűz körül ugráló szélhámosok trükkjei
napjainkban is jövedelmező üzletágak.


A magyarországi, Ayahuasca (DMT) alapú „tea szeánsz” spirituális élménnyel egybekötött misztikus boldogsága, és pár pillanatig „istenséggé válása” a siklósi erdőben is megmutatta a boszorkányság valódi arcát.

Az egyik résztvevő (aki történetesen VV B. Anett, egy ismert valóságshow-szereplő hölgy) anyaszült meztelenül(!!!), a hallucinációi által okozott félelemtől sikongva berohant az erdőbe. Közben többször elesett, végül sikeresen összetörve magát elájult. Másnap egy szőlősgazda talált rá, aki értesítette a hatóságokat.
Az éjjeli boszorkányok reality-sztárját azonnal kórházba vitték, ahol törött csontjait röpke 6 órás műtéttel sikerült helyrehozni.

Ebből is látható, hogy a New Age (a világ minden hitvilágát egybemosó) katyvaszai tökéletesen illeszkednek a multikulturális politikai ideológiához. Az európai újpogányság része lett a dél-amerikai indiánok kábítószer-kultusza is, fennen hirdetve a különböző „varázsgombázások” nagyszerűségeit.

A nemzetközi bal-liberálisok „drogliberalizáció” fedőnevű, legális kábítószerezési (és ezzel az engedélyezett kábítószer-kereskedelmi) céljának eléréséhez a fenti módokon az ezotéria (New Age) is növeli a drogkövetelők táborát.



- Duálpárok és a párkapcsolati önsanyargatás

Sajtóhírek szerint „VV” B. Anett azért vett részt az éjszakai boszorkány-rituálén, mert egy ideje párkapcsolati gondjai voltak, és szenvedett a magánytól. Hogy erre megoldást jelent-e, hogy anyaszült meztelenül, rémisztő hallucinációktól gyötörve, éjjeli lidércként sikítozva rohangált pár órát az éjszakai erdőben, mindenki maga döntse el.

Akinek ez nem elég, a New Age (avagy: ezotéria) egyéb (alternatív) párkapcsolati megoldásokat is kínál.
Ezek közül a legnépszerűbb a „duálpár” néven ismert, aminek lényege az, hogy a „duálok” (avagy lelkipárok, lelkitestvérek, ikerlángok) rátalálnak/felismerik mindenben tökéletes párjukat.
De ezt nem ám holmi sokáig tartó ismerkedéssel, a másik valódi énjének, gondolkodásának, számára előnyös/hátrányos tulajdonságainak (stb.) megismerésével, ó dehogy. Az ilyesmi olyan macerás, meg sokáig tart - minek ilyesmivel kínlódni, amikor van helyette azonnali abrakadabra is.
Semmi más nem kell, mint „megtisztítani a test energiáit” (önátverős elmetrükk), aztán tágra nyitni a szívcsakrát (aki még nem elég hindu ehhez, azt gyorstalpaló tanfolyamok segítik) és akár a mágnes, rögvest érezni fogja a környezetéből, kit kell bevonzania.

Van erre metafizikai magyarázat is: „A duálok azonos forrásból származó, a polaritás rendje szerint szétvált energetikai tudatok.”
Ez ezoterikus nyelven azt jelenti, hogy XY meghalt, de aztán újjászületett, de nem ám egészben egy testbe, hanem a lelke egyik fele Jóskába, másik fele pedig Mariskába (vagy Pistába, ha az LMBTQI vonalat is figyelembe vesszük) került. Így amikor ők összejönnek, a két test egy lélek szó szerint értendő.

A „duál” megtalálásához általában szakembert szokás igénybe venni. Ez általában ezo-guru, reinkarnáció tanító, táltos, csillagjós, vagy ezek mindegyike egyszerre. Ő pedig - X összegért, mert komoly munka komoly fizetséget érdemel - megmondja, hogy az illető közvetlen környezetéből ki a „duálja”.
Hogy miként lehetséges az, hogy ilyenkor mindig kiderül, hogy a reinkarnációja során szétesett lelke másik felének tulajdonosa pont az ismerősei között található, nyilván az univerzum rezgéseinek köszönhető.

Azt viszont a „duálpározások” nagy gurui is elismerik, hogy az ilyen kapcsolatok a kezdeti önfeledt szexualitásból viszonylag gyorsan állandó vitákkal és örök feszültséggel folytatódnak. Persze erre is megvan a magyarázat: e párok lényege a „yin és a yang”, így a kezdeti Vénusz után már a Mars aszcendensei veszik át a kapcsolatuk energiáit.

Szóval: „őt adta számodra az univerzum, innentől ha beledöglesz is vele kell lenned, mert ő a lelked másik fele”. És pont ezért nem kell előtte holmi ismerkedés; hiszen a spirituális erőket nem szabad holmi személyes tapasztalatokkal befolyásolni. Elvégre ők a metafizika „tökéletes illeszkedés törvényei” szerinti „duálpárok”.

Ha a dolog már nagyon szenvedős, a gurunál további párkapcsolati és felemelkedési tanfolyamokon is részt lehet venni. Így legalább a közös háztartás közös pénzét közösen költik el, ez bizonyára remek megoldás a közös élethez.


- Metafizika, és a Neander-völgyi ember tudománya

A New Age (avagy: ezotéria) alternatív világnézetében, legyen szó bármiről, idővel mindig előkerül a „metafizika”, és a dolog „metafizikai magyarázata”.

Az emberek e szó hallatán azt gondolják, hogy a metafizika egy nagyon komoly tudomány, a fizika valamelyik ága, valami olyasmi, mint a kvantumfizika, vagy az asztrofizika.
Hát nem... Nagyon nem.

„A tudomány tényekből építkezik,
ahogy egy ház kövekből.

Tények együttese azonban még
ugyanúgy nem tudomány,
ahogy egy halom kő sem ház.”
(Henri Poincaré)

A fizika tudományának alapvető jellemzője, hogy azonos dolgokkal azonos körülmények között azonos események történnek. Mindig, minden esetben. Kivétel nélkül.
Ha valaminél ez nem így van, az semmi esetre sem fogadható el ténynek, mert valami komoly hiba van a bármikor azonos eredménnyel járó megismételhetőségben.
Márpedig a fizika a világegyetem minden pontján, a fizika törvényei szerint, egyformán működik. Mindig, mindenhol. Ez is tény!

Viszont a metafizikai összefüggések észlelésének egyik alapvető eleme az, hogy keményen hinni kell benne - máskülönben nem működik.
Mi az, amit csak akkor tapasztalunk, ha nagyon keményen hiszünk benne? Nem más, mint a képzelet. Pszichológiai tény, hogy ha nagyon keményen elképzelünk valamit, akkor az agyunk kedvünkre tesz, és máris lehet valaminek érezni a semmit. Ezt számtalan kognitív pszichológiai kutatás igazolja, de ide tartozik az ismert placebo és placebo-hatás is.

Megjegyzés: a kognitív pszichológia tudománya a mentális műveleteket (a gondolkodás világát) helyezi középpontba, miközben azt kutatja, hogy az ember hogyan képezi le a körülötte lévő világot, mit kezd ezzel az elméjében, és hogyan hat ez a viselkedésére.

Hogy értsük a különbséget a fizika tudománya, és a metafizika képzelgései között, nézzünk egy jól érthető példát.
E téren a valóság megismerésének legegyszerűbb módja a pofon.
Amikor valakit pofon vágnak, az nagyot csattan az arcán.
Nem szükséges hozzá, hogy ...
... erősen higgyen a pofonban.
... tudja, mi az hogy pofon.
... értse, miként működik a pofon.
Sőt, ha nem hisz a pofonban, vagy akár önmagát „pofonvághatatlanra” meditálta, akkor is pont úgy fog működni az arcán, mint bárki másnál.

A metafizikai handabandák - bár nagyon szeretnek tudóskodósnak tűnő szakszavakat használni - kivétel nélkül tudományos nonszenszek. Ha úgy tetszik: tudománytalan vérostobaság.
Kivétel nélkül. Ugyanis ezek bármelyike, ha tudományosan elfogadható lenne, az azonnal bekerülne a fizika tudományos tényei (vagy legalább elméletei) közé, és nem lenne helye az értelmetlen hablatyok „metafizika” nevű gyűjteményében.

Noha folyamatosan azt magyarázzák, hogy a tudomány nem képes megmagyarázni a „természetfeletti” tapasztalataikat, valójában ennek egyszerű oka van. Nem létező dolgokkal sem a fizika, sem a biológia nem tud mit kezdeni. Az egyetlen tudomány, ami az állításaikra valódi és részletes magyarázatot ad, az a pszichológia.
Természetesen a varázslóvilág hívei elutasítják a különféle tévképzetek és mentális problémák diagnózisait, elvégre ők nem elmebetegek. De vajon melyik őrült tartja magát elmeháborodottnak?

Az ősi ezoterikus tudás
metafizikai összefüggéseinek
szakértői csoportja,
45 ezer évvel ezelőtt.

Honnan származik a metafizika?

A valóság egyszerű. Az őskorból.
Az ősember is szerette volna ismerni a körülötte lévő világot; igyekezett is mindenre magyarázatot találni. Ezek remekül sikerültek. Pár példa:
- A szél azért fúj, mert a tegnap levadászott mamut szelleme még itt jár, és az ő üvöltését hallani.
- Ungu Bungu azért köhög, mert a szomszéd törzs varázslója szemmel veréssel a testébe bűvölt egy békát, ami most ott ugrál benne.
- A vadászat akkor lesz igazán sikeres, ha közben a varázsló otthon egy órányi tűz körül ugrálás után mély varázsálomba merül, mert ezzel a vadászok ereje megnő.
- stb.

Ezek voltak az úgynevezett „tapasztalatokon alapuló, metafizikai megismerések” alapjai.
Aztán eltelt pár tízezer év, de az ilyen magyarázatok ahelyett, hogy eltűntek volna, továbbfejlődtek.

Ez lett az okkultizmus.

Még a középkorban is sokan voltak, akik a tudományt és az okkultista képzelgéseket azonos módon kezelték.
Azonban a XX. századra végleg különváltak a tudományok a képzelgésektől, illetve a fizikai dolgok mibenlétének filozófiai, vagy okkultista magyarázataitól.

Ezzel az okkultizmus a maradék tudományosságát is elveszítette, maradt az, ami már az őskor hajnalán is volt: idiótáknak való handabanda. Ostoba babonaságok.
Mára vegyítve lett sátánizmussal is, hogy könnyebb legyen elhitetni a naiv tudatlanokkal annak nagyszerűségét meg működőképességét.

A XX. század végére az okkultizmus új nevet kapott, „paranormális jelenségek” lett belőle. Aztán ezotéria, mert ez olyan jól hangzik.
Ezek magyarázataira pedig az „okkult tudományoknak” nem az álfilozófiai, hanem az áltudományos része szolgál.

Ez utóbbit hívják manapság metafizikának.

Tekintve hogy nemhogy a fizikához, de egyetlen valódi tudományhoz sincs köze, maximum a ponyvairodalom műfajában értelmezhető.

Természetesen profi csalóként a hazugságaikat látványos illúziókkal is próbálják igazolni. A „paranormális jelenségek” jól jövedelmező üzletág lett. A valódi bűvészkedéshez béna, középszerű (vagy annál is gyengébb) figurák adják elő magukat „természetfeletti képességekkel” rendelkező „parafenomén” néven. És ezzel a színpadi bűvészprodukciónak gyenge, nevetségesen ócska trükkös előadásból „megmagyarázhatatlan csoda” lett, és az ezotéria nevű átverés áldozatai a csodálattól elsápadva vetik magukat a lábaik elé.

Az ilyenek leleplezésére jött létre 1976-ban a Paranormális jelenségek Tudományos Vizsgáló Bizottsága (CSICOP), mai nevén a Szkeptikus Vizsgáló Bizottság (CSI).
Alapítói a világ legnagyobb elméi közül kerültek ki, mint pl. Carl Sagan (1934-1996), Isaac Asimov (1920 -1992), B.F. Skinner (1904-1990), Philip J. Klass (1919-2005) és a világhírű bűvész és para-szélhámos leleplező, James Randi (1928-2020).

A CSI mára „a tudomány nem tudja megmagyarázni”, „a tudósok se értik”, a „paranormális jelenségek megértéséhez nem a tudományt, hanem azzal kiegészítve a metafizikát kell használni” és egyéb ocsmány hazugságok mindegyik típusát leleplezte.
(Talán így már érthetőbb, miért gyűlöli a tudományt a New Age világa)




- A leleplezett parafenoménok
(Uri Geller, James Randi és Déri János)


A leleplezett trükkök közé tartozik például az Uri Geller nevével fémjelzett kanálhajlítás, melyben nemhogy természetfeletti, de még komoly kézügyesség sincs. James Randi A valóság Uri Gellerről című, 1982-ben írt könyvében pontosan részletezi, hogy a „nagy parafenomén” mindössze négy, pofonegyszerű bűvész trükkre építette az összes mutatványát és egész karrierjét. (Erről pár perces, angol nyelvű videó pl. itt)
A kanálhajlítós trükk például 10 perc alatt betanítható egy 5 éves gyereknek - ez jól mutatja azt, hogy a „természetfeletti képességek” nevű csalás mennyire primitív átverés.


Megjegyzés: aki szeretné Uri Geller képességekkel szórakoztatni ismerőseit, az alábbi pár leleplező-oktató videókból több, pofonegyszerűen kivitelezhető kanálhajlítós trükköt is elsajátíthat.

- Kemény anyagból készült kanál.
Az előre preparált, a tálka és a nyele között bevágott kanál a „parafenomén” ujjai között elgörbül, majd eltörik.
(Lásd pl. ide kattintva)

- Puha anyagból készült kanál.
A két ujjal (könnyedén) történt meghajlítás után ügyesen forgatva látványosan görbül, hajlik.
(Lásd pl. ide kattintva)

- Bármilyen anyagból készült kanál.
Pár perc alatt begyakorolható trükkök, a meggörbített majd kiegyenesedett kanálra.
(Lásd pl. ide kattintva)

- Varázskanál.
Akinek nincs kedve gyakorolni, bűvészboltban is vásárolhat meggörbülő, csavarodó, eltörő kanalakat, villákat vagy szögeket. (Ezek pl. speciális, már a testünk hőjére is lágyuló fémötvözetből készülnek.)
(Lásd pl. ide kattintva)

Uri Geller kanálhajlítása Johnny Carson talk showjában, már 1973-ban leleplezésre került.
Ekkor ugyanis - James Randi tanácsára - a „nagy parafenomén” nem hozhatta magával a saját fémtárgyait, hanem a műsorvezető által hozott kanalakon, kulcsokon, órákon stb. kellett volna bizonyítania, élő adásban.
Mivel nem a saját, trükkös kellékei voltak előtte, természetesen pont annyi „természetfeletti” mutatványra volt képes, mint egy házimacska.
Persze ezt a pofára esést is kimagyarázta: feszült volt meg ideges, így elhagyta a varázsereje. Az őskori varázslatok világában leledző hívei elhitték neki, azóta minden ilyen jellegű felsülést azzal magyaráznak, hogy a „szkeptikus” (vagyis nem varázslathívő elmebeteg) negatív energiái elnyomják szegény „parafenomén” varázserejét. (Ezen nem létező energiát már ismertettük: Chi: misztérium helyett egyszerű fiziológia)

James Randi olyan közismert abrakadabrák mibenlétét is bemutatta, mint pl. „az emberi mágnes, akinek a mellkasáról még a vasaló sem esik le”. Ehhez elég egy kis hintőporral bekenni a nagy „parafenomén” mellkasát, és máris leesik róla minden. Ugyanis az izzadtságtól ragacsos bőr tapasztja oda a tárgyakat, nem holmi „természetfeletti” mágnesesség. (Erről leleplező videó pl. itt)
Az „emberi mágnes” trükkje tehát a rendszeres tisztálkodás nélkülözése.

A magát a „telekinézis” nagymesterének beállító James Allen Hydrick leleplezése sem volt nehéz. Ez a csaló azt állította magáról, hogy a gondolatai erejével mozgat tárgyakat, és lapoz könyvekben, stb. A „That's Incredible! (Ez hihetetlen!) című műsorban, James Randi őt is lebuktatta.
A „telekinézis nagy parafenoménja” ugyanis egyszerűen odébb fújta a tárgyakat. Ehhez nem kell varázserő, csak az erős tüdő képessége. Amikor a telefonkönyv és közé pihekönnyű habszivacs darabkák lettek szórva, hogy bizonyítsa, nem „az orrának ereje” lapoz, már nem tudta megcsinálni. (Erről videó pl. itt)

1980-ban, a Johnny Carson féle The Tonight Show adásában James Randi bemutatta a „híres” manilai fantomsebészek (bűvész) trükkjét is, melyben puszta kézzel, sebek okozása nélkül nyúlnak a beteg hasába és veszik ki a beteg szerv „darabkáit”. (Erről videó pl. itt)
Mellesleg e „fantomsebészek” által kiszedett darabkákról az is kiderült, hogy csirkebél cafatok.
Ez a módszer különösen aljas, hiszen a látvány hatására a beteg a placebo-hatás miatt azt képzeli, ettől tényleg meggyógyult. Innentől a tudatalattija kikapcsolja a fájdalomérzetet, és úgy hal bele a betegségébe, hogy közben egészségesnek hiszi magát. (A placebo-hatást a „Csalók Misztériuma” sorozatunkban itt részleteztük, de az ezzel kapcsolatos elmetrükköző szélhámosokról is írtunk már, itt)

James Randi

Hosszú a listája a leleplezett csalóknak, volt köztük „jós”, „látnok”, „spiritiszta”, „mentalista médium”, „telepata”, „távgyógyász” meg mindenféle egyéb hazug gazember.

A Skeptikus Vizsgáló Bizottság (CSI) és a James Randi Oktatási Alapítvány (JREF) egyszerű lehetőséget adott a „természetfeletti képességekkel” rendelkező „parafenoménoknak” arra, hogy bebizonyítsák, nem szélhámosok.
Ez volt az „Egymillió dolláros kihívás”, melyről már írtunk a Csalók Misztériuma sorozatunkban A valóság gyorstesztje címmel.

Ez lehetőség volt a „tudását” pár száz dolláros tanácsadásokkal, illetve pár ezer dolláros fellépésekkel csillogtató „parafenoménoknak” arra, hogy képességeiknek hála azonnal meggazdagodjanak.

Semmi mást nem kellett (volna) tenniük,
mint előre egyeztetett,
garantált körülmények között,
ellenőrzötten bebizonyítaniuk,
hogy a képességeik valósak.

Az ember azt hinné, hogy a „parafenoménok” hosszú tömött sorokban kígyóztak a gyors vagyonért, de nem. Az összes beparázva úgy lapult, mint tetű a var alatt, mert eszük ágában sem volt lebuktatni magukat.
25 éven át, először 10 ezer, majd 25 ezer, aztán 100 ezer, végül egymillió(!!!) amerikai dollár volt a tét, de hiába, nem lett gazdája a hiteles és valódi varázsló számára felajánlott vagyonnak.

Azóta az ausztrál szkeptikusok társasága is csatlakozott, ők 100 ezer ausztrál dollárt kínálnak évek óta, de hiába. (Lásd pl. ide kattintva)
Náluk se jelentkezett a világ egyetlen pontjáról sem olyan varázsló, aki be tudja bizonyítani, hogy nem egy utolsó, aljas hazug csaló gazember.

Milyen érdekes! Noha világszerte több százezer csííííí varázsló, auracsavargató, levegőtologató, szellemidéző parafenomén és egyéb ezoterikus mágus hirdeti önnön természetfeletti hatalmát, ez a pénz is hiába várja őket, mert egyikük sem jelentkezik érte.


Az ausztrál szkeptikusok e mellett minden évben kiosztják a Hajlított Kanál díjat, amit az év legorcátlanabb para-szélhámosának ítélnek oda. (Olyan negatív elismerés ez, mint az IgNobel díj, amiről nemrég itt írtunk: Az ostobaság nemzetközi nagydíjai)

Mint látható, a parajelenségek nagy tudói, a parafenoménok azonnal agyparalízist kapnak, ha olyanok előtt kell bizonyítaniuk, akiket nem tudnak becsapni.

Ez már az 1980-as évek elejére közismert tény volt.

Azonban Magyarországon a szocialisták uralta televízióban a tények senkit sem érdekeltek.
1990-ben indították a „Nulladik Típusú Találkozások” című műsort, Déri János (1951-1992) vezetésével.
Déri előtte hiteles, megbízható, a feddhetetlen és objektív valóság médiaszakemberének hírében állt, amit pl. az általa vezetett Ablak című közéleti műsor is igazolni látszott.

Déri János pedig szépen összeszedte a világ összes idióta hazugságát, és mindet hiteles, valós, megmagyarázhatatlan „paranormális” jelenségként tálalta. Az emberek pedig tágra nyílt szemmel nézték a tévében, micsoda hatalmas természetfeletti dolgok vannak, amiket eddig eltitkoltak előlük.
Sem Dérit, sem a műsor szerkesztőségét egy pillanatra sem zavarta az, hogy mindezek kivétel nélkül, bizonyítottan ostoba hazugságok.

Ezzel megágyazott a nálunk eddig ismeretlen, „metafizikai összefüggéseken” meg „paranormális jelenségeken” alapuló modern sátánizmusnak. A semmiből nagy kereslete lett az áltermészetgyógyászatnak, az ezoterikus ostobaságkönyveknek, a „titkos, ősi tanok” gyűjtőnevű hazugságokat előadóknak és ezek oktatóinak.

Az eredmény jól látható, mára ezek egy része a köztudat része lett. A Závecz Research egy 2016-os felmérése szerint a hazai lakosság 52%-a hiszi el valamilyen szinten az ezoterikus „tanok” valamelyikét.

Az MSZP szimpatizánsainak 28%-a elfogadja és támogatja az ezoterikus tanokat, 39,7%-a pedig bizonytalan e téren: hiszi is meg nem is.
A Jobbiknál 38,5% fogadja el az ezoterikus tanokat, és 30,8% bizonytalan.
A DK-nál csak 10,3% ezotériahívő, 37,9% ambivalens, a New Age hókuszpókuszaival szkeptikus 51,7% viszont kommunistákhoz illően ateista.

Déri János tehát 2 év alatt tökéletes munkát végzett a New Age hazugságainak megalapozására a para(nem)normális műsorával; de a halála előtti évben, 1991-ben azért a teljesség kedvéért könyvet is adott ki a kedvenc jelenségeiből, nehogy valamelyik elfelejtődjön.

„Nagy hátránya egy könyvnek, mondjuk, egy televízióműsorral szemben, hogy írott szóval (hiszen a papír mindent kibír) sokkal nehezebb meggyőzni a kétkedőket arról, hogy bizonyos jelenségek megtörténhetnek, és meg is történtek.” - Írta remekműve ismertetőjében.
Hmmm... Az emberek átveréséből történő haszonszerzés jelensége valóban gyakran megtörténik - ezzel még James Randi is egyetértene.


Fia, Déri Balázs is a médiában vált hírhedtté. Ő volt az MSZP sajtófőnöke akkor, amikor - az ö személyes engedélyével - 2013-ban napvilágot látott a hírhedt bajai videó. Később az ifjabb Déri kénytelen volt lemondani e miatt, a készítők pedig bíróság elé kerültek, és bűncselekmény elkövetése miatt jogerős ítéletet kaptak. (Ez volt az a hamis, átverés céljából készített felvétel, amiben azt próbálták bizonygatni, hogy a Fidesz a választásnál szavazatokat vásárolt.)
De a bal-liberálisok másik nagy kedvence, Kőrös Gusztáv is lebukott 2013-ban, ő egy kamuhonlapot valódinak próbált hazudni, a „bajai videó” ügyben való mosakodásuknál. (Lásd pl. az index leleplező cikkét, ide kattintva)

Izgalmas világ a szociké, etalonként ott van pl. Korózs Lajos is, aki szintén hamis videóval állt elő. Valódinak tűnő, dokumentalista stílusban készített filmében egy pszichiátriákon kezelt elmebeteget mutatott be mentőtisztnek, annak képzelgéseit pedig valóságos eseményeknek. (Lásd pl. ide kattintva)
Az ötlet nyilván jó volt, elvégre agyament őrültségeket senki nem adhat elő meggyőzőbben egy elmebetegnél. (A New Age műsorok és áldokumentumfilmek is gyakran élnek ezzel a megoldással.)

A Csalók Misztériuma sorozatunk III. fejezetében részleteztük, hogy a New Age nem más, mint a nemzetközi marxisták és egyéb bal-liberálisok által létrehozott, jól jövedelmező, álspirituális üzletág, mely lényegileg önnön tükörképük.

Akár a New Age (avagy: ezotéria), akár az ideológiai világképüket nézzük, ugyanazt látjuk:

minél jobban hazudik valaki és minél nagyobbat,
annál nagyobb piedesztálra emelik.

Pedig a reggel, éjjel meg este történő hazudozásban maximum annyi a természetfeletti, hogy mindezt szemrebbenés nélkül képesek megtenni.
Színpadon, kamerák előtt, parlamentben, bárhol képesek természetellenes valótlanságokat állítani.
Legyen az politika vagy okkultizmus, nekik mindegy - számukra ugyanarról szól minden: az emberek átveréséből származó milliárdos hasznon. Ezért bárhol, bármilyen mesét előadnak bármiről, bárkinek.
És ha a mese címe az, hogy „a Nagy varázsló természetfeletti csodákat tesz”, akkor azt.

A több évtizedes, profi hazugságok sulykolásának köszönhetően az a tény, hogy az „okkult tudományok” kizárólag a mesékben léteznek, nem zavarja a New Age XXI. századi követőit. Ők olyan szinten költöztek a Harry Potter (és hasonló) filmek világába, hogy akik „szkeptikusak” a kizárólag a fejükben létező „nagy, természetfeletti” dolgok terén, azokat már úgy nevezik: MUGLI.

A mugli pedig vak, ostoba, érzéketlen és elvakult, ezért nem képes átérezni a nagy okkult dolgok csodáit, pedig azok mibenlétét még a „metafizika” nagy tudói is elmagyarázzák.

Íme a bizonyság arra, hogy az alacsony intelligenciájú, a világot varázslatokkal magyarázó, minden problémát kőbunkóval intéző Neander-völgyi ősemberek ma is köztünk élnek.

Legalábbis a szellemi örököseik.


- Hermetizmus

A mai bal-liberálisok által favorizált hitvilágok alapja az ókorból ered. A Kr. e. 3. sz. - Kr. u. 3. sz. között keletkezett szekta a csillagjóslást, a mágiát, az okkultizmust és az alkímiát ötvözte platonizmussal és egyéb filozófiai irodalmakkal.


Az egyiptomi Thot istenségnek hódoló hermetizmus a nevét egy kitalált figuráról, Hermész Triszmegisztosz-ról kapta.
Thoth istenséget gyakran Hermésszel azonosítják, aki minden tudomány védőistensége, a hieroglifák feltalálója és nagy varázsló.

Tanaik egy része a Corpus Hermeticum-ban található, másik része a Smaragdtábla, mely egyfajta „alapokmány”-ként fogható fel.
A hermetizmus logikája szerint a „mulandóság az embert (...) fölébe emeli az egységes természetű és éppen ezért egysíkú isteni létnek. (...)
Legfőképpen azonban a testből való időleges kilépés, az ’eksztázis’ képessége tette a hermetikusok szemében az embert olyan lénnyé, aki a tudás megszerzése után joggal helyezheti magát az istenek fölé.”

Vallásuk istene hímnős (tehát egyszerre férfi és nő), aki fényként és életként létezik. (Íme a ma divatos fénylénykézés alapja, de erről majd máskor.)

Szerintük az emberi lélek eredeti állapotában androgyn volt (vagyis hermafrodita!!!), és csak akkor vált szét férfira és nőre, amikor megszületve a test börtönébe lépett. (Ez a mai, alternatívból lett progresszív „teológia” egyik kiindulópontja az LMBTQI-val kapcsolatos magyarázataik terén.)

Manapság túl sokat már nem tudni róluk, de a New Age különböző ágaiban gyakran felmerül, mint az egyetemes és egyetlen igazság - melynek pontos mibenléte mindig attól függ, melyikük írta az erről szóló „ezoterikus szakkönyvet”.
Abban mindegyikük egyetért, hogy a legfőbb igazság az, hogy:

„Minden egy és ugyanaz”.

Szerintük Isten és ember, nő és férfi, jó és rossz, varázslat és tudomány szintén ugyanaz, sőt, a világ összes vallása is mind ugyanarról az egy dologról szól.

Eme ókori, Egyiptomból Görögországba került katyvasztanok álbölcsessége lett a kezdetben alternatívnak, manapság már progresszívnak nevezett világnézetek alapja. (Az ideológiai megfelelője: „egyenlőség”)


- Szinkretizmus

A hinduizmus, a zoroasztrizmus, a buddhizmus, az ókori görög és római hitvilág, a judaizmus és a kereszténység, de még a sátánizmus és az ősi afrikai hiedelmek mellett a maják hitvilága is egy és ugyanaz. Legalábbis lényegében és céljaiban.
Dióhéjban ez a szinkretizmus nagyon furcsa vallásának (vagy vallási jellegű nézeteinek) lényege.

Főként azok körében terjed, akik egyetlen vallást vagy filozófiát sem akarnak alaposan megismerni, helyette hangzatos mondatok meg fél oldalas, egyszerű magyarázatok képezik totális átverésen és hazugságokon alapuló világnézetük alapjait. (Ez a New Age valódi mibenléte is.)

Olyan ez, mintha valaki a világ összes vallásából és hitvilágából, valamint Marx és Nietzsche könyveiből véletlenszerűen kivett volna egy-egy lapot, majd ezeket egyetlen könyvbe fűzve kijelenti: „Íme az emberiség egyetemes igazsága”.
Bár látszólag kevés ennél elmeháborodottabb elképzelés létezik, manapság világszerte megdöbbentően sok emberben sikerült ezt a gondolkodást kialakítani.

Ide tartoznak azok a magukat „felekezet nélküli” kereszténynek mondó emberek is, akik majd maguk eldöntik, hogyan kell Istennek tetsző életet élni, elvégre genetikusan okosabbak holmi 2000 éves tudással és gyakorlattal rendelkező egyházaknál.

Közülük kerülnek ki azok is, akik szerint Jézus Krisztus valójában Buddha reinkarnációja, Isten egy szupercivilizációs űrlényfaj, a Szentlélek pedig a kozmikus energia, amit meditációs technikákkal uralni lehet, különösen akkor, ha rendszeresen jógázik is hozzá az ember.
Ilyen, és ehhez hasonló „vallási” nézeteket hozott a marxizmus több évtizedes, nemzetközi háttérmunkáinak következtében az emberek egyházaktól való szándékos eltávolítása. (Erről itt írtunk: A hibrid vallásháború atombombája)

De kaptak helyette „minden egy” ezoterikát, New Age néven tálalt felújított hermetizmust. Aki kellő ideig tanulja, önmaga istenségévé válik. Bár sokan vannak, akiknek ez tanulás nélkül is megy.


- Fenyő Iván, a baloldal színészprófétája

A szinkretizmus tanainak legismertebb magyarországi személye az ismert színész: Fenyő Iván.
Ő több „örökzöld” könyvet is írt arról, ami számára kiemelten fontos: önmagáról.


Igazi baloldali sajátosság, hogy amíg a kereszténységet megállás nélkül gyalázni szokták, mellé önmagukat haladó gondolkodású ateistának mondják, addig a mindenféle vallásokból sajátot gyúrt Fenyő Iván sajátságos hitvilágát az egekbe magasztalják. Úgy tűnik, egy vallás számukra csak akkor elutasítandó, ha az nem valami olyan új dolog, amit közülük talált ki valaki.

Az AlkalMáté Trupp színpad 2018-ban még színielőadást is csinált a színész spirituális vezetővé válásáról.

A New Age hablatyokkal szemben máskor kőkeményen kritikus index is finom és elfogadó cikket írt erről:

„...nehéz mit kezdeni azzal,
ha valaki azt mondja, megvilágosodott,
és egyszerre a Fény,
Buddha és Jézus útjára lépett...”
(Lásd ide kattintva)

Az önmagát színészből spirituális gondolkodónak „transzformált” Fenyő Iván 2015-ben az Origonak is adott interjút.
Nekik arról is mesélt, hogyan szólította meg őt a búzafű. (Lásd ide kattintva)

„Apám úgyis azt hiszi, hülye vagyok. Általában ezt mondja. De most már azt is, hogy ez közönséges csalás, meg lopás, amiért ilyeneket mondok, hirdetek, pláne még ha pénzt is elteszek vagy kérek érte. A könyvembe belelapoz, nézegeti, de nem ért vele egyet. Lehúzásnak tekinti, egy felfújt lufinak. Szerinte hitványság pénzt kérni érte, visszaélek az emberek jóindulatával, akik birkák.”

Tekintettel arra, hogy Fenyő Iván vallásalapító útja nem egyedi, hanem egy olyan, nemzetközivé vált jelenség, ami számtalan „csodaembert”, meg vallásalapító „megvilágosodottat” hoz évente, érdemes kicsit elmélyedni ebben a tapasztalati folyamatban.

„Szerintem amúgy minden módszer jó,
ami felnyitja a szemed.
Ha ez a kereszténység, akkor az,
ha vipassana meditáció, akkor az,
ha Brazília, akkor az.”
(Fenyő Iván)

„Épp Brazíliában voltam, idén harmadszorra, egy olyan helyen, ahol mindenkit, többek közt rákosokat, AIDS-eket gyógyítanak. Az a hely nagyon erős energiákkal rendelkezik, imádom, úgy érzem, ott a szívem, óriási megvilágosodás-élményeket tapasztaltam meg.
[...]
Brazíliában elkezdtem még jobban, még mélyebben dolgozni magamon.”
(Fenyő Iván, 2015)


Tekintettel arra, hogy brazíliai útjáról egy csillagjóssal videós élménybeszámolót is készített „Isten Jánosa” címmel, ismerkedjünk meg eme nagy mágussal kicsit közelebbről.


- A brazil varázsfuvola

A brazil Joao de Deus (eredeti nevén Joao Teixeira de Faria) a 2000-es évek elejére világszerte nagy spirituális tanító, főmédium és csodadoktor hírében állt. A New Age hírverései afféle félistenként állították be.

A tárháza maga volt a New Age alfája és omegája. A hókuszpókusztól az abrakadabrán át a csiribú-csiribáig volt nála minden, amit csak az okkultista képzelet valaha is megálmodott.

„Gyógyhatású” meditációs zenék és spirituális kapukat nyitó dalok, mindenféle varázstárgyak, és persze ajiba varázskavicsos karkötők, hogy legyen kézzel fogható oka is a visszatérésnek.
A parasztvakítás remekül működött, az odacsődültek mind el voltak varázsolva a hely csodásságától.

Magyarországon is voltak utazási irodák, akik kifejezetten hozzá szerveztek utakat.


Ilyen volt pl. a „Halihóóó Utazási Iroda”, amely azt írja magáról, ő „2007 óta az abadianiai Szent Ignác ház hivatalos csoportvezetője az Entitások felhatalmazásával". (Lásd pl. ide kattintva)

Joao de Deus „Szent Ignác háza” alapban úgy hangzott, mintha valami komoly keresztény hely lenne - de amik ott történtek, azok mindenben ellentétesek a keresztény tanokkal.

Volt ott spiritizmus meg halottidézés, melyeket „entitások” néven illet minden jól informált, őskorba szakadt ezoterika szakértő. Ezen entitások ott repkedtek mindenfelé, amelyik közülük az ágy alá bújt, az nyilván rögvest mumussá változott.

A kedves látogatók természetesen vásárolhattak a mágus által személyesen energetizált ásványvizet is.

Aztán voltak mindenféle varázskavicsok, amelyeket Gyógyhatású kövek néven illet a New Age.


E csodaköveknek az egészséghez csak annyi közük van, hogy ha valakit ezek bármelyikéből egy ökölnyi darabbal fejbe vágnak, akkor annak az illetőnek azonnal módosul az egészségi állapota. Minden más téren pont akkora gyógyhatásuk van, mint egy vödör sárnak.

Fenyő Iván példaképénél ezek mindegyikéből lehetett vásárolni, sőt: varázskavicsokkal kirakott „gyógyhatású ágy” is szerepelt az okkultista gagyivásár kínálatában. Ebből még Budapestről is vásárolt egy magát természetgyógyásznak mondó hölgy, akinél 20 percig röpke 6 ezer forintért lehetett heverészni eme csodás pamlagon. Volt ilyen szolgáltatása a győri B. Mónika álpapnőnek is, aki brazil csodadoktor tanítványaként híveit agymosással vonta uralma alá. (Bővebben lásd pl. ide kattintva)

Ám ez még csak az előszoba volt
a brazíliai Óz (a csodák csodájának) palotájában.

A pszichológiában jól ismert Stendhal-szindróma ezoterikus változata tökéletesen keveredett a placebo-hatás minden elképzelhető változatával.
Így aztán aki épp nem szédelgett „az univerzum erejétől”, az rögvest elhitte magáról hogy minden bajából meggyógyult.

Mindehhez volt ott kézrátétel, fény- és bioenergia küldés, auratisztítás, a Fülöp-szigetekről importált fantomsebészet, lélekgyógyítás és tucatnyi egyéb handabanda terápia - épp csak a hupikék törpikéket kergető Hókuszpók nem rohangált körbe-körbe.

És természetesen jó pénzért lehetett kérni személyes kezelést, illetve konzultációt is. Igazán meghitt, spirituálisan csordultig energiázott módon.


Ezt a módszert sem ő találta ki, ez az indiai „csodaguruk” régi módszere.


Igaz, a brazil mágus képzeletében ez inkább így nézett ki:


A nagy csodaguru üzlet remekül ment, a szegény sorból indult Joao de Deus idővel többszörös dollármilliomos lett.
Ám egy napon minden véget ér, a szélhámos gazemberek pünkösdi királysága sem tart örökké.
A brazil csalóé 2018-ig tartott.

Ekkor ugyanis a Globo nevű brazil tévécsatornában megjelent Zahira Leeneke Maus holland koreográfusnő, és a minden ezoterikusok nagymesteréről elég varázstalan történtet mesélt.
A hölgy a fél világot átutazva azért kereste fel a központot, mert egy korábbi szexuális zaklatás miatt depresszióval küzdött. Faria azt állította neki, hogy gyógyító energiáit csak úgy tudja átvinni rá, ha a nő ott helyben és gyorsan orálisan kielégíti őt. A következő találkozásuk alkalmával pedig közösült is vele. (Ezt a gyógymódszert sem ő találta ki, ez is az indiai „csodaguruk” régi módszere.)
Zahira Leeneke Maus azonban úgy gondolta, egy vén kéjenccel való szexhez Hollandiában is talált volna partnert, ő viszont egyáltalán nem erre vágyott.

A tévéműsorban a holland hölgyön kívül 9 helyi nő is hasonló történetet adott elő. A módszer minden esetben ugyanaz volt: kidolgozott koreográfia szerint, rendszerszerűen zajlott. Faria általában csoportosan gyógyít, bizonyos nőket azonban „kiválasztottnak" nevezett, és külön szobába invitálta őket személyes kezelésre.
Aztán Faria azt tanácsolta nekik, hogy fogják meg a nemi szervét, és valamivel később azt, hogy a történtekről ne beszéljenek senkinek. (Bővebben lásd pl. ide kattintva)

Fariáról már 2010-ben is azt állította egyik női páciense, hogy a férfi megfogta a kezeit, majd a péniszére helyezte azokat, ezután pedig megpróbálta levenni róla a szoknyáját. Ebből akkor még nem lett semmi. Faria asszisztensei egyezséget kötöttek a nővel, így az ügy nem jutott el a bíróságig.

A 2018-as műsorból viszont botrány lett, a botrányból közfelháborodás, abból pedig rendőrségi vizsgálat. A 76 éves férfi visszautasította a vádakat. A televízió kamerái előtt azt mondta: ő csak az isteni igazságszolgáltatás előtt hajlandó felelni tetteiért, de kénytelen magát a földi igazságszolgáltatás kezébe adni.
A rendőrök mégis gyorsan letartóztatták, mivel 8 millió eurót vett fel a számláiról - ezzel felmerült a gyanú, hogy külföldre akar távozni, vagy el akarja rejteni a pénzt.

És ez csak a kezdet volt, a hír hallatán tömegével jelentkeztek azok, akik „Csuda Jani bácsitól” a tévében látott 10 nőhöz hasonló bánásmódban részesültek.
Több százan voltak, akiken Joao de Deus ezt a „gyógymódot” alkalmazta. Az áldozatok között Brazílián kívül Németországból, Ausztráliából, Belgiumból, Bolíviából, Svájcból és az Egyesült Államokból is voltak.
Legalábbis akik jelentkeztek - mert ilyen esetben az áldozatok zöme inkább csendben marad.

Az ügy során az is kiderült, hogy a világszerte ismert „csodadoktornak" semmilyen orvosi vagy egészségügyi végzettsége nincs. Tanult szakmája: szabász. Egy ideig apja üzletében dolgozott Itapaci városában, majd városról városra járva minden munkát elvállalt. A saját maga által kitalált legendákat terjesztve vált idővel csodaguruvá. (Lásd pl. ide kattintva)

Hogy mennyi időn át „gyógyított” eme úriember meglehetősen sajátságos módszerével?

Joao Teixeira de Faria „egyháza” már bő 12 éve működött, amikor 2018-ban, 76 évesen börtönbe került.
A vádat a tömeges szexuális erőszak (köztük egy 14 éves kislány, de még a saját lánya is) mellett drogterjesztés és fegyverrejtegetés is tarkította.
Jelenleg 18 évig tartó, jogerős börtönbüntetését tölti.

Ez tehát annak a helynek a rövid története, ahol Fenyő Iván és a hozzá hasonlók úgy érezték, ott a szívük, és óriási megvilágosodás-élményeket tapasztaltak.


- Guruk, csodapöcörők és a zombik

Fenyő Iván, színművész és vallási vezető a brazil Joao de Deusról készített, „Isten Jánosa” c. filmecskéjében elmondta, hogy amikor először hallott „Csuda Jani bácsiról”, azonnal spirituális késztetést érzett arra, hogy meglátogassa.
Először 2014-ben került erre sor, akkor két hetet töltött nála.
A videón így meséli a hazautazás után történteket:
„- Miután hazajöttem tőle, az első éjszaka azt éreztem, mintha valami húzná ki a szívemet, de a szívem húz vissza. Néhány hét múlva visszamentem, de már hat hétre” - magyarázta a színész, és azt is elmondta, már ekkor öt kollégáját is kivitte magával, hadd fejlődjenek ők is. „- Más ember lettem, más kisugárzással, más stabilitással. Férfiasodtam!”

Amikor kirobbant a brazil „világ csodája doktor” körüli botrány, több újság is próbált riportot készíteni Fenyővel erről, de senkinek nem volt hajlandó nyilatkozni brazíliai élményeiről.

Indoklása szerint „véleménye kifejtésére legalább egyórás webkonferencia lenne alkalmas.” (Lásd pl. ide kattintva)
Ilyet azonban nem tartott, így a rajongói és az ezotéria megszállott hívei nem tudhatták meg, hogy az idős brazil Harry Potter varázspálcájából ő is részesült-e egy kis gyógy-energiából, és ha igen, milyen hatással volt ez a spirituális megvilágosodására a kozmikus igazságok mibenlétéről?

Ugyanis Joao de Deus módszere nem egyedülálló. A manapság olyannyira rajongott „guruzások” mögött zömmel pont ilyen figurák állnak, mint a brazil „Csuda Jani bácsi”.

Hazai nyugatmajmolóink hatására egy ideje már nálunk is mindenki guru, aki ért valamihez, vagy úgy tesz, mintha értene valamihez. Mindkét kategória élén, mindenféle területen annyi „guru” áll, hogy az ember már csak azon gondolkodik, hogy került Indiába.

Nyugaton a „guruzás” a spirituális megvilágosodást, illetve az egészséges életmódot keresőknek köszönhetően terjedt el. Spiritualizmusnak kaptak hinduizmust, egészséges életmódnak pedig jógát - nagy adag hinduizmussal.
A lustábbak vegetáriánus táplálkozási útmutatást, szintén hinduizmussal.
Aki nem akart hinduizmussal foglalkozni, az megtanulhatott meditálni - hindu transzcendentális módon.
Akiket mindez nem érdekelt, az megismerkedett a hindu reinkarnációs tanokkal.
(Akit ez utóbbi érdekelt, azt is megtudta, hogy előző 10 életében nő volt, így most a karma hibája, hogy férfiként született rossz testbe.)
És akiket ezek egyike sem érdekelt, azok részt vehettek olyan személyiségfejlesztő tanfolyamokon, melyek tananyagait hindu filozófiákból állították össze.
De legalább lettek új „gyógymódok” is. Indiai növényekből készült főzetekkel.
A köztudatba kalapált aura meg (energia)csakrák, noha élettani és biológiai nonszensz, de legalább hinduizmus. Ahogy a „kozmikus tudat” meg az „univerzum energiái” is az.
Akinek elege lett az egészből, elszívott egy marihuánás cigarettát, ami szintén indiai növény.
Tehát a pszichoaktív kannabisz mellé egy teljes, pszichoaktív kultúrát is sikerült importálni.

Az indiai gurukról természetesen csupa szép és jó dolgokat szokás mesélni a „nagy kozmikus energiák” (ál)spirituális követőinek.
A valóság itt is más.

Indiában 2021-ben például több ezer orvos tiltakozott egy kormányközeli guru ellen, aki azt hirdette, hogy a gyógyszerek megölik az embereket, betegségek ellen az ő cége által forgalmazott ajurvédikus termékeket kell vásárolni. (Lásd pl. ide kattintva)
Ennyit a nálunk is annyira sztárolt „ajurvédikus gyógyászat” hazai megítéléséről.

Híres indiai guru Gurmeet Ram Rahim Singh is. Univerzális ember, popzenészkedés mellett távgyógyító és lelki vezető is. Becslések szerint mindebből rövid idő alatt cirka 50 millió dollárt szedett össze. 2015-ben eljárás indult ellene, mert 400(!!!) követőjét vette rá arra, hogy heréltessék ki magukat. A kasztrálás spirituális magyarázata: ezzel aztán nagyon közel kerülnek a hindu istenekhez. (Lásd pl. ide kattintva)

Nyugaton sokan a mai napi hatalmas szellemi gurunak tartják Behagwan Shree Rajneesht is (aki később Oshonak nevezte el magát). A nyugati materializmus és a keleti spiritualizmus egyesítését hirdető szektavezér hatalmas köztörvényes bűnlajstromokat halmozott fel, mielőtt hazamenekült Indiába. Pedig Indiából Amerikába többek között egy ötmillió dolláros adóhátralék miatt disszidált. (Lásd pl. ide kattintva)
A nyugaton ragadt alvezérei közül többen is börtönbe kerültek, de az ilyen apróságokra nem szokás emlékezni, ha egy gururól van szó.

A nagy vallási guruk indiai tevékenysége gyakran személyes használatra a pincében, leláncolva tartott szexrabszolgák mellett kábítószer kereskedelemből is áll, amihez fegyverkereskedelem is társul - mert hát valamivel meg kell védeni a vagyont. Ezek idővel a hatóságok látókörébe szoktak kerülni a nagy guruk pedig szépen fogják a széfben halmozott milliárdokat és hamis iratokkal külföldre szöknek.

A brazil „csodadokihoz” hasonlóan, a „lábuk között lévő varázspálcával” (avagy: csodapöcörővel) történő gyógy- és varázsenergiák átadása is mindennapos arrafelé. Csak ezek indiai guruügyek, hozzánk csak ritkán írnak erről az újságok. Ilyen kivétel volt pl. a világszerte több millió követővel rendelkező, meditációt és jógát oktató, önjelölt spirituális guru, Asaram Bapu esete. (Lásd pl. ide kattintva).
Ő 77 évesen kerül börtönbe nemi erőszak miatt, de segítői között is kiosztott 20 évet az indiai bíróság.

Ennek a „varázspálcás energiaátadásnak” a magyarázata szintén a hindu vallásban keresendő. Minden hindu településen, egészen a legkisebb faluig megtalálható a termékenység nagy bálványa: egy (zömmel kőből faragott) shivalinga. Shiva a hindu főistenség neve. A linga hindiül péniszt jelent.
A shivalinga tehát népiesen mondva az istenségük f...a, amihez gyakran járnak ki, és vallásuknak megfelelően mindenféle ajándékokat visznek neki áldozatként.


Innentől talán egyértelmű, hogy az olyan nagyon nagy guru, aki egészen közelre energiázta meg meditálta magát Shivahoz, a saját testéből az istenség erejét fogja átadni, shivalinga módon.

Hogy ez a gurumódszer Indiában működik, az érthető. Hogy nyugaton hogy a csudába talál olyan marhákat, akik ezt beveszik, már talány... Mindenesete a marha Indiában szent állat - lehetséges, hogy van erre is valamilyen hindu reinkarnációs magyarázat?!

De kanyarodjunk vissza a magyar vallási guruhoz, Fenyő Ivánhoz.
Most, hogy elemeztük óriási spirituális tapasztalatszerző forrásainak legfőbbikét, (e mellé volt neki Tibet és pár hasonló hely is) már érthető(?) spirituális megvilágosodásának mikéntje.
A „Magyar Buddha” (ha szabad így nevezi, lehet hogy a „mégbuddhább” a megfelelő titulus) már arra is rájött, hogy körülötte nem is emberek, hanem élőhalottak élnek. Vagy halnak. (Sajnos nem tudom, mit szoktak csinálni az élőhalottak egy spirituálisan felemelkedett guru szerint.)

A világmegváltó megoldásról - miszerint egy napon megalapítja a saját vallását - riportot is adott. (Lásd pl. ide kattintva)

Olvassunk bele:

„Fogalmazhatnám úgy is, hogy a világ szomjazik, és én találtam egy kutat [...]”

Hmmm... Vajon Joao de Deus, shivalinga elvű varázsfuvolája a kút melyik része lehet?
Valahogy eszembe jutott a ’80-as évek humorfesztiváljainak egyik híressé vált mondata: „Bármit ír a Káma-szútra, nem hajlik a szám a kútra”. Persze azóta sok év eltelt, itt a haladó elfogadás meg minden - de azért lehetne, hogy ez ne legyen kötelező?

„Rájöttem dolgokra, és feladatomnak érzem azt, hogy az útmutatásra, biztatásra éhes emberekkel megosszam ezt, ha épp kíváncsiak rá.
A növekvő követők száma pedig azt mutatja, hogy igenis kíváncsiak, tenni akarnak a boldogságukért, változni és változtatni akarnak. Azért, hogy ők is felébredjenek.
Hogy ne maradjunk zombik, akiket a gondolataik irányítanak.”


Érdekes, eddig úgy tudtam, hogy a zombik nem gondolkodnak. Pont azért zombik. Erre puff, kiderül, hogy pont fordítva van.
Nyilván már sokan nagyon várják a színész-prófétánk által alapított vallást. Lehet, hogy erre a „The Walking Dead” egy új évadában kerül majd sor?


- A NXIVM színésztanodája

Persze nemcsak a magyar színészvilág szereti „A Világ Esze” c. előadás címszerepét előadni, ez az amerikai színészvilágra is jellemző. A valójában a színház (vagy filmvilág) igencsak szűk és zárt körén belül a világból semmi mást nem látó hírességek harsányan szokták osztani az észt, legyen szó bármiről vagy bárkiről.
Hogy mennyire érdemes odafigyelni rájuk, azt az amerikai hatóságok által nemrég felszámolt, titkos szekta esete is jól mutatja.

Az 1960-as születésű Keith Allen Raniere évekig volt több 10 ezernyi színész, rendező és egyéb celeb tökéletes példaképe és legfőbb nagymestere. Az intelligens, ám pszichopata vezető most a tucsoni fegyházban, 57005-177 nyilvántartási számú fogvatartottként tölti röpke 120 évig tartó büntetését.

Keith Raniere igazi haladó neveltetést kapott. Bár anyja kemény alkoholista volt, az apja igyekezett őt mindenért kárpótolni, így már gyerekként folyamatosan arról áradoztak neki, hogy ő milyen kiemelkedően tehetséges és intelligens csodagyerek. És persze mellé mindig mindent ráhagytak. A nevelés bejött, Raniere kamaszkorára már mindenkinél jobbnak és magasabb rendűnek érezte magát, egy földi istenség szintjén.

Ekkoriban elmekontrollal és különböző manipulációkkal kapcsolatos könyveket habzsolt, majd megismerkedett a szcientológiával is.

Raniere felnőtt korára igazi, profi manipulátor lett. 24 évesen elcsábította és szexuálisan rendszeresen bántalmazta az akkor még csak 15 éves Gina Melitát, akivel egy színházi csoportban találkoztak. A lány egy darabig bírta ezt, majd egy buddhista kolostorba menekült, ahol aztán fejbe lőtte magát.

Raniere az elmetrükkök és a különböző mentális befolyásolások (értsd: professzionális átverés és megtévesztés) mellett sokat foglalkozott az Amway nevű MLM cég módszereivel is.
1990-re megalapította saját marketing cégét, a Consumers' Buyline Inc.-t (CBI). Ezzel viszonylag gyorsan rengeteg pénzt keresett - ám e cégét 6 évvel később a New York-i főügyészség bezáratta; mivel ekkor már 25 államban folytak ellene eljárások. E sikercég lényege ugyanis egy illegális piramisjáték volt - ami nem más, mint tömegek pénzének lenyúlása hamis ígéretekkel.

Az ekkor 36 éves Keith Raniere nem esett kétségbe. Új vállalatot alapított, aminek a tevékenységeit - tanulva a CBI esetéből - a nyilvánosság előtt maximális titokban tartotta. Az „Executive Success Programs” névre keresztelt cég pár évvel később kapta a NXIVM (ejtsd: nexivíem) nevet. A tevékenység személyiségfejlesztés volt.
Reklámok helyett ismeretség útján terjedt, Raniere kezdetben igyekezett minél ismertebb színészeket bevonzani, akik aztán hozták a saját ismerőseiket, akik megint a sajátjaikat, stb.

Az oktatóanyag a New Age jól bevált sémái szerint lett felépítve. A valódi tudományokkal ellentétes, hangzatos ostobaságok tárháza, a végtelenbe nyúló szintekig tanulható módon.
A NXIVM-nél ez a módszer-katyvasz főként Ayn Rand („paraziták”) és L. Ron Hubbard („elnyomók”) halandzsái mellett Milton Erickson hipnózisára, Isaac Asimov sci-fi könyveire, Rudolf Steiner műveire, Tony Robbins „neuro-lingvisztikai programozás”-ára épült, de sok, a mai Theta Healing-re jellemző elem is volt benne.
Mindez persze úgy adva elő, hogy ezek Raniere személyes kutatásainak eredményei, aki pedig nem más, mint korunk legnagyobb zsenije. Mindezek mellé beépítette a többszintű marketing elemeit, külsőségként a rangokhoz a judóból másolt övrendszerrel (csak itt nem övek, hanem sálak voltak) és a hajlongást is.

A hírességek imádták. Szó szerint. Mint száraz szivacsok a vizet, úgy itták magukba a minden hájjal megkent pszichopata agyament baromságait. A tanulni vágyó hírességek hosszú, tömött sorokban csatlakoztak a céghez, amire aztán kollégáikat és ismerőseiket is rávették. Ahogy akkoriban mondták: „ha fejlődni akarsz, elvihetlek egy titkos vállalathoz, amit egy zseni alapított. Nekem is sokat segített.”

Köztük volt a Star Wars filmekben a fiatal Beru Lars-t alakító Bonnie Piesse ,


a Smallville két női főszereplője, Allison Mack és Kristin Kreuk és még oly sokan, hogy felsorolva őket úgy tűnne, mint egy hollywoodi telefonkönyv.

Hogy mi volt velük a gond? Nos, „személyiségfejlesztés” címen igazi szociopatákká lettek agymosva, vad és durva kegyetlenkedéseket hajtva végre a hozzájuk tanulni vágyó beosztottakkal.
A „mester” szintre jutottak tanítványai a „szolgák” lettek, akik mesterük(?!) egyetlen SMS-ére egy percen belül kötelesek voltak azonnal és bármiben készen állni. Egész nap, 0-tól 24 óráig.
A bármi pedig itt szó szerint bármit jelentett. Az ókori Rómában lehetett hasonlót látni - de azok a rabszolgák legalább kaptak némi pénzt is a szolgálataik mellé.
A NXIVM szolgái azonban mindezt ingyen tették, s mi több: ők fizettek e „rendkívüli és csodás” személyiségfejlődésért, és a hozzá járó, végtelenbe nyúló szintek halandzsáiért. Szintenként egyre többet és többet.

Igaz, a „vállalat” dolgozói is maguk finanszírozták a cég érdekében folytatott munkájukat, mert a milliárdos bevételek csak Keith Raniere-t illették meg. Egy idő múlva már százával hemzsegtek a vállalatnál az olyan „mesterek”, akiknek már a szolgái is „mesterek” voltak. Persze attól, hogy valaki „mester” volt a NXIVM-nél, attól még szolgálnia kellett a saját „mesterét”.
A piramis csúcsa természetesen az alapító Keith Raniere volt, akinek így szó szerint több tízezer rabszolga állt a rendelkezésére.

Akik megszöktek a magát vállalatnak mutató, valójában durva agymosó szektából, azok életét igyekeztek teljesen ellehetetleníteni. Volt, aki ellen Keith Raniere 360(!) pert indított. Olyanokat, amik egyike sem fedte a valóságot, első perctől tudta, hogy a cég el fogja bukni - de neki megérte milliókat költeni erre. Az áldozat élete ugyanis innentől kezdve arról szólt, hogy megállás nélkül beadványokat írt és kihallgatásokra meg tárgyalásokra járt. Így nemhogy dolgozni (és pénzt keresni) nem volt ideje, de gyakorlatilag élni sem. A NXIVM ellenségei gyorsan és durván eladósodtak, ettől persze idegileg is hamar kikészültek.

A szekta női tagjai számára DOS (más néven: The Project) nevű, a női mivoltuk mibenlétének megismerésére szolgáló, hatalmas létszámú csoport is létezett.

A személyiségfejlődő tanulás fénypontja volt a taggá válás beavatási szertartása.
„-Kérlek jelölj meg mester, megtiszteltetés lenne!” - Mondták ekkor a NXIVM nőtagjai, és kérésüknek megfelelően, izzó vassal megbillogozták őket.


De nem ám gyorsan, mint a westernfilmekben a marhát.
Szépen lassan, egyetlen pálca tüzes vassal, vonalanként égetve rájuk a szektához tartozás örök bélyegét.


A bélyeg a szektavezér, a mesterek mesterének, a hírességek élő istenségének, Keith Raniere-nek volt a monogramja. Igaz, a szertartás előtt mindenféle mást magyaráztak róla a beavatásra készülőknek, akik még ráadásul azt hitték, hogy tetoválás lesz.

És nem akárhol. Elöl, középen, a csípő alatt, a vaginájuk felett.
Mielőtt bárki azt hinné, ezt maga a nagymester, vagy a szektából valamelyik maszkulin férfi hajtotta volna végre: e szertartásokon soha nem vett részt férfi. Ezt nők művelték egymással.

Valamennyien lelkesek, totálisan agymosottak voltak, a „szeretet”(!!!) nevében cselekedtek mindent, és távlati céljuk a teljes világ megváltása volt, a világ minden emberének NXIVM taggá beszervezésével.
A szektatagok miközben egymásnak küldözgették mentálisan a „szeretetet”, azt mondogatták: „Mentsük meg a világot!”

E pompás „személyiségfejlesztő” társaságról, a tagok beszervezéséről, átveréséről és megalázásairól egy 9 részes dokumentumfilm sorozat is készült 2020-ban „Beavatási eskü” (The Vow) címmel.


Talán mondani sem kell, hogy Keith Raniere hatalmas női rabszolgaháreméből mindig kedvére válogatott. Hol ezzel, hol azzal bújt ágyba. Igaz, azért nem csak úgy, igények nélkül. A vállalat személyiségfejlődő hölgyei csak azt és úgy ehettek, ahogy a „mesterük” engedélyezte. Mielőtt bármit is megettek volna, meg kellett kérdezniük, bevihetnek-e a szervezetükbe X vagy Y mennyiségű kalóriát. Raniere ugyanis csak az extrém-sovány nőket szerette, így mindenki csak annyit ehetett, amennyi engedélyezve lett. Sokuknak ráment ugyan az egészsége, de mindannyian rendkívül vékonyak lettek. A DOS csoport titkos, belső világában ez normálisnak számított.

Keith valódi istenségnek érezhette magát közöttük. Elméjük a marhaságaival volt tele, testük - akár a marháké - a monogramjával lett megbélyegezve, és engedelmesen mindig azt tették, amit mond. Ennél több már felesleges a maximális magántulajdonhoz.

Végül a NXIVM kilépett tagjainak sikerült összefogva, folyamatosan a sajtóhoz és a hatóságokhoz járva elérni, hogy a titkos vállalat ellen nyomozás induljon.
2020. október 27-én Raniere-t 120 év börtönbüntetésre ítélték.

A megsemmisített szekta tagjainak egy része visszatért a színészi, filmrendezői stb. munkájához - ám a többiek azóta afféle egyéni vállalkozóként, továbbra is „személyiségfejlesztő” trénerként tevékenykednek.
A közveszélyes szociopatvá történő személyiségfejlesztés NXIVM módja tehát nem tűnt el, új neveken és új halandzsákkal kombinálva még csak most indul világkörüli útjára...


- A Láma elismerése

Egy apró megjegyzés az iménti, nagyon okos celebek szektájához.


A 14. Dalai Láma személyesen is részt vett 2009-ben egy NXIVM rendezvényen, kitüntette Keith Raniere-t és elismerően nyilatkozott a „vállalatról”.

Megjegyzés: 8 évvel később kiderült, hogy 2009-ben a szekta egyik „mesternője”, Sara Bronfman szexuális kapcsolatban állt Tenzin Dhonden lámával, a Dalai Láma kapuőrével, aki a megjelenést megszervezte; és aki szerzetesként cölibátusi fogadalmat tett. A korrupciós vádak közepette Dhondent leváltották.

De nem Keith Raniere volt az egyetlen, aki ilyen kitüntető elismerésben részesült a Dalai Lámától. A fentebb ismertetett, az univerzum energiáit orális szex segítségével átadó, brazil Joao de Deus (vagyis: Joao Teixeira de Faria) varázsegyháza is kapott tőle elismerő oklevelet.


Nem kétséges, hogy a Dalai Lámának fogalma sem volt arról, mi folyik e helyeken valójában.
Azonban e tények rámutatnak arra, hogy attól, hogy világhírű és ismert személyek dicsérnek valamit, az még nem azt jelenti, hogy az tényleg remek dolog.
Ez csak és kizárólag annyit jelent, hogy elhitettek vele valamit olyanok, akik eleve nagy tömegek átveréséből élnek.


- Jónimasszázs

A megvilágosodást keresőknek az amerikai hírességek titkos horror-szektájának létezik spirituális tükörképe is.
Itt nem kell évekig lózungokat tanulni, nincs külön szekta, nem sütnek izzó vassal billogot senkire, és elegendő egy dologgal foglalkozni.

Kifejezetten nők számára létezik egy masszázstípus, ami megnyitva a „spirituális energiákat”, az univerzummal való egyesülés misztikus módszerét kínálja. (Legalábbis e tanok hirdetői ezt állítják.)
Eme hinduizmusból eredő módszer hozzánk is elért, már könyvből is elsajátítható.


Az ismertető szerint eme testet és lelket egyaránt simogató masszázsról szóló könyv, a keleti kultúra alapjaira építve a nyugati világ szellemiségét is képviseli.
„Ebben a pillanatban megnyílik bennünk egy végtelenül tágas és békés tér, ahol az én többé nem létezik - eggyé válunk ezzel a határtalan nyugalommal. Számomra ez az egyesülés maga a spiritualitás.” - írja a szerző.

Mivel a hindi nyelvben járatlanok számára ennek mibenléte nem egyértelmű, tisztázzuk: a jóni szó a vaginát jelenti.
Az univerzummal való összekapcsolódás eme nagyon spirituális módja tehát nem más, mint a női nemi szerv dörzsölgetése. Ugyan, mi más is okozhatna nagyobb misztikus élményt, a kozmikus tudat megismeréséhez ennél közelebb már nyilván semmi sem juttathat senkit.

A férfiak számára is létezik ilyen, ezt „lingam masszázsnak” hívják, ám ezt jobbára prostituáltak szokták a szolgáltatásaik között kínálni.

E bizarr, hindu-guruzott szolgáltatások a nyugati világból hozzánk is elértek, a párkapcsolati intimitás tökéletes megoldásával kecsegtetve. A legközelebbi helyszínek az interneten könnyen megtalálhatók.




- A tökéletes párkapcsolat konklúziója

A tökéletes boldogság első lépése tehát egy jó guru felkeresése, lehetőleg olyan, aki a cseppfolyósított energiáit kútként szolgáltatja.

Ő segíteni fog a reinkarnáció során szétesett lelkünk többi részének felkutatásában. Miután megtudtuk, ki a duálunk, és vele kellő mennyiségű személyiségfejlesztő tanfolyamon vettünk részt, nincs más hátra, mint a végső spirituális igazság elérése.
Ennek temploma egy masszázsszalon, ahol egymás mellett fekve misztikus élménybe transzformálhatjuk szexuális energiáinkat. Elvégre „minden egy”.
Így legalább nem szaporodunk, aminek még Földanya is örülni fog.

Mindezek metafizikai összefüggéseit csak azok a beavatottak érthetik, akik nem hagyva magukat átverni még azt is tudják, hogy a Föld lapos. Hurrá...

E tanok legfőbb ismerői:

a bal-liberális értelmiség.

Innentől talán nem kérdés többé, miként sikerült a woke szellemiségének ilyen magasra törni. Nem a politika kezdte, és nem NGO-k juttatták a köztudatba. Ezek csak a New Age világában, évtizedek óta hirdetett tanok mai eredményei.

(Ha úgy tetszik, a dolog metafizikája szerint az Új Korszak /New Age/ beköszöntével az emberek felébredtek /woke/ és elmerülnek a vízöntőnek köszönhető áradatban.)

A kábítószerekre szoktatott, az ostoba képzelgések mellett az ágyékuk tanulmányozásával foglalkozó hippik testi/lelki igénytelensége az eltelt évtizedek alatt nem tűnt el, csupán megváltozott.
A woke, az LMBTQI(xyz) és a drogliberalizáció rajongói a képzelt elnyomások, a homofóbia és a drogkriminalizáció ellen tiltakoznak, pont úgy, mint szellemi elődeik.
A kereszténységgyűlölet és a tudományellenesség pont úgy jellemzi őket, mint a legkülönfélébb okkultista (sátánista) irányzatok iránti rajongás, valamint az áltudományok magasztalása.

Gyermekvállalás helyett ott van nekik önmaguk, minden ellen folyton tiltakozó, örök hülyegyerekként.

Zavaros magyarázataik a „szabadság, egyenlőség, emberi jogok” harsogásával valójában egyre inkább az ókori hermetizmus „minden egy” tanait valósítják meg. Itt már nincs helye nemhogy Istennek, de embernek sem - ez az önimádó, magának mindent alanyi jogon követelő, identitásában minden téren hímnős hermafrodita gondolatvilágú, erkölcstelenséget és élvhajhászást favorizálók társasága.

Persze mindezektől egyre súlyosabb mentális gondjaik vannak – de ezek megoldására csak az egész világot az általuk elképzeltre deformálását (transzformációját) látják.

Ezzel a végére értünk a bal-liberálisok legfőbb spirituális, önismereti és párkapcsolati tanai bemutatásának.
Ne feledjük, hogy nálunk mindezeket a legutóbbi választásoknál is egyház szintre akarták emelni!!!!!
(Erről itt írtunk: A támogatni vágyott „kisegyházak” valódi arca)


Azonban a világnézetüket alakító mélységeknek még korántsem értünk a végére.
A következő részben végigjárjuk azokat a kérdéseket, hogy mit neveznek náluk magyar értékeknek, szakralitásnak és mit kereszténységnek, lehetett-e Marx transznemű fénylény, illetve mi áll a Perintfalvi Rita féle, alternatívból posztmoderné vált teológiák mögött.

Csak azok ismeretében lehet végső választ adni a címben feltett kérdésre: Értelmes-e a bal-liberális értelmiség?


(Hamarosan folytatjuk)



(by L.W.L.)
2022.08.06.





« Előző rész

Értelmes-e a bal-liberális értelmiség?
1. rész
(2022.05.06.)
Hétköznapi tények a pszichózisok mögött.
 





Kiemelt bejegyzések

ÚJ!

Új, elektronikus könyveinket kis részekre bontva tesszük közzé.
 

 

A visszatérő múlt csapdái:
     


Aktuálpolitika:

   

(A liberalizmus világa)
           
 
A négy legolvasottabb bejegyzés:
       
 
Történelem:
   
   
 
Nyugat alkonya:
   


Vitathatatlan.blogspot.hu

Tények a világról és ami mögötte van
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék

Facebook

2018. február 19.
Ez az oldal a Facebookon is követhető


 

Kérdés, kérés, észrevétel?

A Facebook alkalmazásaival az üzenetküldés is egyszerű.


VIDEÓK!

Legújabb videóink immár elérhetőek a vk.com oldalán is.

VITATHATATLAN TÉNYEK
A világról és ami mögötte van.

Fontos dolgokról, vitathatatlanul érthetően és egyszerűen.
Kövesse a vitathatatlan.blogspot.hu híreit videó csatornánkon is: https://vk.com/vitathatatlan