vitathatatlan.blogspot.hu
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék
(x)

2021. október 1., péntek

A csalók misztériuma - 4


Avagy: Az (ál)természetgyógyászok bűvésztrükkjei

Halált osztó álorvosok, semmit nem gyógyító kuruzslók, saját gyermeküket meggyilkoló ezo-őrültek. Mindez a New Age hazugságtalajából kinőtt, mágikus semmittevők hazugságkultuszának köszönhető.

A természetgyógyászatnak hazudott, természetellenes hazugságok tárháza hatalmas - ezért csak a legismertebbeket nézzük meg közelebbről. Lúgosítás és a szódabikarbóna, rákgyógyításos blöffök, homeopátia, íriszdiagnosztika, kvantumgyógyászat - mellé magukat professzornak mondó, de érettségivel sem rendelkező, jogi kiskapukat kihasználva sarlatánkodó szélhámosok.
Döbbenetes tények a gyógyítás világába férkőzött, káros pojácákról és egyéb élősködőkről.

Lássuk a részleteket.

(A csalók misztériuma
tartalomjegyzékét
ide kattintva érheti el
)


8.) Egyéb, alternatív gyógymódok


A New Age mára nemcsak a valláspótlékok, illetve különböző társadalmi szervezetek térnyerésében játszott komoly szerepet.
Beépült a természetgyógyászatba is, és innentől a gyógyulni vágyók jobb esetben hatástalan semmit, rosszabb esetben gyors halált kapnak a pénzükért.

A hiszékeny és naív embereket akkor a legkönnyebb becsapni, amikor elkeseredettek, és segítséget várnak. A hókuszpókuszvilágnak ők a leggyakoribb áldozatai.



- A valóság gyorstesztje

„A tudományos orvoslás korában
létezik egy alternatív megoldásokat kínáló

középkori világ,

amelytől nem követeljük meg,
hogy bizonyítsa, terápiái valóban működnek.

Az áltudomány hatalmába kerítette a populáris médiát,
néptömegek bizalmát nyerte meg,
sőt behatolt az egyetemekre is.

A hazugság neve: alternatív orvoslás.

[...]

a butaság zuhatagként ömlik az emberre
a médiasztárok, a képzetlen tollforgatók
és műsor­vezetők tolmácsolásában.
Nem tehetnek róla, a tanulmányaikban nem került elő,
honnan lehetne tudni, mi a hiteles tudás.
Az autentikus orvoslást szidják az orvosi szakma árulói is,
akik a jobb anyagiakért hajlandók megtagadni esküjüket.

[...]

Tudomány nélkül nincs tudás,
tudás nélkül nincs gyógyhatás,
a hazugság talaján
pedig csak újabb hazugság fakadhat.”

(Dr. Boldogkői Zsolt
egyetemi tanár, az MTA doktora,
a Szegedi Tudományegyetem
Orvosi Biológiai Intézetének
tanszékvezető egyetemi tanára)

A középkori emberek fejében hemzsegő babonás butaságkatyvaszt a vámpíroktól a farkasemberig, a holdfényben röpködő, ördöggel cimboráló boszorkányoktól a varázslókig a New Age sikeresen felélesztette.
A hazug, csaló sarlatánok szemrebbenés nélkül állítják magukat „a természet erejével” gyógyító, jövőlátó, jólétet varázsló stb. csodatevőknek.

Sajnos főként csak a bulvárlapok szoktak ezzel a problémával foglalkozni, ők is csak hír értékű érdekességként.


Noha világszerte sokan vívnak szélmalomharcot a milliárdos nyereséget hozó álorvoslások és áltudományos hókuszpókuszok ellen, messze nem kapnak akkora médiafigyelmet, mint kellene.

Ezek egyike volt James Randi (1928-2020) is. A híres és sikeres bűvész/illuzionista egy ideig mentalista mutatványokkal is szórakoztatta a közönséget - tehát tökéletes szakértője volt a „színpadi mágiáknak”. Visszavonulása után főleg paranormális, okkultista és természetfölöttinek mondott események tanulmányozásával foglalkozott, melyekre munkáiban „woo-woo”-ként hivatkozott. Bár gyakran leleplezőként szokták említeni, Randi általában az oknyomozó szóval jellemezte saját tevékenységét.

Munkái főként paranormalitással, az ezoterikus hazugságvilággal szembeni szkepticizmussal és a bűvészet történetével foglalkoznak. Tíz könyv szerzője.


1996-ban megalapította a James Randi Oktatási Alapítványt (JREF), melynek célkitűzései között szerepel a nyilvánosság és a média figyelmének felhívása a bizonyítatlan állítások elfogadásának veszélyeire.
Ez az alapítvány szponzorálta az „Egymillió dolláros kihívás” néven híressé vált programot, mely egymillió amerikai dollárt ajánlott fel annak, aki bizonyítani tudja az ezoterikus állítását.

Bárki jelentkezhetett. A jelentkezőnek semmi mást nem kellett volna tennie, csak előre egyeztetett módon, ellenőrzötten csalásmentes körülmények között bebizonyítania a természetfeletti képességeit.
Ez lehetett bármi - a jelentkező képessége szerint.

Ha sikerül megcsinálnia, amivel kérkedik,
1.000.000, azaz egymillió dollárt kap érte.

Milyen érdekes! Noha világszerte több százezer csííííí varázsló, auracsavargató, levegőtologató, szellemidéző parafenomén és egyéb ezoterikus mágus hirdeti önnön természetfeletti hatalmát, ez a pénz azóta is ott várja őket, mert egyikük sem vitte haza.
S mi több: néhány béna próbálkozó után már jelentkező sem volt arra, hogy bebizonyítva a saját állítását, hazavigyen egymillió dollárt. Pedig a pénz nekik is pénz, elvégre a könyveik írását, az előadásaikat, a „gyógyításaikat” sem ingyen végzik.

Ezzel újfent bizonyítást nyert, hogy az ezoterikus „természetfeletti”
misztérium csak humbug és hókuszpókusz,
ami a tudatlan, becsapott emberek pénzén piócaként élősködő
szélhámosok hazugságvilága.

Pedig az alapítvány még csak olyan látványos bizonyítást sem várt tőlük, hogy a jelentkező a falon felszaladó gyíkká változtassa James Randit.
Elég lett volna, ha a nagy „bioenergiájával” eléri, hogy Randi elájuljon, vagy akár csak picit megszédüljön. De (persze) semmi. Még olyan sem volt, aki legalább egy széklábat meg tudott volna mozdítani a nagy okkultista szellemidéző (és nekik parancsoló) erejével.
Még egymillió dollárért sem.

Persze nem kell James Randinek lenni ahhoz, hogy valaki felismerje a valóság és a hazugság közötti különbséget.
A természet létezik, a természetfeletti képességek pedig a hazugság képessége. Ez ilyen egyszerű.
Ennek alapján annak felismerése, hogy mi valóság és mi szélhámosság, szintén nem bonyolult.

Ha valaki bevesz egy ciántablettát, teljesen mindegy hogy hisz benne vagy nem hisz benne, tudja mi az vagy nem tudja mi az, egy percen belül meghal.

Ha valakit orrba vágnak, mindegy hogy hisz az orrba vágásban vagy nem hisz az orrba vágásban, az is lényegtelen hogy tudja-e mi az orrba vágás, az orra vérezni fog.

Ha egy orvos erős altatót ad valakinek, teljesen mindegy mit gondol róla, ha bevesz két szemet, olyan lesz, mint akit tarkón vágtak.

Ha valakit beoltottak fekete himlő ellen, az akkor sem fogja elkapni a kórt, ha indiai körutazása közben egyáltalán nem hisz semmiféle védőoltásban.

Hogy mindez miért? Mert a működő dolgok sajátossága az, hogy működnek. Mindig. Nem kell erősen hinni benne ahhoz, hogy működjön.

Ha olyan dologról van szó, ami messze nem működik mindenkinél, mert ahhoz hogy működjön, hinni kell benne: az nem más, mint elmetrükk. Ezt a 4. részben (A placebo-hatás bűvészei) elemeztük.

Ki állít be átverést/elmetrükköt létező és valós dolognak?
    a.) Aki semmit sem tud a való világról és annak működéséről
    b.) Aki komplett elmebeteg
    c.) Aki egyszerre mindkettő
    d.) Aki szándékosan becsapja embereket
Több opció nincs. Mindezek alapján látszólag könnyű elkülöníteni a valóságot és a szélhámosságot, a rendes embert és a csaló gazembert. De sajnos ez nem mindig ilyen egyszerű.



- A „jóemberség” önszuggesztiója

A 7. részben már elemeztük a „buboréktudat rejtelmeit”. Az ott írtak pontosan így működnek az „alternatív gyógymódok” világában is.

Hogy mi módon került a New Age „alternatív” világa a természetgyógyászatba, később részletezzük.
Előbb fontos megemlíteni, hogy az „alternatív gyógymódok” alkalmazásának hívei nem mind alattomos szélhámosok, vagy szándékos csalók. A 4. részben (A placebo-hatás bűvészei) ismertettük, hogyan hat a semmi gyógyszerként arra, aki hisz benne. Ez egy másik oldalról is így működik. Sok természetgyógyász van, aki őszintén hisz az ilyen szerekben.

Ennek okát a kognitív pszichológia terén végzett kutatásaiért Nobel-díjat kapott pszichológus, Daniel Kahneman is többször publikálta - és különböző kísérletekkel bizonyította is.

„Saját tapasztalatainkat” - írta Kahneman - „igazabbnak érezzük, mint másokéit, amikről ők mesélnek”.
Ezért a mindennapi életben az átélteket képesek vagyunk folyamatosan helytelenül érzékelni és megítélni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az a valóság, amire gyorsan emlékezünk, ami kevés erőfeszítéssel érhető el a fejünkben. (Az emlékezésről a 4. részben írtunk, „Az emlékek rejtelmei”-nél.)
Így aki úgy gondolja, hogy saját kezűleg „tapasztalata” meg egy gyógyhatású szer működését, az meg van győződve arról, hogy az a valóság - nem pedig az annak ellenkezőjét bizonyító tanulmányok százai.

A homeopátiával (vagy egyéb módszerekkel) kezelő gyógyító könnyebben emlékszik azokra a betegekre, akik folyamatosan visszatérnek a rendelőjébe. Pedig ők csak az elégedettek.
Mivel nem háziorvos, arról sem szerez tudomást, ha a beteg meghalt. Hamar elfeledkezik az elégedetlen emberek tömegéről is, akik egy-két látogatás után örökre távol maradtak.

Ennek oka az, hogy az ember szeret önmagára jól és helyesen cselekvőként gondolni, így az elmében az önigazoló siker mindig igazabbnak érzi magát, mint a kudarc.

És ezzel el is értünk egy újabb, érdekes tényhez: a semmi a betegre és orvosára egyaránt képes jó hatással lenni - ha mindketten erősen hisznek abban, hogy ez nem semmi, hanem egy hihetetlenül hatásos valami.

Az ilyen fejekben kialakult virtuális világ idővel olyan falakat épít maga köré, amin már a valóság egyetlen ténye sem képes áthatolni.



- Természetgyógyászat a valóságban

Az emberek azt gondolják, hogy a természetgyógyászat azt jelenti, hogy „kemikália” helyett természetes hatóanyagokból (fűből, fából) készített orvosságokkal gyógyító tudományról van szó. Abban is biztosak, hogy ezekben a rendelőkben csak és kizárólag, hatóságilag ellenőrzötten, a valódi és megkérdőjelezhetetlen egészség a legfőbb szempont - ahol jóravaló, tisztességes emberek dolgoznak a betegek gyógyulásáért.

Ezzel csak az a gond, hogy ez nem így van.

A sok pénznél jobb a több, a mindenki által ismert, és sokak által alkalmazott módszereknél jóval több pénzt lehet keresni kevésbé ismert, kevesek által alkalmazott „csodának” hazudottal.
Márpedig a valóban hatékony gyógyításra alkalmas módszerek száma véges, a mindig a legújabb (és így legdrágább) módszerek alkalmazása csak egyetlen módon lehetséges: folyton új hazugsággal kell előállni.
A tudománnyal ellentétben a hazugság tárháza végtelen, onnan mindig elő lehet szedni valami olyat, ami eddig nem volt, és alkalmas arra, hogy vagyonokat lehessen keresni vele.

Itt lép képbe a New Age jól felépített mesevilága. A vége-hossza nincs ezoterikus ostobaságok sokszínű, ezerféle marhasággyűjteménye tele van olyan dolgokkal, amiket sikerrel lehet alkalmazni az egészségre vágyó emberek átveréséhez.

A tudomány természetesen elutasítja az áltudományoskodó ostobaságokat - és a (valódi) orvostudomány is.
Ám a misztériumok varázslóvilágának sivalkodói helyet követeltek maguknak, és a haszonért bármire kész üzletemberek támogatták őket ebben. Ezzel a valóságnak hazudott mesevilág üzletága bekerült az egészség-bizniszbe, éves szinten százmilliárdos hasznot hozva a befektetőknek.

A természetgyógyászat pedig ennek megfelelően, szépen átalakult a természetellenes sarlatánok nyereségtermelő gépezetévé.

Ennek első lépéseként a (4. részben hosszan elemzett) placebo hatás „gyógymódként” került legalizálásra.
A közhiedelemmel ellentétben a placebo nem tartalmaz sem természetes, sem természetfeletti hatóanyagot, még csak minimális mennyiségben sem. A placebo az égvilágon semmit nem tartalmaz - ezért a neve placebo, azaz hatóanyag nélküli szer.


Az „alternatív gyógyászat” részéről harsogott ámítással ellentétben a placebótól semmiféle öngyógyító mechanizmus nem lép életbe, a szervezet nem gyógyítja ki magát a rákból, AIDS-ből, Ebolából, krónikus légzőszervi betegségekből vagy szívelégtelenségből, stb.
S mi több: a levágott végtag sem nő vissza, még akkor sem, ha ezt pár könnyed millióért a csodagyógyász személyesen garantálja.

A placebóval gyakorlatilag csak a fájdalomérzet (illetve hányinger, szédülés stb.) tünete szűnik meg, a kiváltó betegség nem. Ám itt jön képbe a szervezet védőbástyája, az immunrendszer. Az immunrendszer működése nagyon komplex, bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön és zökkenőmentesen működhessen, számos szabályozó mechanizmusnak kell sikeresen beavatkoznia.
Sok olyan betegség van, amit a szervezet saját magától megold, bármiféle beavatkozás nélkül. Csakhogy manapság szokás mindenre maréknyi gyógyszer bevenni, majd az azok okozta mellékhatásokra újabbakat.
Ilyen esetben valóban tökéletes megoldás a placebo. A türelmetlen beteg beveszi a nagy semmit tartalmazó bogyót - vagy átesik olyan „energetizáló” kezelésen, ahol szintén a semmit kapja - és megnyugszik, hogy kapott rá gyógyszert. A szervezet pedig pont úgy teszi a dolgát, mint tenné a kezelés nélkül is, és szépen meggyógyítja a gazdáját.
Nem véletlenül tartja a népi mondás: „A nátha gyógyszerek nélkül eltart egy hétig, de gyógyszerekkel csak 7 napig”.

Csakhogy az ilyen gyógyulás önmagától is megtörtént volna, semmi köze a kapott gyógyszerhez vagy kezeléshez.
Persze a placebo árusoknak e tény nem érdekük, nekik az a fontos, hogy a placebót hatékony csodaszernek tüntessék fel, hogy később minél többeknek, minél többet el lehessen adni belőle.

A magukat orvosnak, mágikus gyógyítónak stb. előadó ál-gyógyász pojácák placebo-sikereit egy elég egyszerű pszichológiai tény is növeli. A háziorvosnál és a kórházban hosszú sorok várnak, így az orvosnak nincs ideje a beteggel hosszasan beszélgetni, csak a betegségre és a gyógyításra tud fókuszálni. Így a beteg úgy érzi, csak futószalagon kezelik. Az univerzum mágikus erejével „gyógyító” magánrendelőben viszont nincsenek hosszú sorok, ott mindenre van idő. El lehet panaszolni a munkahelyi stresszt, a családi viszályokat, a szomszéd néni által terjesztett pletykákat, a kuruzsló megértően bólogat, és még a rontást is leveszi.
Ettől a beteg úgy érzi, itt végre valódi figyelmet kapott, itt végre tényleg ő van a középpontban, itt végre minden csak róla szól. Bele sem gondol abba, hogy mindez nem a két szép szeméért, hanem az ott hagyott húszezresekért.
Ezzel az elméjében a „dr. Sarlatán, minden kuruzslás egy helyen” nevű rendelő csodadoktora nagyszerű emberré válik, az általa adott kezelés és kínált gyógymódok pedig megkérdőjelezhetetlenül hatékonnyá. Hiszen egy ilyen kiváló ember csak remek dolgokat csinálhat.

De a placebo-hatással csak elmetrükközés történik. A saját, erős immunrendszerének köszönhetően meggyógyult beteg a kezelés módjának hiszi a gyógyulást. Ha a betegsége alatt naponta feltett egy kabátgombot a szekrény tetejére, majd 13-szor ötszöget rajzolt felé a levegőbe - amikor meggyógyult, biztos lesz abban, hogy ennek a módszernek köszönheti a gyógyulását.
Fennen fogja hirdetni ismerősei körében a „csodadoktor” által ajánlott kabátgombos-ötszögrajzolós gyógymód frenetikus hatását, és „saját tapasztalata” adta meggyőződésből fakadó dühvel fordul azok ellen, akik kételkednek a kabátgomb gyógyító erejében.

Az iparággá növekedett placebo módszerek haszonélvezői nem elégedtek meg annyival, hogy a kisebb betegségeket hagyjuk az immunrendszerre. Sokkal nagyobb üzlet az, hogyha minden betegségre a létező legolcsóbb előállítású placebót kínálják megoldásként, mondván: a szervezet öngyógyító hatásához ez bőven elég.

Innentől a „kabátgomb” és egyéb placebo-hatások módszere nem bizonyos betegségek, hanem
„A” BETEGSÉG - legyen az bármilyen - ellenszereként került az „alternatív gyógymódok” polcára.

Placebónak pedig bármi jó, tablettától a távgyógyításig, energia-hókuszpókusztól az okkultista varázslatig.
Ezzel a „természetgyógyászatban” a gyógynövényeivel együtt a háttérbe szorult a „füvesember”, helyébe lépett a „piócásember” - de nem sokáig. Mivel a placebóval jogot és teret kaptak, előtérbe nyomultak a levegőcsavargatók, a távgyógyászok, a hókuszpókuszolók, „gyógymód” lett az abrakadabra és a csiribí-csiribá.

A legújabb tudománytalan, minden realitást nélkülöző vadbaromság pedig - az orvosok minden tiltakozása ellenére - a legújabb, garantált gyógyulást hozó csodálatos/misztikus gyógymód.

Az ilyen módszerekkel egyetlen probléma van: megdöbbentően sokan hiszik valóságnak. Ők amikor megbetegednek, kórház és orvos helyett az őskori varázsló modern megfelelőjéhez mennek.
Ennek gyakori eredménye az, hogy hétről hétre egyre jobban érzi magát.
Az ismerőseinek is elújságolja, hogy rohamosan javul, ők pedig együtt örülnek vele a jó hírnek.
Ugyanezek pár nap múlva a temetésén csodálkoznak, nem értik, hogy került a koporsóba, hiszen már majdnem/teljesen meggyógyult.

A természetgyógyász kategória nemzetközileg az a tér lett, ahol bármilyen semmit el lehet adni „gyógymódnak”, csak egyetlen kritérium van: ne ártson, ne legyen káros.

De sokan még ezt sem tartják be...

Bár a valódi természetgyógyászok folyamatosan próbálnak küzdeni az ostobaság áradatával, az ál-természetgyógyászokkal folytatott küzdelem szélmalomharcra hasonlít.
Ennek oka elég bonyolult, egyrészt mert a pofátlan csaló sosem visszafogott, másrészt mert a nagyszabású szélhámosságokat komoly pénzekkel támogatják, harmadrészt mert az emberek jó része már rég nem tudja megkülönböztetni a valóságot a hazugságtól, a tudományt az áltudománytól.
És negyedrészt, mert sok természetgyógyász maga is sutba dobta a valóságot, és inkább a misztikus sarlatánságot kínálja.

Időközben az is nemzetközi trendi lett, hogy senkik hazudják magukat valakinek.
Kőművesekből lett ál-doktorok, jól halandzsázó segédmunkásokból lett ál-professzorok, és megannyi más, gyors pénzszerzésre vágyó csaló lép elő a szélhámosság ködéből, és mutat be „hihetetlen” gyógymódokat.

E csalók egy része könyvet is ír erről - s mivel a könyvkiadók a várható bevételt, és nem annak társadalmi hatását nézik, ezek a könyvesboltok polcaira kerülnek.

Ezek aztán önnön hazugságukat saját könyvükkel igazolva rendelőket nyitnak, ahol hihetetlenül drágán sarlatánkodják a „világújdonságot”, gyors gazdagodásukon mások is példát vesznek, és ők is elkezdik ugyanazt.

Megint mások eleve az ezoterika világából kerülnek a természetgyógyászatba. Ők élből elutasítanak mindent, ami tudományos alapon nyugszik, számukra egyedül a varázslat létezik. Vannak országok (mint pl. Magyarország) ahol csak az nyithat rendelőt, aki elvégez egy ennek megfelelő tanfolyamot, ahol a fizika, a kémia és a biológia törvényeit tanítják.
Csakhogy a New Age világából érkezők az ilyen a tananyagot csak bemagolják, hogy levizsgázhassanak - aztán sutba dobják az egészet, mert a tudomány nekik maradi bigottság, és immár vizsgázott természetgyógyászként művelik a hókuszpókusz misztériumát.

Az öngyógyítás minden betegséget legyőzni képes (placebo) módszerek ostobaságának bizonyításához nem kell mást tenni, mint megnézni a világ történelmét. A sarlatánok azt állítják, hogy nem is a módszer a lényeg, hanem az, hogy a beteg mennyire hisz a gyógyulásában - és ha nagyon, akkor legyőz minden rákot, fertőzést, szervi bajt.

Talán az ókori Egyiptomban nem hittek eléggé az emberek az isteneikben és a papjaikban?
Talán az ókori Indiában élők nem vették komolyan a hindu vallást, ezért nem tudott kellő erővel hatni rájuk az öngyógyítás? Ráadásul ők rengeteg gyümölcsöt ettek, tehát tele volt a szervezetük vitaminokkal.
A középkori pestisjárványok idején az európaiak nem hitték elég erősen, hogy az ima és a hit elég lesz a gyógyuláshoz? Netán a mindenre képes öngyógyítás erejéhez szükséges hit csak a mai embernek a képessége, mert a régi korok emberei ahhoz is ostobák voltak, hogy vakon és rendíthetetlenül higgyenek a garantált gyógyulásban? A fanatikus vallásháborúkból valahogy nem úgy tűnik. Akkor miért is haltak meg fiatalon, különféle súlyos és kevésbé súlyos betegségekben? Óh persze, csak azért, mert mind éheztek és le volt gyengülve a szervezetük. Vajon a királyoké is? Hány királyt is láttunk 200 évig élni? Az elmúlt évezredek során hányan hittek megkérdőjelezhetetlenül a gyógyulásban? A történelemkönyv vajon olyanokkal van tele, akik fiatalon belehaltak egy betegségbe, vagy olyanokkal, akik még 100 évesen is fitten oktatták az ifjúságot?
A tüdőgyulladás régen halálos betegség volt. Napjainkban ebből gyorsan felgyógyul az, akinek erős a szervezete. Vajon ez az antibiotikumoknak köszönhető, vagy annak, hogy sikerült feltalálni a hatékony öngyógyítást?

Ha a mindent legyőző öngyógyítás működik, a gyógyulásban való hit évezredeiben miért is volt az átlag maximális életkor 40 év? Óh, persze: mert a világ a XX. században belépett a vízöntő korába, így eljött a New Age ideje, most már a jó pénzért vett öngyógyítás módszere bőven elég az örök élet +10 évhez. De melyik ehhez legjobb módszer? Aki biztosra akar menni, gyorsan tegye pénzzé mindenét, abból az összes sarlatán összes módszerét kitanulhatja. Bizonyság erre az a rengeteg ezoterika nagymester, akikkel úton-útfélen találkozhatunk, és akik átlagéletkora 150 év felett van. Ja, egy ilyen sincs. De meglepő...

Persze minden éremnek két oldala van. Aki teljesen lemond a saját gyógyulásáról, annál a valódi gyógyszerek hatása is gyengül. A depresszió, vagy akár az állandósuló félelem tovább gyengíti a szervezetet, amivel annak immunválasza is gyengül. Ha gyengül az immunválasz, javul a kórokozó esélye.
Az optimális megoldás itt is a test és az elme harmóniája lenne, valóban hatékony kezelés, és annak hatékonyságában való feltétel nélküli bizalom. Ha e kettő valamelyike hibázik, jönnek a további gondok.

E harmónia kialakulását azonban nem segítik sem az orvostudományt mocskoló dezinformációk, sem Óz, a nagy varázsló első tanítványának kuruzslása.

A FÉLREÉRTÉSEK ELKERÜLÉSE VÉGET:

Ez a fejezet, ahogy az első kettő, a csalók misztériumáról szól.
A szélhámosokról, a hazugokról, az emberi butaságon élősködő parazitákról.

Nem kérdés, hogy nagyon sok tisztességes, törvénytisztelő, az orvossal együttműködő természetgyógyász végzi becsülettel a hivatását nálunk és világszerte.

De sokkal több, aki nem. És hogy ki a csaló, és mi az átverés, egy laikus átlagember nem tudja felismerni.

Nem a valódi, tapasztalati tudáson alapuló „füvesemberek” gyógynövényeivel és teáival van gond, hanem azokkal, akik ezek ismertségét kihasználva hazugságokat mondanak természetes gyógymódnak.

Nem a mozgásszervi betegségekből való gyógyulást segítő a fizikoterápiákkal, se nem a (valódi) csontkovácsokkal (akikből sajnos egyre kevesebb van), hanem a tudatlanság táptalajából előmászó sarlatánokkal.

Ahogy az eddigieknek, ennek a résznek is az a célja, hogy rámutasson a csalókra és módszereikre, a valóság és a valótlanság, a tudomány és az áltudomány összehasonlításával.
És attól, hogy Metatron, Oberon, Bicom, vagy hasonló, eleve átverésre készült csodaműszerekkel bizonygatják, a csalás még csalás marad, még akkor is, ha kezelője magát minden természet(feletti)gyógyászati tudományok nagydoktorának(!) mondja.

A hivatalos és törvényes természetgyógyászattal a Természetgyógyászok Szövetsége foglalkozik, a részletekről a honlapjukon tájékozódhat az érdeklődő: https://www.termeszetgyogy.hu/

Jelen célkitűzésünk az ezzel ellentétes, „alternatív”, „ezoterikus”, és egyéb természetellenes kuruzslások ismertetése és leleplezése.

Magyarországon törvényekkel próbálják megállítani a sarlatánokat - de ennek részleteiről majd később.
Előbb nézzünk néhány ismert, „természetgyógyászat”-nak hazudott módszert, ami még azt a minimális elvárást sem képes betartani, hogy legalább ne ártson az embereknek.



- „Csodavízzel” az egészség ellen

A kuruzslók és sarlatánok világa pont olyan, mint a többi, szélhámosságon alapuló üzletág. Jogi kiskapukat keresnek, amivel meg tudják oldani a csalással és hazugsággal történő vagyonszerzést.

Pont olyan ez, mint a New Age többi buborékja, csak épp fehér köpenyben, „természetgyógyászatnak” álcázva.

Tipikus példája ennek a vizeletterápia, ami nálunk a '90-es évek végén ütötte fel a fejét. Természetgyógyász rendelőkben, magukat az „alternatív gyógymódok” tudorainak mondó figurák vettek rá beteg embereket arra, hogy a saját vizeletüket igyák.
Hogy ki volt az az aberrált állat, aki ezt kitalálta, lényegtelen részletkérdés.
Egy tisztességes világban ilyen baromsággal senki nem foglalkozott volna. De nem így történt.

Sarlatánok tucatjai ajánlgatták ezt a módszert - tudva, hogy ettől csak betegebb lesz a paciens, így visszatér majd, újabb „gyógykezelésre”, amivel újra jó pénzeket lehet lehúzni róluk.

Nálunk a „csúnya-gonosz orvos lobbi” azonnal hadba szállt ez ellen, hiszen a szervezet a mérgeket, és nem az örök élet elixírjét távolítja el a vizelettel - tehát e terápia nem más, mint folyamatos önmérgezés, és ezzel a lassú, biztos halál garantált módszere.

Mielőtt azt hinnénk, a világon mindenhol így történt, nézzünk szét a ma is kapható könyvek terén.
Csak német nyelven, a Google első oldalán egész könyvespolcnyit lehet venni abból az „alternatív”, természetgyógyászatnak hazudott szakirodalomból, ami a vizeletterápiát népszerűsíti, ezernyi oldalon, áltudományos hazudozással sulykolja az aljas hazugságot egészségnek, és győzködi az olvasóit a módszer rendszeres használatára.


Jó marketingnél csak a még jobb marketing lehet hasznosabb - így ha a könyv kiadásakor eleve a címlapra kerül az, hogy „Bestseller”, akkor ki is kételkedne ennek világszerte hatékony nagyszerűségében?


Ahogy a bal-liberális ideológiák és az általuk kreált New Age varázslatai, a természetgyógyászatnak hazudott ostobaságok is pont úgy terjednek, mint egy vírus. Csak ezek az elme vírusai.
Bármekkora aljas hazugságról legyen szó, ha sikerült ismertté tenni, rögtön jön tucatnyi parazita, hogy ezt meglovagolva újabb könyveket írjon ennek dicsőítéséről.
Majd eme új trendit kihasználva természetgyógyászati rendelőknek mondott kuruzslóközpontokban alkalmazzák a sarlatánok.
Az „új” (vagy „ősi”) és „eltitkolt” (vagy az „orvoslobbi által üldözött”) halandzsákra fogékony átlagember pedig látva, milyen sokan is ajánlják, idővel elhiszi, amit ezek mondanak.

Mivel a valósággal ellentétben a hazugsággal hihetetlenül sok pénzt lehet keresni, a halál remekül arat a lassú halál sötét folyosójára terelt emberek között.
Az „alternatív” világ külön sajátossága, hogy az emberek önszántukból, saját pénzükön mennek ez egészséges élet helyett a pusztulásba.



- Szódabikarbóna: hosszú élet helyett gyors halál

A New Age elterjedésével évtizedről évtizedre egyre több ember hitte el azt, hogy a hókuszpókusz valóság, a természettudomány butaság, az orvostudomány gonosz, mindenben az „alternatív” megoldásokat kell keresni.

Az internet remek táptalaja lett ezen gondolkodásmód népszerűsítésének. Oldalak százai hazudnak gyógyulni vágyó betegeknek, hirdetések ezrei kínálnak gyors fogyást, nagyobb melleket nőknek, ló méretű férfiasságot férfiaknak, és még számtalan egyebet - természetesen azonnal ható, garantáltan egészséges hatóanyagok hamis ígéreteivel.
Jellemzően ügyes marketinggel felépítve, akbakadabra-handabanda áltudományos magyarázatokkal, az oldal készítője által kreált valódinak tűnő, de hamis örömködő és hálálkodó hozzászólások tucatjaival. Ezek tipikusan valódi elérhetőség nélküli, nem létező cégek, maga az oldal is olyan megoldással készül, hogy a tulajdonosa is lenyomozhatatlan.

Ez a tudatlanságon és hiszékenységen alapuló üzletág milliárdos bevételt kaszál világszerte, olyan szereket árusítva, melyek jobb esetben nem tartalmaznak hatóanyagot - rosszabb esetben viszont a szervezetre kifejezetten káros összetevői vannak.

Oly sok van ezekből,
hogy lehetetlen megmondani,
hány ember halálát okozták eddig
.

Ezek egy része bevizsgálatlan, más részük bevizsgált ugyan, de kiderült, hogy nem jó semmire - vagy kifejezetten rákkeltő. Ez azonban nem gátolja a nyerészkedésre vágyókat abban, hogy jó pénzért árulják az embereknek azt, amibe -szándékuk ellenére- belehalhatnak.

Az egyik új csodaszó erre a „holisztikus gyógymód”.

A holisztika a New Age vallásaihoz is kapcsolódik. A panteizmus szerint a világ (minden apró eleme) és Isten egy és ugyanaz - tehát a szokott, zsidó-keresztény hitvilágot tagadó, Isten nem teremtett semmit, (max. önmagát) tana.

Az orvostudományban a holisztikus gyógyítás során az orvos arra törekszik, hogy a beteget ne csak a tünetei vagy a szervei állapota alapján gyógyítsa, hanem a páciens általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, az orvossal való együttműködésének problémáit is fel kívánja tárni.

Az „alternatív gyógyászok” a holisztikus gyógyítást úgy tüntetik fel, mintha az kizárólag a sajátjuk volna, míg a „hivatalos orvostudomány” kizárólag a tünetek kezelésére törekedne.
Valójában az orvostudomány is vizsgálja a betegségek komplex hatásait, a holisztikus szemléletet számos tudományosan elfogadott pszichoterápia is alkalmazza, és az orvos-beteg kapcsolat problémáit az orvosi egyetemeken is oktatják.
Tipikus példa erre egy angliai felmérés, melynek eredménye elgondolkodtató. A megkérdezett „holisztikus” természetgyógyászok többsége a(z Anopheles) szúnyog csípésével terjedő malária ellen kizárólag (alternatív) gyógyszeres kezelést ajánlott, és szót sem ejtettek az olyan egyszerű megelőzési módokról, mint például szúnyogriasztó, vagy szúnyogháló.
A megkérdezett hivatásos orvosok körében ez az arány pont fordítva volt.

Az ezoterikus hókuszpókusz oldalak egyik kedvence a „holisztikus gyógyítás”, melyet mostanság az elnyűtt „alternatív” megnevezés helyett „a nem szokványos gyógyítás” néven emlegetnek. Ezeken hosszas magyarázatokat lehet olvasni a tenyérvonalakból (értsd: tenyérjóslás) kiolvasható betegségekről, az íriszből való diagnosztikáról, és persze a biorezonanciáról, avagy a bioenergetikai rezgésekről. Vagyis a New Age katyvaszvilága A-tól Z-ig.

A hivatalos (és valódi) orvostudomány szándékos, csalók általi lejáratása hatékonyabb lett, mint gondolnánk. Nagyon sok ember veszítette el a bizalmát a valódi orvosokban, és fordul inkább a mindent megígérő, hazug handabandázókhoz.

A csalók pedig nem szégyenlősek, minél betegebb valaki, annál több pénzt csikarnak ki belőle.
A rákbetegek az ilyen szélhámosok legfőbb célcsoportja, mert a haláltól való félelem kihasználása ősidőktől fogva a legjobb üzlet.


Megjelentek hát a hosszú és egészséges életet kínáló szélhámosok mellett a rákot is könnyedén gyógyító csalók.

Ennek hatásáról a Yale Egyetem Orvostudományi karának kutatói átfogó vizsgálatba kezdtek, amivel kiderült, hogy azok a rákbetegek, akik „kiegészítő” (alternatív) terápiákhoz folyamodnak, gyakrabban nem fogadják el az orvosi kezelést és ezzel súlyosan kockáztatják a túlélés esélyeit. Tanulmányuk a JAMA Oncology című szakfolyóiratban is megjelent.
1290 rákbeteg adatainak elemzésével azt találták, hogy akik „kiegészítő” (alternatív) terápiákat használnak, gyakrabban utasítják el az életmentő műtétet, a sugárkezelést vagy a kemoterápiát.
Az elemzésük során összevetették ezeket olyan betegekkel, akik csak onkológiai kezelést kaptak.

A kiegészítő kezeléseket kapott betegek közül kevesebben (82,2%) érik meg a terápia kezdetétől számított ötödik évet, mint a csak onkológiai kezelésben részesült páciensek (86,6%).

A kezelés kezdetétől számított kilenc éven belül a kiegészítő terápiát használó betegek körében a halálozás kétszerese volt a másik csoporttal összehasonlítva, mivel ők elutasították vagy halogatták az onkológiai kezelést.

Az „alternatív” vagy „csak a hivatalos” összevetés eredménye elég egyértelmű. A New Age hitvilágának követői közül kétszer annyian halnak meg, mint akik kuruzsló helyett azonnal orvoshoz mennek.

A kutatók szerint a túlélési arány nem csak azzal függött össze, hogy a kiegészítő kezeléseket használók elutasították vagy halogatták az onkológiai beavatkozásokat, de azzal is, hogy egyes alternatív módszerek kedvezőtlenül befolyásolják az orvosi kezelést.

Egy laikusnak a tényeket gyakran nehéz megkülönböztetni a tévhiteket terjesztő, hamis információktól.
A terjesztett hazugságok zöme tökéletesen valószínűnek, logikusnak tűnik.

A rákkal kapcsolatos, 10 leggyakrabban felbukkanó téveszme:
    1. „A rák modern kori, az ember által előidézett betegség”
    2. „Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával megelőzhető a rák”
    3. „A ’savas’ étrend rákot okoz”
    4. „Az édességek fogyasztása elősegíti a rák kialakulását”
    5. „A rák valójában gomba, és a megoldás a szódabikarbóna”
    6. „Létezik csodagyógyszer...”
    7. „...de a gyógyszeripar eltitkolja”
    8. „A rák kezelésébe többen halnak bele, mint meggyógyulnak”
    9. „A tudomány semmit sem haladt előre a rák elleni küzdelemben”
    10. „A cápák nem betegszenek meg rákban”
(E tévhitek pontról pontra történő cáfolata pl. itt olvasható: https://www.informed.hu/betegsegek/cancer/?article_hid=198356)

Bár e 10 téveszme mindegyike merő ostobaság, sokan meggazdagodnak belőle.


A „halálbiztos” megoldásoknak új favoritja is van:

A lúgosítás.

A „forradalmian új megoldás”, illetve „új biológia” dicsőítése ma is számtalan internetes oldalon fellelhető.
Ennek egyik kulcsa a szódabikarbóna, aminek hatására akár a Kétfarkú Kutyapárt, kb. örök élet +10 évet ígérnek.
A nagy „pH csoda” alapját képező halandzsa szerint az emberben a savak okozzák a gondokat, pedig a szervezet ekkor egészséges, ha csak lúgos - de sebaj, aki gyorsan lúgosítja a szervezetét és úgy is tartja, az ettől döbbenetesen hosszú és egészséges életet fog élni, s mi több: hipp-hopp, kigyógyul a rákból is.
Hogy melyikből? Természetesen mindegyikből.

Bár ez ellen a hókuszpókusz ellen már sok orvos felszólalt, túl nagy, globális üzletté növekedett ahhoz, hogy ne szedjen folyamatosan áldozatokat.

Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar docense az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású tudományos blöffjének minősítette a „betegségek oka az elsavasodás - lúgosítani kell” hókuszpókuszát.
Egyik publikációjában részletezte is, hogy olyan, hogy „elsavasodás” nem létezik, ezért nincs is értelme a szervezetet lúgosítani. A szervezet pH-értéke nagyjából állandó, viszont a különböző testfolyadékok kémhatása eltérő lehet, és a szervezet állandó munkával fenntartja ezt a kényes egyensúlyt. Ha ebbe a folyamatba drasztikus eszközökkel beavatkozunk, akár halált is okozhat.

Hasonló kamu pl. „a vér elsavasodása”, ami tudományosan teljesen alaptalan, ugyanis a vér kémhatása szigorúan szabályozott, nagyon szűk intervallumon belül mozoghat, és ha ettől eltér, halált is okozhat. A vérrel szemben a vizeletet lehet táplálkozással lúgosítani, azonban annak semmiféle gyógyhatása nincsen.

Részlet az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelenő Klinika Magazinból:
„A sok gyógyulni vágyó embert megtévesztő eszme sikeres térhódítása azért is felháborító, mert épp azokat csapja be áltudományos dogmáival, akik törődnek magukkal, és a különféle készítmények, étrendkiegészítők, lúgos vizek és cseppek borsos árát megfizetve reménykednek a jobb egészségben.”
(Bővebben lásd pl. itt: https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/tudomanyos-bloff)

A lúgosításos kamu népszerűségének egyik oka az, hogy sokan összekeverik a harmóniát a diszharmóniával, a rendet a káosszal. Ha valakinek sok a gyomorsava, refluxos tünetei vannak (savas felbögöfés, égő gyomortáji fájdalom) a tüneteket a lúgos táplálékok fogyasztása (szódabikarbóna, tej) átmenetileg enyhíteni képesek, mivel a gyomorsavat közömbösítik. Ilyen esetekben a gyomorpanaszaik megszűnhetnek - de sem a vérük, sem a szervezetük nem lesz lúgosabb, s mi több: a gyomorsavak eltűnésével maga az emésztés is eltűnne.

Hogy honnan ered a New Age világának „lúgosítás, a pH csoda, az új biológia” mítosza?

Az ezt dicsőítő oldalak egy része sosem létezett, kitalált professzorok felfedezéseiként tálalja - ez jól illik a kitalált kommentelők hálálkodásához.
Más részük dr. Tullio Simoncini illetve dr. Robert Young „korszakalkotó felfedezéseit” ajnározza.

Ez az egész lúgosítós blöff valójában e két, igencsak érdekes figurához kötődik.

- dr. Tullio Simoncini
    Ez a római onkológus a rák legfontosabb okaként a gombákat jelölte meg, erről könyvet is írt: „A rák egy gomba” címmel. Teóriája szerint a Candida albicans nevű gomba a rák lényegi oka, amit ő intravénás nátrium-hidrogén-karbonáttal gyógyítani tud.


    A nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3 nátrium-bikarbóna, köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3-), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel.

    A valódi orvostudomány elutasította Simoncini hipotézisét, de őt ez nem zavarta abban, hogy a „nagy és áttörő felfedezését” nagy pénzekre váltsa.
    Miután nevét és módszerét kellő marketinggel ismertté tette, megnyitotta a saját klinikáját - ahol aztán „sikeresen” és azonnal meggyilkolta egyik betegét.

    2011-ben eljárás indult ellene, miután az intravénás szódabikarbónázás hatására a beteg ott helyben, szívelégtelenségben meghalt. Ekkor további vizsgálat is indult ellene, ami kiderítette, hogy az általa akkor kezelt 15 beteg egyike sem élt tovább a szódabikarbónás kezelésével.

    Mivel az általa kezeltekkel remekül fogalmazott jogi nyilatkozatokat íratott alá, megúszta 5 év börtönbüntetéssel, mely ítélet 2018-ban lett jogerős.

    2012-ben a klinikája ellen is eljárás indult, mivel megsértve a törvényeket, az embereket félrevezető tájékoztatásokat adott ki.

    Módszerét a tudományos közösség soha nem ismerte el, mert nincsenek a hatásosságát, biztonságosságát alátámasztó bizonyítékok, és egyetlen olyan tudományos cikk sem jelent meg, amely a módszer racionalitását igazolná - ennek ellenkezőjéről viszont annál több.

    Ennek a gyilkos sarlatánnak a módszerét hirdetik és alkalmazzák sokan, például ilyen szövegekkel:
    „Ősi módszer a rák ellen! Tullio Simoncini minden lehetséges eszközzel fellép a mai orvosi gyakorlatban működő hamissággal és hazugsággal szemben. Ez mindenekelőtt az ezen a területen tapasztalható, a gyógyítani hivatott orvosok elvtelen alkalmazkodásával szembeni erőteljes ellenállásában fejeződik ki.”


- dr. Robert Young (alias: Sreejil Ramakrishnan)
    Szintén New Age könyvvel indult a karrierje a „pH csoda” írójának.
    A „lúgosítós” könyv bestseller lett, világszerte miatta lett népszerű a lúgosítás. A lúgosító diéta lényege, hogy egyes élelmiszerek fogyasztásával (cukor, búza, húsok) a szervezet savasodik, ami számos betegséghez vezet.
    Ez totális áltudomány, butaság.

    „A lúgosítás hazánkban is népszerű,
    pedig úgy hülyeség, ahogy van.”


    (dr. Novák Hunor)

    Mr. Young „pH Csoda Farm” néven nyitott viszonylag rövid életű klinikát. Az amerikai természetgyógyász elképzelésének lényege, hogy az egészségtelen táplálkozás, a különféle sugárzások és a pszichés stressz következtében a testünk sav-bázis egyensúlya megbillen a savas pH felé, és ez betegségekhez vezet. Saját terminológiájával kitalált egy új biológia nevű totális baromságot, melyben olyan sületlenségeket állít, mint pl. „A VÖRÖSVÉRTESTEK ÁTALAKULHATNAK BAKTÉRIUMOKKÁ ÉS VICE VERSA”.


    A „doktor úr” milyen tudományos eredményekre alapozva jutott el eme felfedezéséhez?
    Pont olyanra, mint a hozzá hasonlók. dr. Robert Young ugyanis soha nem volt se orvos, se tudós, professzor pedig pláne nem. A diplomáját egy okirat-hamisító műhely készítette neki - de még ennek tartalmára sem figyelt oda, így a dátum alapján 8 hónap alatt lett a semmiből doktor.
    A „lúgosítás” hívei által sokszor professzornak titulált szálhámosnak valójában érettségije sincs.

    Robert Young celebbé válása az amerikai Oprah Winfrey Show-nak köszönhető, ahol Kim Tinkham mellrákos kezelését mutatta be. (Mellesleg az általa gyógyultnak nyilvánított Kim Tinkham nem sokkal később a „már nem létező mellrákjában” meghalt.)

    A lúgosításhoz főleg avokádót és grapefruit javasló szélhámosnak mellesleg a kaliforniai Valley Centerben hatalmas avokádó és grapefruit ültetvénye van, közös tulajdonban a feleségével, aki a sikerkönyve megírásában is segítette.

    2018 novemberében a San Diego-i bíróság 105 millió dollár kártérítést ítélt meg egy rákos betegnek, akit meggyőzött arról, hogy mondjon le a hatékony kezelésről a lúgos étrendje érdekében - aminek következtében a betegség állapota a gyógyíthatatlan stádiumba lépett.

    A sosem volt doktor Robert Young (eredeti nevén: Sreejil Ramakrishnan) nem dolgozott olcsón, egy kezelés nála dollárból átszámolva több mint 160.000 forintba került. De csak általában, mert esetenként ennél jóval többe.

    A 28 éves Naima Houder-Mohammed szintén mellrákos volt, amikor Robert Young hazug csapdájába került, aki elhitette vele, hogy lúgosítással gyorsan meg fog gyógyulni.
    A jogi nyilatkozat aláíratása után - melyben minden felelősséget a betegre hárított - elsőként őt is rávette arra, hogy messziről kerülje az orvosokat és a kórházakat. Aztán jöttek a költségek. A fiatal nő előbb mindenét pénzzé tette, majd egyik hitelt a másik után vette fel, hogy kielégítse a „pH csoda” feltalálójának kapzsiságát.
    Három hónappal később, 77.000 dollár (azaz több mint 22 millió forint) kifizetése után véget értek a kezelések, mert a beteg meghalt.

    Mr. sosem volt orvos Robert Young jelenleg börtönbüntetését tölti.

    Ennek a hazug, több ember korai halálát okozó csalónak a módszerét hirdetik és alkalmazzák sokan, például ilyen szövegekkel:
    „Az onkológusok nem szeretik dr. Robert Young professzor szódabikarbónás rákkezelését, mert túl olcsó és túl hatékony!”, „A szódabikarbóna 10 ezerszer hatékonyabb, mint az onkológiai kezelés”, stb.

Ez tehát a „szódabikarbónás életmód”, a „pH csoda”, a „lúgosítás” és az „új biológia” valósága, amit oly sokan dicsőítenek és javasolnak manapság.
Két velejéig romlott, pénzéhes és gyilkos gazember hazug ostobaságainak tárháza.
Egyikük sem gyógyított meg senkit, viszont a kuruzslással több betegük halálát okozták, jelenleg pedig az emberölésekért kiszabott börtönbüntetésüket töltik.
Mindkettő tagja volt a helyileg illetékes természetgyógyászok szövetségének.
Mindketten a New Age és a természetgyógyászkodás lehetőségeit használták ki, tipikusan a joggal való visszaélés eszközeivel, hivatalosan a nem létező felfedezésükre és a placebo-hatásra hivatkozva - erről már írtunk a 4. részben (A placebo-hatás bűvészei) - de valójában nem a „semmi fájdalomcsillapító elmetrükkjét”, hanem a szervezetre kifejezetten káros, halált okozó módszereket alkalmaztak.


Ezt a tényt természetesen e csodás kezelések favorizálói soha nem említik meg, helyette ma is azt hazudják, hogy ezek a zseniális professzorok most is praktizálnak, és tömegeket gyógyítanak. És persze hozzáteszik, hogy a buta és gonosz orvostudomány nem hajlandó elismerni e csodás módszert.
De vajon ki a buta és gonosz valójában? Azok, akik az embereket a gyógyulás helyett a halálba segítő módszereket ellenzik, vagy azok, akik ezt terjesztik?

Költői kérdés: akik bizonyítottan gyógyítás helyett csak korai halál okozására alkalmas, gyilkosok által kitalált hazugságokat terjesztenek, favorizálnak, s mi több: „rendelőikben” alkalmaznak, vajon nem pont olyan gyilkosok, mint a „szódabikarbónás” és „lúgosítós” példaképeik?!

Sajnos a saját buborékvilágába ragadt ezoterikus „egészség” honlapok üzemeltetőinek, és a természetgyógyászoknak nem szokása a valóságot figyelni. (Tisztelet a kivételnek.) Ennek köszönhető, hogy bár a „nagy szódabikarbónás csoda” lebukott, még mindig vannak favorizálói. Felépítettek rá egy üzletet, kényelmetlen lenne kukázni, inkább menjen csak tovább, kell a pénz.
Akár Simoncini, akár Young leleplezése ott van az interneten, de ők ilyen „eretnekséget” nem olvasnak. A két jómadárról sok leleplezés van a róluk szóló Wikipédiás oldalakon is - igaz, angol nyelven. Mondjuk ez a XXI. század, ahol a nyelvtudás sem gond, egy angol (vagy bármilyen) nyelvű oldalt betenni pl. a Google fordítóba max. 20 másodperc, de az „alternatív gyógymódok” haszonélvezőinek szemlátomást ez sem megoldható - elvégre a valóság nem állhat útjába a jól jövedelmező hókuszpókusznak.

Idővel a szódabikarbóna - ha már ilyen jól befutott lett - nem maradt meg a rák ellenszerének, sem önmagában, sem pl. citrommal kombinálva.
Az „alternatív” világban számtalan más bajra is megoldás lett, például a gyors és persze „rendkívül egészséges” fogyásra. Igaz, a szervezetbe vitt, rendszeres és nagy mennyiségű szódabikarbóna hatására az egészség súlyosan károsodhat, de ki érdekel, ha pénzt lehet keresni vele.

Így aki fogyás szándékkal kezdi az önfeledt szódabikarbónázást, majd ennek köszönhetően hasnyálmirigy rákkal végzi, legalább nem kell abbahagynia, hisz e csodaszer ugyebár a „rák ellen is jó” - és közben legalább tényleg keményen le fog fogyni...

Mint látható, sem az ezo-hókuszpókokat, sem a misztérium oldalára állt természetgyógyászokat nem érdekli a valóság.
Pedig a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége is részletesen felsorolta, mire lehet használni a szódabikarbónát. Nem, nem rák ellen. Nem, nem fogyókúrához. Nem, nem egyéb betegségek ellen.
S mi több: még csak nem is bármilyen céllal történő lenyelésre.


A természetgyógyászok szövetsége a szódabikarbónát TISZTÍTÓSZERKÉNT ajánlja.
Fürdőszoba kád, csempe, mosogató, sütők, evőeszközök, bútorok és padló tisztítására - vagy akár a hűtőgép, mosogatógép, vágódeszka, vízlefolyó, sportcipő, macskadobozok és a kuka kellemetlen szagainak semlegesítésére. Esetleg a bőr elhalt hámrétegeinek leradírozásához, vagy fogfehérítéshez. Ajánlják még az akkumulátorsav okozta korróziók semlegesítésére is autókon és fűnyírókon, illetve a lámpák, króm, ablakok, gumiabroncsok, vinil ülések és a szőnyegek tisztítására.

Ez alapján költői a kérdés, hogy a szódabikarbónával fogyni vágyók, lúgosítók stb. a szervezetüket vajon padlónak vagy kukának gondolják.

Persze vannak, akik Robert Young bebörtönzésekor azonnal leváltották a szódabikarbónát. Ők most a C-vitamin (aszkorbinsav) csodáiról regélnek, amit pl. rák ellen nagy dózisokban kell szedni. Azon apróság, hogy ebből kb. 60-100 mg a napi szükséglet, és a szervezet a kellő mennyiség felett bevitt vitaminokat egyszerűen a vizelettel kidobja, nem zavarja őket. A módszerváltók körébe megérkezett a mindenható cékla is, a szódabikarbóna helyett immár a céklalé lett a legfontosabb rák elleni szer...

A valódi gyógyításnak néha azért sikerül diadalmaskodni a kuruzslás felett, és a sarlatánok némelyikét büntetőbíróság elé ültetni.

Így kapott 2018-ban börtönbüntetést az a doktor is, aki nagy dózisú, intravénásan beadott C-vitaminnal, illetve „a hús, és a stressz savasít” módszerekkel gyógyította(?!) betegeit.
A lébényi ügy pikantériája, hogy a magát rákkutatónak mondó természetgyógyász valóban orvos volt - csak épp nem onkológus, de még csak nem is belgyógyász, hanem: állatorvos!
Igen, az országos hírűvé vált dr. Dávid Tamás „rákkutató professzor”, akinek nemcsak Lébényben, hanem Budapesten is volt rendelője, állatorvosi diplomával állt neki rákbeteg emberek kezeléséhez.

Ebben az esetben sajnos csak az a különleges, hogy a hatóság elé került - ugyanis számtalan hasonló rendelő működik, olyan is, ahol kőműves adja elő magát doktornak.

Dr. Taraczközi István, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnöke
több előadást is tartott az ilyen csalókról - erről video pl. itt:
https://www.youtube.com/watch?v=dQIj937MjTA

Az ezoterika világában azoknak is van új kínálat, akiket nem győzött meg egy focicsapatnak elegendő vitamin napi beszedése.
A „régi-új, de csodás” kínálatban immár kerozinnal (értsd: petróleum) is meg lehet gyógyulni - vélhetőleg használat közben azért nem árt tartózkodni a nyílt lángok használatától...


A módszer „felfedezője” szerint kerozinnal rák mellett arcüreg-gyulladást, féreginváziót, gyomorfekélyt, torokgyulladást pont úgy lehet kezelni, mint a reumát és a lumbágót. Ja, és persze a leírások szerint naponta ezrek gyógyulnak meg a kerozintól.
Hjah, boldogok a repülőgép szerelők, mert övék az örök egészség üzemanyaga...


Talán nem meglepő, hogy az e módszert felfedező természetgyógyász írt már könyvet a „piócásember” tudástáráról és a szódabikarbóna gyógyhatásairól is - melyek a mai napig kaphatók.

Tény, hogy a New Age világában nem minden mérgező. Vannak más módszereik is ahhoz, hogy egy beteg ne orvoshoz menjen. Jó pénzért például lehet kapni szépen csomagolt semmit is.



- A varázsbogyók titkos receptje

Bár hivatalosan nem tartozik a New Age világába, ráadásul nem is keleti, de (látszólag) még csak nem is okkult: a homeopátia. Ez az alkímiára erősen hasonlító, áltudományos magyarázatokon alapuló, Németországból indult „gyógymód” sok természetgyógyász nagy favoritja - világszerte.

Ennek az éves szinten is dollármilliárdos hasznot hozó, iparrá növekedett üzletágnak elég sok ellenzője van. Ezek egyike a 10:23 nevű csoport, ami több, igencsak figyelemfelkeltő, tiltakozó tüntetést tartott világszerte.

„Úgy gondoljuk, hogy nem szabadna
beteg embereknek
cukorkákat (gyógyszerként) eladni.
A homeopátiás szerek soha
nem hatásosabbak a placebónál."
(Michael Marshall,
a Merseyside-i Szkeptikus Társaság
szóvivője, 2010.)

2010 januárjában Nagy-Britanniában "szkeptikusok" tömegei gyűltek a Boots nevű patikalánc boltjai elé.
A kb. 2500 üzlettel rendelkező Boots az Egyesült Királyságban és Írországban számos egészségügyi és szépségápolási terméket értékesít. A tiltakozók egyszerre jelentek meg Birmingham, Bristol, Brighton, Edinburgh, Glasgow, Hampshire, Leeds, Leicester, London, Liverpool, Manchester, Oxford és Sheffield városok Boots üzletei előtt. 10:23-kor pedig mindannyian egyszerre vettek be olyan mennyiségű homeopátiás szert, amitől - a tájékoztatók szerint - nemhogy egy ember, de egy elefánt is ott helyben életét veszti.
A többszörösen halálos dózisok ellenére senkihez nem kellett orvost hívni, még csak rosszul se lett senki.


Egy évvel később Kanadában, a winnipegi Memorial Parkban gyűlt össze több tucat csalás-ellenző aktivista. Ők ott helyben több doboznyi altatót vettek be, mellé pár doboznyi influenza, bánat és gyász elleni tablettát.
Megint nem lett baja senkinek, s mit több: egyikük sem álmosodott el annyi szertől, amennyitől - állítólag - egy elefántcsorda is kifeküdt volna.

2011-ben Magyarországon is volt ilyen esemény. A budapesti Zrínyi utcában összegyűlt tiltakozók az „arsenicum album” elnevezésű gyógyszergolyócskát nyeltek le. Azért ezt, mert - ahogy neve is mutatja - a készítménynek arzén az alapja. Egy szem helyett fejenként 84 darabot. Ha csak minimális arzént is tartalmaz egyetlen szem, 84 szem hatására perceken belül holtak hegyeinek kellett volna az utcán heverni - de most sem így történt.


A szkeptikusok ezzel a túladagolással azt kívánták bizonyítani, hogy a homeopátiás szerek egyike sem más, mint: placebo.

2017-ben az ismert gyermekorvos, Dr. Novák Hunor a TV2 Mokka című műsorában, élő adásban vett be egy egész doboz homeopátiás altatót, hogy bebizonyítsa: ezekben tényleges hatóanyag nincs.
Még csak nem is ásított annyi szertől, amennyinek már a felétől is helyben meg kellett volna halnia - legalábbis a készítmény tájékoztatója szerint.
Erről videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=5uPJ5tf4htg


Honlapján további részleteket is elmond a bizonyítási célú kísérletéről: https://www.novakhunor.hu/betegsegek/ongyilkossagi-kiserlet-homeopatiaval-elo-adasban-adagoltam-tul-a-homeos-altatot
Ennek eredményeként a nyilvánvalóan placebo-hatású készítmények fanatikus hívei kommenthadjáratokban ugrottak a torkának- szerintük ezek a szerek valójában hihetetlenül nagy hatású hatóanyagokat tartalmazó, mindenféle kétségeket kizáró gyógyszerek.

A Homeopaták Társasága szerint az ilyen „szkeptikus protestálók” nem bizonyíthatják a homeopátia hatástalanságát, mivel a holisztikus, személyre szabott készítményeket kis dózisban kell szedni - állításuk szerint ezért a nagy dózisoktól semmilyen hatás nem várható.

Ezen igen érdekes magyarázat logikája szerint, ha valaki lenyel 1 gramm ciánt, azonnal meghal. De ha gyorsan befal egy vödörnyit, akkor semmi baja nem lesz. A valóság ennek ellenkezőjét szokta bizonyítani.

De azért a Homeopaták Társasága azt elismeri, hogy a szereik hatásmechanizmusáról tudományos, valóság alapú magyarázattal nem tudnak szolgálni.

A világ vezető orvostudományi szaklapja, a közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett orvosi oldal, az UpToDate.com ezt írta erről az „alternatív gyógymódról”:

„a homeopátiának nincs helye semmilyen
betegség kezelésében vagy megelőzésében”.

Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 1800 homeopátiáról szóló tanulmányt(!) tekintett át, és azt találta: a homeopátia hatása nem különbözik a placebotól - azaz teljesen hatástalan.

Ahhoz, hogy megértsük e „holisztikus”, 200 éves tapasztalatokon(?!) alapuló homeopátiás készítmények pontos mibenlétét, ismerjük meg ezek elkészítésének módját és hatóanyagaik mibenlétét.

A Globuli is jó buli - annak, aki forgalmazza.

Nemrég Németországban hatalmas botrány remegtette meg a homeopátiás szerek „alternatív gyógyászati” világát.
A méregdrága, de cserébe oly sok bajra „nagyszerűen alkalmazható”, kis fehér golyócskákat (más néven globulusokat) egy szkeptikus „csúnya bácsi” alapos laboratóriumi elemzéseknek vetette alá.


Kiderült, hogy a dobozon feltüntetett hatóanyagok hosszú listájából a csodabogyókban semmi sem volt.
Felmerült hát a nagy kérdés: egy doboz gyógyszer esetén a tájékoztatón feltüntetett hatóanyag hatásos, vagy a gyógyszer?

Persze a homeopátia hívei állították, hogy ez ettől még nagyon hatásos. Magyarázatuk szerint a bogyócskákban a hatóanyag hígítva van. Nem kicsit, hanem nagyon. Ezért nem lehet vizsgálatokkal kimutatni a jelenlétét, de attól még benne van és hígítva amúgy is hatásosabb, mint töményen. Mellé bizonygatták, hogy az eltelt idők során sokaknak hozott javulást. Ezen a fenti, 4. részben (A placebo-hatás bűvészei) felsorolt tények ismeretében nem csodálkozunk.

A dologból nagy per lett. Ha számításba vesszük, hogy a homeopátia Magyarországon is milliárdos forgalmat generál évente, így világszerte akkora hasznot hoz, amekkorát elképzelni sem tudunk, már nem csodálkozunk azon, hogy a bogyós csalásért senki sem került börtönbe.

A per precedens értékű lett. Dióhéjban arról szólt, hogy a "HCG C30 Globuli" és a "HCG C30 Tropfen" alternatív gyógyászati termékek esetén a hígítással a golyócskákban lévő hatóanyag pont olyan arányban van jelen, mint egy molekula egy akkora vízgömbben, amelynek átmérője a föld és a nap közötti távolság. (Ez utóbbi nagyjából 150 millió kilométer.) Ebből a példából egészen jól érthető, mit is ért a gyártó a hatóanyag jelenléte alatt.
A perben a gyártó azzal védekezett, hogy a homeopatikus gyógyszereket használók ezt jól tudják.

A frankfurti felsőbb bíróság (6 U 49/20 nysz. ügy) azonban úgy látta, hogy attól, hogy ha valakinek ajánlanak egy gyógyszert, és az elolvassa a dobozon lévő tájékoztatót, az illető még nem fogja pontosan tudni és ismerni eme szerek valódi tartalmát. A gyógyszerről azt fogja gondolni, hogy sok van benne abból, ami hatóanyagként a dobozra van írva, és nem azt, amivel a gyártó magyarázkodik.

A 2021-es ítélet megtiltja, hogy olyan hatóanyag legyen feltüntetve egy gyógyszeren, amit még laboratóriumi vizsgálattal sem lehet kimutatni. Még akkor sem, ha azt írják: „nyomokban” tartalmazza. Természetesen a csodabogyó hívei együtt háborognak a gyártóval, mivel szerintük teljesen rendben van az, hogy ki kell inni az Atlanti-óceánt ahhoz, hogy egyetlen csepp hatóanyag jusson a szervezetünkbe. És szerintük azzal sincs gond, hogy ezért meg kell venni az egész óceánt.

A Globuli az egyik leggyakrabban ajánlott szer, szinte bármire felírják. Ó nem, nemcsak szájon át történő szedésre.
Volt eset, hogy alvászavarokra írt fel természetgyógyász Globulit. Az apró „varázsbogyókból” napi 12 szemet. De nem lenyelve, hanem esténként az ágy alá szórva. Igen, az ajánlott „gyógymód” az ágy alá szórt homeopátiás csodaszert jelentette.

Ismerve a Globuli összetételét, nincs is mit csodálkozni ezen. Lenyelve, ágy alá szórva, vállunk felett északi irányban hátra hajintva, tábortűzben elégetve, vagy akár közvetlenül a vásárlás után, bontatlanul a kukába dobva is képes ugyanazt a hatást kiváltani.
Így nézve tényleg csodaszer: kész csoda, hogy egyesek hányféle módon képesek eladni a semmit.


Egy másik példa az Oscillococcinum nevű, influenza elleni homeopátiás gyógy(?)szer.


A neve az 1917-1918 között, Európában pusztító spanyolnátha idején tévesen azonosított, nem létező baktérium, az Oscillococcus nevét őrzi. A feltalálója a francia Joseph Roy úgy gondolta, hogy egy oszcilláció (periodikusan rezgő) baktériumot talált egy madárban, ami a bárányhimlőtől a herpeszig, a kanyarótól és az ekcémákon át a reumáig egy halom betegség okozója. Talán mondani sem kell, de e lelkes katonaorvos a spanyolnátha gyógymódját nem találta fel. Ám az ötlete illett a „hasonlóval gyógyítani a hasonlót” homeopatikus alapelvhez, és manapság világszerte lehet kapni ezt a készítményt.

Előállítása a következő: egy kacsa (pontosabban: dél-amerikai pézsmaréce) májából és szívéből készítenek egy kivonatot. A Magyarországon dobozonként 2000 forint körüli összegért kapható szer tájékoztatója szerint:
„A készítmény hatóanyaga: 0,01 ml Anas Barbariae hepatis et cordis extractum 200K 1 g pelletben műanyag tartályonként.”

Aki esetleg nem értené e tájékoztatóban leírt hatóanyag pontos mibenlétét, annak lefordítom érthetőbben: „hókuszpókusz abrakadabra”.

Ha valaki még mindig nincs tisztában a pontos összetétellel, akkor részletezem.
A latin szöveg jelentése: Kemény kacsamáj- és szívkivonat. Ebből kerül 0,01 milligramm (a ml a gramm ezredrésze) 200K eljárással 1 grammnyi pelletbe. A pellet az a pirula. A lényeg azonban a 200K eljárás.

A 0,01 ml folyékony (kacsa) készítményhez 100 egységnyi, tehát 1,0 ml vizet adnak, és összerázzák. Ez idáig az 1K.
Az így kapott oldatot újra 1:100 arányban hígítják, vagyis hozzáadnak 100 ml vizet, és ezt is összerázzák. Ez volt a 2K.
Ezt most megint hígítják, természetesen 1:100 arányban, ami immár 10000 ml (10 liter) vízzel való összerázás. Ez a 3K.
Ezt ismét hígítják, természetesen 1:100 arányban, ami immár 1000000 ml (1000 liter) vízzel való összerázás. Ez lett a 4K.
Ezt ismét hígítják, természetesen 1:100 arányban, ami immár 100000000 ml (100000 liter) vízzel való összerázás. Ez lett az 5K.
És így tovább egészen addig, amíg a műveletek száma el nem éri a 200-at.
Ez a 200K.
Az így kapott hígított folyadékból kerül az 1 grammos pirulába annyi, amennyi belefér.

Aki számológépet ragad, hogy kiszámolja mennyi 100 a kétszázadikon, nem fogja megtudni, mert az eredményen a tudományos számológép is hasra esik.


Hogy honnan volt akkora tartályuk, amibe a 200-adik hígításhoz kellő vízmennyiség elfért, nem tudom, de valamiért azt vélelmezem, hogy az eljárást sem hajtják végre.
Ez sem gond, mert van erre egy alternatív homeopátiás megoldás, ami állításuk szerint pontosan azonos hatású a fentivel. Ennek lényege, hogy pl. a 4. pontnál az ezer liter vízből kivesznek egy litert.
Az 5K itt azt jelenti, hogy ezt az egy litert kell 1:100 arányban hígítani, és ebből is ki kell venni 1 litert, amiből a 6K ennek 1:100 hígítása lesz és abból is kivesznek egy litert, és így tovább egészen a 200K-ig. Persze közben mindig jól össze kell rázni. El ne feledjék, mert anélkül biza mit sem ér!
De ha megvolt, akkor a két módszer mindegyikénél ugyanaz lesz az eredmény.


Ezen eredmény számokban: minden pirulába 1×10-400 g hatóanyag jut. Egy atommagban található proton tömege ennél lényegesen kevesebb: 1,67×10-24 g.
Szóval egy proton(!) legalább 628-szor nagyobb, mint amennyi „hatóanyag” kerül egy pirulába.
Tehát ahhoz, hogy a végső vegyületben literenként(!!!) legalább egy molekulányi hatóanyag legyen, ahhoz a kiinduló készítményben egy darabka kacsamájnyi helyett legalább egy galaxisnyi atomnak kellett volna lennie.

Nem árt tudni, hogy a homeopátiában vannak a 200K hígításnál is erősebb(?!) szerek. Létezik 1000K (tehát száz az ezrediken arányban hígított) is...

Az Oscillococcinum nevű terméket a világ legnagyobb homeopátiás termékgyártója, a Boiron gyártja. A cég székhelye Franciaországban van, és a világ 59 országába szállít. Egyszer a cég szóvivőjének, Gina Casey-nek feltették a kérdést, hogy biztonságos-e egy olyan termék, amely egy kacsa szerveiből készül.
A válasza ez volt: „Persze, hogy biztonságos. Nincs benne semmi”.


És nem, ez jogilag nem szélhámosság, ugyanis a homeopátia elvei szerint a vízmolekulák "emlékeznek" a hatóanyag gyógyhatására, tehát szerintük a meghökkentő mennyiségű vízben a hatóanyag nem eltűnik, hanem az egész azzá válik. De csak lényegében, „eszenciájában”, ezért nem lehet laborokban kimutatni.

Ez tehát nem csalás, mert a francia jogállamban mindenkinek joga van... Mihez is?
Átverni másokat? Baleknak lenni? Ezt mindenki maga döntse el.

Mindenesetre a leírások alapján ezt a hihetetlenül csodás szert nemcsak a megbetegedés idején javallott szedni, hanem egészséges állapotban is, heti rendszerességgel.
Elvégre a megelőzés jó dolog, minden pénzt megér.
A tájékoztató szerint csak annak kell növelni az adagot, aki a megelőzés alatt megbetegedett.

Tekintsünk el azon apróságtól, hogy a kacsa szívének és májának ugyan mi köze is lenne az influenza tüneteinek gyógyításához. Azon se rágódjunk, hogy egyetlen kacsa elegendő az Amerikai Egyesült Államok teljes igényének lefedéséhez. Pedig az nem kevés, a Wikipédia szerint 2008-ban például az amerikai piacról 15 millió dolláros forgalmat realizált a gyártó ebből a szerből - és ez csak egyike annak az 59 országnak, ahova szállítják.

Ennyit arról a meséről, hogy a homeopátia csak azért nincs jobban elterjedve, mert a nagy, tudományosan bizonyított (normális) hatóanyagú gyógyszereket gyártó cégek direkt elnyomják ezeket az amúgy sokkal hatásosabb, ráadásul természetes hatóanyagú szereket.

Persze aki sokallja a dobozos varázspirulák árát, némely patikákban kérésre olcsóbban is előállítják. Ennek egyik legfőbb módszere az, hogy a lelkes patikus este egy pohár vizet tesz az asztalra. Mellé másikban a hatóanyagot. Reggelre a pohár víz átveszi a hatóanyag rezgéseit(?) vagy eszenciáját(?) vagy micsodáját, és a kedves beteg már viheti is e pohár víz csodálatosan gyógyhatású tartalmát.

Ennyit arról, hogy hány embernek lehet eladni jó pénzért a semmit.

Vagy akár egy csepp vizet méregdrágán - még akkor is, amikor azt ingyen ihatna a csapból.

Ezúton jelzem, hogy egyszer beleejtettem egy szem Algopyrint a Balatonba. Szóval innentől a Balaton vize fájdalomcsillapító hatású, de csak akkor, ha abból egy pohárnyit belekeverünk az Indiai-óceán vizébe, és jól összerázzuk. E hígításból már egyetlen korty is hatásosabb, mint egy dobozzal bármelyik fájdalomcsillapítóból.
De jaj, jut eszembe: a metamizole sodium nem kacsából nyert természetes hatóanyag, így lehet, hogy mégsem hatásos, mert az nem úgy rezeg, hogy a víz emlékezzen rá...

De félre a tréfát, és nézzük meg, kik is ajánlanak ilyen szereket.

Főként azok, akiknek meg kell élni valamiből, és ha már igen, lehetőleg jól. A gyógyszergyártók ugyanis elég szép pénzeket költenek évente arra, hogy minél több rendelőben az ő szereiket ajánlják.
Ennek elég egyszerű a módszere. A gyógyszerügynök felkeresi a rendelőket, gyógyszertárakat, és tesz egy olyan, különleges ajánlatot, ami inspirálni fogja a felkeresetteket arra, hogy ezután a hasonlók helyett az általa bemutatott terméket favorizálja. E munkakör neve: orvoslátogató.
Az egyik legnépszerűbb álláskereső portál szerint sok ilyen munkakört lehet betölteni ebben a pillanatban is.
Feladatköre:
    - Képviselet és kapcsolattartás a terület egészségügyi szakembereivel,
    - A cég készítményeinek népszerűsítése, eredményes piaci szereplésük elősegítése,
    - Meghatározott számú napi látogatás előkészítése, megszervezése, lebonyolítása, riportálás
    - Az aktuális üzleti terv teljesítése,
    - A cég képviselete szakmai rendezvényeken.
De létezik patikalátogató nevű munkakör is - ami ugyanez, csak gyógyszertárakkal.
Az „alternatív” orvoslás, a természetgyógyászat és egyéb hasonlók esetében is ugyanez történik.

A homeopátia rendszerének kidolgozója a németországi Samuel Hahnemann (1755-1843) orvos volt.
A „Kísérlet az orvosság gyógyereje feltalálásának újabb elvét illetőleg” című könyvét 1790-ben írta, első homeopátiával foglalkozó cikke 1796-ban jelent meg.


1807-től már homeopátiának nevezett orvoslási módszereit arra a spekulatív elképzelésére alapozta, hogy minden tökéletesen illeszkedik egymáshoz.
Az akkori csodaszernek tartott Cinchona fa kérgével a páciensein végzett kísérletei során arra jutott, minél jobban hígítja a gyógymódokat, azok annál jobban működnek. Aztán arra, hogy a szerek hatása a hígítással nő, csak össze kell rázni - ezt potenciálásnak nevezte el. Végül arra, hogy minél többször hígít így valamit, az annál hatásosabb lesz.
Végül a hatóanyag már nem volt kimutatható Hahnemann gyógyszereiben.
Hahnemann elmélete szerint a hatóanyagok szellemszerű erőkön keresztül mentek át a szereibe. (A placebo-hatásról akkoriban még senki nem tudott.)

Aki figyelmesen olvasta az eddigi részeket, az már jól érti a homeopátia lényegét.
És azt is, miért beszél némelyik „alternatív gyógymód” hirdetője öngyógyításról.

Van ennek még egy, pszichológiai érdekessége is. Minél több pénzt költ valaki valamire, azt annál hasznosabbnak hiszi. Modern korunkban az olcsó holmi gagyi, a drága viszont szuper.
Így válik az olcsó, piros cukorbogyóval szemben a drága, fehér cukorbogyó hihetetlenül hatékony természetgyógyászati termékké - noha mindkettő ugyanazt tartalmazza: a nagy semmit. Cukorbevonattal.
Ennek köszönhető az ezzel kapcsolatos kusza magyarázatok sora is, amivel e szerek hatékonyságát próbálják igazolni. Az egyik pillanatban energiákról, a másikban már rezgésről beszélnek - majd arról, hogy akinél nem hatott, az azért van, mert szétrágta, vagy mert a közelében 20 méteres körön belül működő mobiltelefon volt, stb.
A placebo lényege, hogy hinni kell benne, ehhez pedig az egyik értelmetlen, áltudományos válasz pont olyan jó, mint a másik.


A homeopátiában azonban a cukorral nem árt óvatosnak lenni.
Bizonyos termékeik egyik alapanyaga a Xilitol (avagy: Xukor, Xilit, Xylitol) más néven: a nyírfacukor.

A hasfájásra javasolt „Gali-col Baby” nevű termék nem csak nyomokban tartalmazza ezt a természetes édesítőszerként is használt növényi kivonatot. A „European Journal of Pediatrics” 2010-es cikkében gyermekgyógyász professzorok egy kilenc hetes leány csecsemő esetét mutatták be, aki életveszélyes metabolikus, hiperklorémiás acidózissal és ioneltérésekkel került súlyos állapotban kórházba.
Kezdetben nem találták az okot, kiderült azonban, hogy az édesanya alvási panaszokra és hasfájásos problémára homeopátiás szert kezdett adni a gyermeknek, mivel azonban nem hatott (meglepő???), megnövelte a dózist.
A homeopátia segédanyagának, a xilitolnak a túladagolása pedig súlyosan felborította a csecsemő sav-bázis és ionháztartását.

Ez nem egyedi eset. A xilitol ugyanis édes méreg. Nagy mennyiségben egy felnőtt ember szervezetét is kicsinálja - egy gyerekéhez ennél kevesebb is elég.
A „Gali-col Baby” sok gyereknél igen rémisztő rosszullétet okozott. A tünetek között légzéskimaradás, a test elkékülése-elszürkülése, epilepszia-szerű rosszullét, eszméletvesztés, izomelernyedés, tónustalanság szerepel.
Ebben a gyerekeknek készült „természetes hatóanyagokból” álló gyógyszerben a vizsgálatok többféle kiegészítő segédanyagot, szennyezőanyagot találtak, amik a gyermekekre kiemelten veszélyesek. Többek között bélgyulladás, vesekárosítás, szívritmuszavar, epilepszia-szerű görcsök is szerepelnek a palettán.
(Erről bővebben pl. dr. Novák Hunor orvosi cikkében is lehet olvasni: https://www.novakhunor.hu/gyogyszerek/amirol-a-homeopatak-hallgatnak-eletveszelyes-mellekhatast-okozhatnak-a-homeopatia-segedanyagai)

A homeopátiás szereknél nemcsak a xilitol jelent veszélyt, mert a gyártásuk során elég gyakran kerülnek a bogyócskákba különféle szennyezőanyagok is - amik szintén nincsenek jótékony hatással a szervezetre.

Így nézve úgy tűnik, hogy ezen természetes hatóanyagokra épülő, alternatív gyógyászati termékek terén tényleg az a legjobb, ha garantáltan nincs benne semmi...

A homeopátiás szerek egy jó része „a víz memóriája, biorezgéseire” épül, ami tudományos szempontból nonszensz. Pont olyan értelmezhetetlen zagyvaság, mint a homeopátia működési elve és eszmerendszere.
Innentől azt, hogy a homeopátia valódi gyógymód, vagy ez is csak egy valamiféle okkultista, vallás jellegű misztikum, mindenki maga döntse el.


A köztudatban a homeopátia azonos a gyógynövények használatával. Ez azonban nem igaz.
Noha a homeopátiás szereket valóban „természetes” hatóanyagúaknak hirdetik, e hatóanyagok(?!) egészen más dolgok, mint az ember gondolná.
Az új szerek hatóanyagának kitalálását a „hasonlóság elve” nevű abrakadabrával szokták magyarázni.

Így a Shipwreck (hajóroncs) nevű készítmény hajóroncs hígításával készül, tengeri betegség és a klausztrofóbia (zárt terektől, bezártságtól és korlátozottságtól való félelem) leküzdésének csodaszere.

A szorongás vagy elhagyatottság-érzetet megszüntetéséhez készített, a semmin is túlhígított „gyógyszer” hatóanyaga: a Berlini Fal téglája.

Igazi misztikus szer a „Venus Stella Errans” nevű homeopátiás készítmény is, ami - láss csodát - a Vénusz bolygó fényéből készült. Használóit bizonyára nem zavarja, hogy a Vénusz nem más, mint az Esthajnalcsillag. Saját fénye nincs, az éjszakai égbolton pont úgy verődnek vissza róla a nap sugarai, mint a holdról. Csak olyan messze van, hogy csillagnak látszik.


Holdfényből is készülnek homeopátiás szerek, ilyen pl. a „Lunar eclipse 200 CH”, ami a holdfogyatkozás fényével megvilágított alkohol végtelenbe nyúló arányban történő hígítása.

Mindenek csúcsa a Vacuum nevű készítmény, aminek készítése során vákuumot(!) hígítottak...

Eme tökéletes semmi hígításával készült gyógyszer szerintem a lehető legtökéletesebb példája nemcsak a homeopátiának, hanem a reikinek, a távgyógyászatnak, a kvantumgyógyászatnak és a New Age világában létrejött összes többi csodaszernek.

A vízzel higított abszolút semmi nem meglepő. Oly sokan trükköznek manapság mindenféle „különleges módszerekkel” előállított csodavizekkel is, hogy ezekre kár kitérni, hisz szinte mindenki találkozott már vele.

Nézzünk inkább egy tipikus példát arra, hogy a pénzünkért úgy is lehet semmit kapni, hogy az be sincs csomagolva.



- Kvantumgyógyászat

Az atomok, a szubatomi részecskék és kvantumok mibenlétét és típusait a 2. részben (Tudomány kontra boszorkányság) már elemeztük. A New Age nem hagyta ki a ziccert, és erre is rávetette magát.


Az atomfizikában járatlanok számára az eddigi „finomtest” meg „finomenergia” egy ideje le lett cserélve a kvantumokra. Metafizikai „összefüggésekkel” magyarázzák, hogy hát tulajdonképpen eddig rosszul mondták, de már rájöttek arra, hogy amikor eddig azt mondták: „finomenergia”, akkor a kvantumvilágra gondoltak.
A természettudomány pedig legyen szíves a homlokára csapni, és a megfogalmazni végre a matematika nyelvén azt, hogy:
„abrakadabra * hókuszpókusz2 - csíííííribícsíííííbá = köbgyök univerzum”.


Persze a tudomány erre csak annyit tud mondani, hogy teljesen mindegy, hogy hívják a nem létező dolgokat, azok ettől nem válnak valóra. Ami pedig értelmezhetetlen, és nem úgy működik, ahogy állítják, az nem tudomány, hanem tudományoskodó áltudomány.
De ez a képzeletvilágban élőket nem zavarja, tudományosnak tűnő szavakkal hókuszpókuszolva magyarázzák a barlangban rakott tűz mellett töprengő ősember által kitaláltak modern változatát.

A kvantumhókuszpókusz tulajdonképpen nem más, mint az eddig jól bevált módszerek újragondolt változata. Az őskorban kitalált, majd az ókorban leírt magyarázatokat egyre kevesebben hiszik el, kell tehát valami megújulás a varázslóbiznisz nyereségtermelő gépezetébe.
Itt lép az „energia-miszticizmus” helyébe a „kvantum-miszticizmus”. Ez már a laikusoknak sokkal inkább tudományosan megalapozottabbnak tűnik, mint a rejtélyes „finomtest” (avagy: bioenergia).
Innentől már nem az „univerzum energiáival”, vagy a „kozmikus erővel” történő egyesülés, hanem a „kvantumtérrel való összeolvadás” az abrakadabrára adott magyarázat.

A hókuszpókusz működőképességének alapvető feltétele, hogy valójában senki ne értse, miről beszél, vagy mit csinál. Akkor ugyanis ismeretlen csodának, bármire képes varázslatnak tűnik.

Innen ered a „hókusz-pókusz” kifejezés is. Hazánkban réges-régen, a kereszténység államvallássá tétele utáni időkben, amikor még a katolikus egyház mereven ragaszkodott a latin nyelvhez, a miséket is latinul tartották. Ebből persze senki nem értett semmit. Így a tanítások és hit mibenlétét is valamiféle idegen varázslatnak gondolták. (Nem véletlenül voltak a pogánylázadások. Senki nem értette, miféle varázslatokat tartanak a templomban, így sokan inkább a sámán varázslatainál akartak maradni.)
Sajnos napjainkban megint egyre többen vannak, akik nem értik a keresztény tanok mibenlétét, és elfordulva az egyháztól mindenféle boszorkányságok felé fordulnak. De erről majd később.
Szóval ezer évvel ezelőtt, amikor a mise a kenyér és Krisztus teste közötti kapcsolatnál tartott, ez így hangzott: „hoc est corpus”. Az emberek meg azt hitték, épp varázsol, így a köznyelvben a varázslók és a varázsigék kifejezése lett a hok eszt korpusz => hokeszt-porkusz => hókusz-pókusz.

Az új varázslat tehát a kvantummágia. Valószínűleg évszázadokig tökéletes kiindulópontja lesz mindenféle abrakadabrához, ugyanis az embereknek már az atomfizika is felfoghatatlan, a tudomány ide vonatkozó szakszavai pedig, ahogy a latin szavak, érthetetlen hókuszpókusz.
Innentől szabadon lehet handabandázni bármit, úgy se érti senki. De ha annyira okosnak, hihetőnek és „juj, de titkos és csodás és misztikus” az előadás, akkor rengetegen el fogják hinni.

Lássuk a kvantumhókuszpókusz egyik magyarázatát, a „misztikus” kvantummezőt közelebbről.

Lesétálunk a Balatonhoz, és a parton beülünk a vízbe. Lemegyünk alfába, és tudatunk segítségével egyesülünk a tó egészével. Ezután olyat rezgünk, ami a tó szellemének egyértelművé teszi a kérésünket: a közelben úszkáló összes nagyobb halat terelje a kezeink közé, mert halászlevet akarunk főzni. Ha valaki úgy gondolja, ez működhet, nyugodtan próbálja ki. De ne legyen elkeseredve, ha halászlé helyett lángost fog vacsorázni.

A kvantumhókuszpókusz nemcsak emiatt értelmezhetetlen nonszensz.


Az elméleti fizika valóban csodálatos, és módfelett hasznos tudomány, mely a modern, rohamosan fejlődő technikai eszközeink alapja. De nem úgy működik, ahogy a laikus elképzeli. A fizikában is csak az működik, ami működik.
Egy működőképes dolog felmerülő új és új ötletek, azok alapján történő kísérletezések hosszú sora után jön létre.

Nézzük ezt dióhéjban, az érthetőség kedvéért. Nagy tudású, kreatív elmék ezrei gondolkodnak valami minden eddiginél újabb, hatékonyabb dolgon. Ha támadt egy ötlete, azt kidolgozza. Ez az ő elmélete valamiről.
Ennek más tudósok esnek neki, és a matematika nyelvén, többen, több irányból próbálják igazolni, vagy megcáfolni.
Ha az elméletet minden irányból, alaposan körbejárva, a legkisebb hiba nélkül kijött a matek, (tehát 2+2=4) akkor az elmélet szintet lép, mert matematikailag igazolva lett.
Ekkor megint mások nekiállnak a bizonyításnak. Ha többen, egymástól függetlenül bizonyították, akkor az elképzelésből tudományos tény lett, irány a különféle területeken való felhasználása.
Ha az igazolt, bizonyított elmélet valami korszakalkotó lett, akkor sanszos a Nobel-díj.
- Ha az elméletet nem lehet bizonyítani, felkerül a tudomány polcára, ahol addig fog porosodni, amíg valaki nem kezd vele valami hasznosat - legyen az bizonyítás vagy cáfolat.
- Ha az elmélet már a matematikai igazolás próbáján elbukott, akkor megmarad elméletnek. Bekerül egy fiókba az olyan dolgok közé, amik elég érdekesnek tűnnek, de valami komoly gond van velük. Ezeket aki akarja tanulmányozhatja, mert lehetséges hogy nem teljes badarság, csak valamelyik pontján hibás, és ha ezt a pontot sikerül korrigálni, a kijavítás/bővítés/bármi után megint alá lehet vetni az igazolás, majd a bizonyítás megpróbáltatásainak.
- Ha az elmélet se nem igazolt, se nem bizonyított, de van pár tudós, aki érdekes gondolatnak tartja, megint nem kukába, hanem az érdekes gondolatok dossziéjába kerül.

Tízezernyi elmélet van az elméleti fizika ilyen polcain, fiókjaiban és dossziéiban. Mindegyik hasra esett az igazolás, vagy a bizonyítás próbáján. Ezek mind az elhibázott, így nem működő, nem létező, „elméleti kísérletek” közé tartoznak.
Tudományos szempontból ezek a működő dolgok megismeréséhez vezető, sikeres kizárások.
Lényege: ez így tuti nem frankó, tehát aki ilyen irányban gondolkodik, itt meg is állhat, mert erről már tudni, hogy zsákutca.

Ennek örömére manapság a tudományhoz nem értő kontárok bevett szokása lett az, hogy keresnek egy nekik tetsző elméletet a tudomány „marhaság, de valamire még jó lehet” felirattal ellátott polcán, hogy azt valódi, működő, tudományosan megalapozott tényként mutogassák ahhoz, hogy hihető legyen a handabandázásuk.

Ezek egyike a kvantumtérelmélet. Azon térelméletek közé tartozik, melyekben a modern kvantummechanikai törvényszerűségeket próbálják a klasszikus mechanika (ezt tanulja mindenki az általános iskola fizikaóráin) megkérdőjelezhetetlen törvényeit összekapcsolni. Vagyis a szubatomi részecskék izgalmas működése során, hogyan valósulnak meg a Sir Isaac Newton (1642-1727) által megalapozott, megfigyeléseken alapuló definíciók.
Magyarán: Newton 1666-ban a fáról leeső almával már elmagyarázta a gravitációt. A XX. század elején Einstein is pontosan elmagyarázta a térgörbület miértjét és működését.
Na de hajszálpontosan mi a jófenét is csinál a gravitínó azzal az almával, és mi lehet az a matematikai egyenlet, ami az összes többi hasonló dolgot egységesen megmagyarázza?

Ez az egyenlet még várat magára, mert egyelőre még erre alkalmas elmélet sincs.
Alkalmatlanból viszont egy talicskányit sikerült létrehozni, ami jó, mert legalább van egy talicskányi sikeres kizárás.

A kvantummező is ezen a talicskán utazik. Az elmélet tényleg nagyon izgalmas, ám a téridőben folytonosnak feltételezett kvantummező már a matematikai igazolásnál orra esett. Az elmélet kezeléséhez szükséges un. perturbációszámítások elvégzése közben hamar kiderült, hogy pontos eredmény helyett végtelen mennyiségeket eredményezne. Tovább elemezve ezt, a végtelenbe nyúló problémát egy matematikai trükkel megkerülték, hogy kiszámolják, van-e bármi realitása. Ezzel a módszerrel az egy közös pontból különböző irányokba haladó részecskék nyugalmi tömegébe való olvasztásának vizsgálatakor részben kijött ugyan a matek, de csak az un. renormálási eljárással megkalapálva.
Magyarán: a kvantummező lényegében sci-fi. Azon kívül, hogy jól hangzik, egy dolgot tudunk róla biztosan: nem lett bizonyítva, mert már a matematikai igazolása során is gondok voltak.

Hogy is szokták az ilyesmit mondani? Tudományosan megalapozatlan elmélet. Hogy mondják ezt másként? A materialista tudomány nem hajlandó elfogadni az ezoterikus tényt.

Az emberek hiszékenységét tehát borzasztóan könnyű áltudományos magyarázatokkal kihasználni.
Az átlagember nemhogy a részecskefizikát nem érti, de még a newtoni mechanikát sem, így az általános relativitáselmélet és a speciális relativitáselmélet különbségeit pláne nem.
S mi több, a tudományosan többszörösen bizonyított kiterjesztett relativitáselmélet számára pont hiteles, mint egy semmiféle módon nem igazolható elmélet.


Innentől például a Lorentz-faktor képletébe is bármit bele lehet magyarázni.
Ennek lényege a speciális relativitáselmélettel összefüggő Lorentz-transzformáció, mely szerint ha két inerciarendszer egy állandó „v” sebességgel tér el egymástól, transzformálnunk kell a tér és idő koordinátákat, amikor áttérünk az egyik inerciarendszerből a másikba. (Érthetőbben: eltérő vonatkoztatási rendszerek esetén a kapott adatokat át kell alakítani ahhoz, hogy helyes értékeket kapjunk.)
De ha valaki azt mondja ugyanerről, hogy ennek alapján a kvantumok rezgéseit fel lehet használni úgy, hogy bárki felruházható a repülő mókusok képességével, akkor pár héttel később már könyveket is lehet kapni erről a „tényről”. A Mókusvarázs, Lorentzmókus, Kvantummókus és egyéb című művekben nagyon meggyőzően olvashatnánk a megvalósítás lépésről lépésre történő mikéntjéről. E szerzők egyikét sem zavarná, hogy a Lorentz-faktornak semmi köze a repülő mókusokhoz.

Nem lenne rossz, ha az emberek végre nem ezoterikus könyvekből, misztikus videókból, titkos tanok leírásaiból, Gipsz Jakabtól, vagy a szomszéd utcában lakó jósnőtől tájékozódnának a tudományról.

Talán akkor nem vennék komolyan a soha, senki nem hallott róla, de azért „világhírű tudósok felfedezéseiről”, meg a két hét drogozás hatására megvilágosodott, mindent tudó álprófétáktól hallott sületlenségeket.

A tudományos szaklapok azok, ahol a Nobel-díjas tudósok publikálnak. Az ilyeneken értekező professzorokat érdemes komolyan venni. Ha ők valamiről azt mondják szuper, az szuper. Ha azt hogy „nincs bizonyítva”, vagy azt, hogy „talán”, már akkor sem érdemes foglalkozni vele annak, aki nem fizikus.
Bármi más, „alternatív” és egyéb New Age állítás a mesevilág része. Nem valós. Nem létező.

A „bolondok aranyát” kínálókat legyintsük meg egy varázspálcával, hátha attól észhez térnek. Kínai tudósok szerint a pálca anyaga, valamint a legyintés ereje és sebessége nagyban befolyásolja az ilyen varázslat hatékonyságát.


És aki nem tudja, mi hiányzott: immár bárki számára elérhető lett a kvantumgyógyászat is. Legalább olyan „hatékony”, mint az auratisztítás, bár nincs olyan látványos, mint a televíziós távgyógyászat.

Nagyszerű(?) hír, hogy már létezik kvantumpszichológia is, melynek titkait az ezoterikus könyvkiadóknak hála bárki elsajátíthatja. Ebben a műfajban legalább felfedezhető logika is. A 4. részben (A placebo-hatás bűvészei) elemeztük a szuggesztió, a hipnózis, az önszuggesztió, és az önhipnózis hatásait.
Szóval, ha valaki hátradől, kisepri elméjéből a mindenféle gondolatokat, majd arra koncentrál, hogy:

„Kvantummezőn járok,
Kék fotonkát látok,
El akar pirulni,
Meg fogom kvantálni!”

Akkor igen, egy idő után a gazdáját mindenben kiszolgálni vágyó elme ezt is teljesíteni fogja. X idő múlva képzeletben máris ott lesz a kvantummezőn, érezni fogja a kvarkok bizsergését, és pitypang helyett müonokat fújhat az időtlen térbe. Ha erre a hipnózis módszerével segítője is van, akkor ez sokkal könnyebben valósulhat meg.
Ez után e képzeletbeli sétán szétkergetheti a problémáit jelentő, kupacba gyűlt bozonokat.
Ha erősen hiszi, hogy mindezt nem képzelegte, hanem tényleg megtörtént, miután magához tért, nagy valószínűséggel tényleg jobban fogja érezni magát.

Jelzem, hasonlóan hatékony az is, hogy a képzeletében meglátogatja Alice-t Csodaországban, és tőle kér segítséget.
De ha tükör elé áll, és önmaga szemébe nézve 10 ezerszer elmondja: „Jól vagyok!”, az is működhet - a képzeletben. Kisebb betegségnél ez mehet az immunrendszernek hála egészen a gyógyulásig, súlyos betegség esetén pedig a halálig.


Aki nem hisz a kvantumok gyógyhatásában, azoknak a beavatottak titkos tanaival rendelkezők más lehetőségeket is megmutatnak. Akár azt is megtanítják, hogyan kell a kvantumoknak a gondolat erejével parancsolni úgy, hogy azok rögvest haptákba vágják magukat, és segítenek megnyerni a lottó főnyereményt. (Nem vicc, tényleg van, aki ennek hogyanjáról még könyvet is írt!)
Gondolom, ha e csodás könyvben írottakat egymillióan elsajátítják, akkor onnantól minden héten egy millió lottónyertes lesz, hétről-hétre ugyanazok. Szerintem izgalmas lesz. Már nagyon várom - de attól tartok, hiába.
Ugyanis a kvantumok nem egy homogén közeg, hanem elég sokfélék, egymáshoz sok közük nincs, ráadásul mind valami mást csinál, másként működik.

És a kívánt hatáshoz az összetétel nagyon nem mindegy. Ha egy hidrogénatomhoz két oxigénatomot teszek, megihatom a létrejött vizet. Ha ugyanezen hidrogénatomhoz egy klóratomot teszek, már sósavat iszok, ami egészen más hatással lenne a szervezetemre.
Hasonló a helyzet a szubatomi részecskékkel is.


Két „u-”, és egy d-kvarkból proton lesz.
Két „d-” és egy u-kvarkból viszont neutron.
Mindenféle szubatomi egyebekből viszont nagyjából mindenféle szubatomi semmi. Pontosabban kavargathatok az üstben részecskéket bármeddig, azok csak az üstben kavargó részecskék maradnak.

Persze, persze, tudjuk: ezek rezegnek. Ja. Valóban. És akkor mi van? Ha az Atlanti-óceán nyugati partján belecsapok a vízbe, akkor a rezgés hatására keletkezett hullám az óceán keleti partján valakit arcon fog csapni?
A 2. részben (Tudomány kontra boszorkányság) már elemeztük a hang mibenlétét. A hang szintén rezgés.
Ha Londonban megkondul a Big Ben harangja, akkor majd Mekkában felordít Abu Hasszán, hogy csend legyen már, mert aludni akar? Tényleg ennyire nem tud senki semmit, vagy ennyire nem gondolkozik el azon, amit elhitettek vele?

A kvantumtér lett az új Isten? Vagy csak egyike a New Age világában sorakozó hamis isteneknek?

Szóval tessék mondani, hogyan kell rezegni kvantumokkal való csevejhez? Vagy az magától megy, mert nekik minden rezgés egyforma? És ha igen, hogy különböztetik meg, hogy ne legyen tévedés? (Persze tudjuk, hisz elmondták: az univerzum ezt majd megoldja.)
De melyik kvantumhoz kell imádkozni a lottónyereményért? Az elektronokhoz vagy a fotonokhoz? Esetleg a müonokhoz, a gravitonokhoz, vagy inkább a gluonokhoz? Ha a kvarkokhoz, akkor a „d”, az „s”, vagy a b-kvarkokhoz?

Áh, már tudom: azokhoz a huncut bozonokhoz. Azokból úgyis tuti azért van többféle, hogy kívánságból is többfélét tudjanak teljesíteni. Gondolom, ha betesszük őket egy lámpásba, akkor azt megdörzsölve kibújik belőle a bozontos kvantumdzsin.


Szuper dolog hogy a misztikumok mesterei erre is rájöttek, de nem kellene ezt egy pszichiátrián kipihenniük?
Vagy előtte még kitalálják, hogy a fényevés is jó dolog, hiszen a foton is kvantum, és már jönnek is a kvantumtáplálkozási tanácsok?

Persze értem én, hogy az emberek alapvető tulajdonságai közé tartozik a kíváncsiság, a naivitás, és az is, hogy szeretnének igazán különlegessé válni - de ennek tényleg az a módja, hogy hamis tanokkal hülyét kell csinálni belőlük?

A kóklerek és kuruzslók „alternatív” világában persze kézzelfoghatóbb kínálat is van. Aki nem szereti a láthatatlant, az vásárolhat látható semmit is - de csak ha meg tudja fizetni.



- A szemről szemtelenül

Az alternatív gyógyászat körébe tartozó diagnosztikai módszer neve: íriszdiagnosztika (más néven iridológia).


A szem a lélek tükre - tartja a mondás. A szemünket így vizsgálgató íriszdiagnoszták szerint nemcsak a léleké, a testünké is. Szerintük az összes betegségünk, gondunk, bajunk ott látható a szemünkben. És ha ettől elég tágra nyitjuk, mindezek mellett még azt is látják benne, hogy milyen betegségre van egyáltalán hajlamunk.
Szóval nem azt mondják meg, milyen szemüveget csináltassunk, ahhoz nem értenek. Ők az egészségünket térképezik fel ezzel a módszerrel. A jelenlegi és a jövőben várható betegségeinket.

Ennek lényege: a szivárványhártya (latinul „iris”) és az ínhártya felületén látható színek, minták és a szem egyéb jellegzetességei alapján szereznek információkat. Egy kis elváltozás itt, egy pici folt ott, némi színeltérés amott.
Ezeket összevetik az úgynevezett írisztérképekkel, melyek a szivárványhártyát az egyes testrészeknek és szerveknek megfeleltetett részterületekre osztják.
Az egészséges és a gyulladt, beteg, túlműködő stb. szervek között az írisztérkép segítségével tesznek különbséget.

Jól hangzik, nem? Nagyszabású orvosi vizsgálatok, vérvételek, ultrahang, röntgen meg CT vizsgálatok helyett csak egy szakértő pillantás, és máris megtudhatjuk, milyen (természetesen alternatív) gyógymódokra van szükségünk. És azt is, mit kell szednünk ahhoz, hogy később se betegedjünk meg a hajlamunk szerint.

Ráadásul elég régi módszer: 1665-ben adta ki Philip Meyen von Coburg az íriszdiagnosztika elveinek első leírását, „Chiromatica Medica” címmel.

De lássuk mit ír erről a Wikipédia: „Az íriszdiagnoszták állításait nem támasztják alá tudományos vizsgálatok, a legtöbb orvos és képzett szemész az íriszdiagnosztikát áltudománynak és kuruzslásnak tartja.”

S mi több: Magyarországon az íriszdiagnosztika önálló diagnosztikai módszerként nem használható. Abban az esetben, ha íriszdiagnoszta gyógyászati eljárást ír elő, megsérti az egészségügyi törvényt, amely a gyógykezelést más jellegű engedélyhez köti.

Az íriszdiagnosztika a legvitatottabb módszerek egyike. A térképek készítői éveken keresztül gyűjtötték az adatokat, hogy minél pontosabban írhassák le az írisz elváltozásainak jelentését. Ettől függetlenül a művelői között változó igényességű publikációk tömege található pro és kontra.
A diagnosztikai sikerek és kudarcok mellett az is vitára ad okot, hogy az íriszdiagnoszták (akár a homeopaták) nem rendelkeznek megalapozott elképzelésekkel a módszer hatásmechanizmusáról.

Az egész tehát régi megfigyeléseken alapul.

1790-ben a homeopátia atyja, Hahnemann is megfigyelte, hogy minél jobban hígította a betegeinek adott készítményeit, azok annál jobban lettek. És ennek okát nem abban látta, hogy a készítményei nem érnek semmit, hanem abban, hogy tovább kell hígítani. A mentéségül szolgál, hogy semmit nem tudott a placebo-hatásról, így azt hitte, a hatóanyag valami mágikus módon megmarad a végtelenségig hígítással.

Az iridológia egyetlen betegséget sem tud az íriszből 100%-os bizonyossággal megállapítani. Pedig 1665 óta (tehát több mint 350 éve!) bőven voltak, akik szorgalmasan jegyzetelték a folyamatos megfigyeléseiket.

Ráadásul „megfigyeléseken” alapszik a számmisztika és a csillagjóslás is, ahogy az ókorban szintén megfigyeléseken alapult a madarak röptéből, vagy a frissen vágott birka beleiből történő jóslás is.


Mellesleg a középkorban azt is „megfigyelték”, hogy ha a tojást nem a tyúk, hanem a kakas tojja, amit egy kígyó kelt ki, akkor abból egy félelmetes szörny, a baziliszkusz fog kikelni, ami puszta pillantásával képes megölni valakit.
Bécsben, az 1. kerületben, a Schönlaterngasse u. 7. szám alatt „Baziliszkusz-ház” néven ma is megtekinthető az a ház, ahol a XIII. században még „láttak” is ilyen szörnyeteget.

Hjah, a babonás emberek képzeletvilága hatalmas. Az egyik baziliszkusz lát, a másik nem létező bioenergiákat csavargat, a harmadik a vizet rezegteti, a negyediknek a madarak úgy repülnek, hogy ő kiolvashassa belőle a jövőt, az ötödik pedig kiolvassa mások szeméből a betegségeket. Az ezoterika összes buborékja azonos abban, hogy az egyiknek pont úgy nincs semmi értelme, mint a másiknak.

Mivel az íriszdiagnosztikával végzett kísérletek leírásai elég változók, és azok közül a sikeresek zöme száz évvel ezelőtt történt - ráadásul akkoriban könnyebben lehetett csalni, bár most sem lehetetlen lefizetni egy ellenőrző bizottságot, közelítsük meg ezt a módszert másként.

Végezzünk egy gondolatkísérletet.

Tegyük fel, hogy az íriszdiagnosztika működik.

Mindenki látott már számítógépet. Talán a Facebook egyik régóta működő szolgáltatása, az arcfelismerés sem ismeretlen. Ez bármilyen fényképen rögtön felismeri az emberi alakokat, és a képen látható összes arcra tesz egy kockát. Hasonló a térfigyelő kamerák rendszere is - elsétál előtte a tömegbe vegyülve egy bűnöző, és azonnal jelez a rendőrnek, hogy induljon és fogja el. Az autópályákon nagy sebességgel rohanó autók utasait is felismerni képes rendszerek is hasonlóan működnek.

A képelemzés egyszerű - a számítógép képpontról képpontra, megfelelő összefüggések szerint, a matematika nyelvére lefordított parancsok alapján az egész képet annak minden aspektusában végignézi. Találat esetén jelez.

Talán nem kell mondani, hogy az emberi szemet is le lehet fényképezni, és a számítógép azt is ugyanígy fel tudja dolgozni.
Létező technika a biometrikus azonosítás. Ez a régi, számkódos digitális kulcs új változata. Pin kód helyett már van arc-, hang-, kéz- és ujjlenyomat azonosítás. Mellé kézgeometria felismerés, arctermogram (arc hőtérkép), de létezik olyan is, amire ha rátesszük a kezünket, először az élő szervezetünk véráramlását ellenőrzi - hogy ne lehessen bejutni az ellenőrzésen egy illetékes levágott kezével. A speciális terminál ezután a bőrön át a vér hemoglobintartalmát is ellenőrzi, és ennek beolvasásával egy infravörös érzékelő képet készít az erek mintázatáról is, amit szintén ellenőriz.
És persze létezik írisz-felismerés és retina felismerés is. E módszerek megbízhatóságát jól mutatja az a tény, hogy kétmillió tesztből egyetlen hibás felismerés sem akadt.


Gondolatkísérletünkben tegyük fel a kérdést: miből tartana egy gyógyszergyárnak (pontosabban: gyógyászati segédeszközöket gyártó cégnek) elkészíteni egy íriszdiagnosztizáló gépet? Mi kell hozzá? Először is felvinni az írisztérképeket egy adatbázisba. Ez rutinmunka. Ezután fogni kell egy számítógépet, rákapcsolni az íriszfelismerő rendszer optikai eszközét. Majd írni egy programot, ami a kettőt összekapcsolja és eredményt mond. Ehhez később hozzá lehet adni a jó ideje létező orvosi diagnosztikai programok bármelyikét, hogy ne csak a betegség nevét, hanem megoldást is adjon.

Mennyi idő lehet ez? Egy hét? Netán kettő, mert nem sietnek? Mennyibe kerülne a prototípus előállítása? Mindennel együtt pár ezer dollárból megvan. És már mehet is a sorozatgyártás. A gyártósor árát most ne számoljuk - de az új eszköz darabjának előállítása száz dollárnál kevesebből jönne ki.

Mi lenne az eredmény? Egy olyan eszköz, amibe ha belenéz valaki, az azonnal megmondja, hogy milyen betegségei vannak, és javaslatot is ad a kezelésre. Egy pislantás a kamera optikájába és a következő másodpercben ez ott is van a képernyőn.

Ki venné meg? Nézzük másként. Melyik kórház ne venne magának ilyen gépet?
Hisz onnantól bejön a beteg, a portán belenéz a kukucskába, és azonnal kap is egy sorszámot a betegségének megfelelő osztályra, a nyomtatóból pedig ki is csusszan neki egy orvosnak átnyújtandó lap, rajta az összes betegségével. Krónikusokkal, épp kialakulókkal és a jövőben lehetségesekkel egyaránt.

Szóval a világ összes kórháza azonnal rendelne. A kicsik egyet, a nagyok többet is.

Az elsőket el lehet adni a gazdagabbaknak, úgy 200 ezer dollárért. Darabját. Jó haszon egy 100 dollárba került eszközre.
Aztán később lehet olcsóbban adni, mondjuk 50 ezerért.
Aztán lehet 10 ezerért értékesíteni háziorvosoknak.
Végül pár ezerért valami olcsó műanyagdobozost, boldognak és boldogtalannak.

Hány milliárd lenne a haszon az első évben? És hány milliárd a másodikban? És mennyi az elkövetkező 10 évben?

Nem megérne max. 5 000 dollár befektetést? Egyszeri 5 ezerből évi 5 ezermillió nem hangzik rosszul.
Van olyan nagy cég, ami ekkora üzletet kihagyna? Persze hogy nincs.

De akkor miért nincs ilyen kórházakban, orvosoknál, boldogoknál és boldogtalanoknál?
Azért, mert a téves diagnózisoknak köszönhető félrekezelések tömegei miatt induló kártérítési perek összege többszöröse lenne a nyereségnek.
Az íriszdiagnosztika ugyanis a gyakorlatot tekintve szintén működésképtelen hókuszpókusz.

A szivárványhártya ugyanis nem tud róla, hogy neki a test minden baját elváltozásokkal kell jelezni, ráadásul mindenkinél ugyanúgy. Így aztán a színek, minták és a szem egyéb jellegzetességei alapján szerezett információk finoman szólva sem megbízhatók.
Azonos betegségben szenvedők esetén néhány embernek valóban azonos helyen van hasonló pici folt, de néhánynak ott csak halvány színeltérés, másoknak egészen más és nem ott, a többieknek pedig semmi. S mi több, akiknek a szemében az előbbiek valamely eltérése észlelhető, nem mind betegek. Sokuknak kutya baja, és a megfigyelés után sem betegedtek meg, ahogy előtte sem voltak azok.
Tehát az írisz megfigyelése pont olyan, univerzálisan alkalmazható eredményt hozott, mint Hitleréknek, amikor az emberi koponyákat méregetve akarták orvosilag kimutatni az árja fajt: semmilyet.
Ahogy tulajdonságaink sem lesznek ismertek a koponyánk méretét vizslatónak, úgy betegségeinket sem láthatja a szemeinket fürkésző.

Ennek ellenére mégis sokan végzik ezt a tevékenységet.


Pedig ez csak olyan, mint a roulette. Erre is van rengeteg „tuti nyerő” elmélet. Duplázás, piros-fekete, páros-páratlan, esetleg első, második és harmadik harmad. Néha bejön, néha nem. Legtöbbször nem. Van, akinek sosem. Szerencsésebbek néha ráhibáznak. De ettől még a roulette az roulette, és lehet rá bármilyen elméleteket kreálni, attól még szerencsejáték marad. És valahogy egyik elmélet publikálója sem lett roulette milliárdos. S mi több: csak olyanokat látni, akik milliárdosként ültek a roulette asztalhoz, de már csak milliomosok voltak, amikor felálltak onnan. Egy beteg kezelésénél tényleg a „lehet hogy”, „talán”, „esetleg”, „valószínűleg” a diagnosztizálás helyes módja?

Vagy ez csak afféle kaszinó, ahol nagy szerencsével egészséget nyerhet az, aki tudja, hogy bár a bankkártyát üti a hitelkártya, a nagy mennyiségű készpénz mindent visz?

Persze az íriszdiagnoszták a fentire azzal védekeznek, hogy az írisztérképek még nem elég pontosak, több megfigyelési adat kellene, mert erre az eddigi 350 év kevés volt. Nos, ma már elég sokan vannak ahhoz, hogy fogjanak egy fényképezőgépet, és bemenjenek egy kórházba. Egyikük a fülészetre, másikuk a reumatológiára, a harmadik a kardiológiára és így tovább.

Töltsenek ott egy hónapot, és készítsenek képet minden beteg íriszéről, mellé a betegségét és a gyógykezelést tartalmazó orvosi kartonjáról. Vannak elegen ahhoz, hogy ezt egyazon hónapban tucatnyi nagyvárosi kórházban megtegyék. Bízzanak meg pár lelkes hozzáértőt azzal, hogy közben a naponta beérkező adatokat felvigyék egy adatbázisba - majd az így kapott milliónyi új adattal bővítsék azt a térképet.

És akkor már saját maguk is nekiállhatnak elkészíteni és forgalmazni azt a remek íriszdiagnosztizáló számítógépet, be lehet zsebelni a milliárdos hasznot, mosolyogni a mindezért járó Nobel-díj átvételekor, és örülni annak, hogy a világ immár nem a kókler szélhámosok, hanem az orvostudomány kiemelkedő alakjai közé sorolja őket.

Visszatartja őket valaki? Nem? Akkor vajon miért is nem teszik?!
Kedves íriszdiagnoszták, irány a világhír, mire tetszenek még várni? Tapsra vagy pirított hógolyóra?

Valahogy Leonardo da Vinci jutott az eszembe. Egy róla szóló történet szerint egy időben komolyan vette a tenyérjóslást.
Tanulmányozta az emberek kezének vonalait, mellé azokat az írásokat, amik ezek jelentéséről szóltak.
Aztán egyszer nem messze tőle zajlott le egy csata. Másnap kiment a csatatérre, és megvizsgálta több száz halott tenyerét. És látta, hogy 15, 18 és 20 éves fiataloknak szép, hosszú életvonala volt, olyan 60-80 életévet jelentők. Csakhogy mind ott feküdt holtan. Mikor hazament, átgondolta a tenyérjóslást, és úgy döntött: ez egy baromság, és soha többé nem foglalkozott vele.

Javasolnám ugyanezt az újragondolást a New Age összes bűbájosságával foglalkozónak, legyen az misztikus, energetikus, vagy egyéb, a természetgyógyászat neve alatt művelt, áltudományos műfaj.



- Törvények és törvényszegők

Magyarországra a rendszerváltással egy időben tört az emberekre a nyugaton addigra már felfuttatott New Age mesevilága.
Mivel az emberek fejében az volt, hogy a vasfüggönytől keletre minden jót titkolnak, nyugatra viszont minden pompás és nagyszerű, az ezoterikus ostobaságok jobban terjedtek, mint a koronavírus. Lehetett bármekkora ostobaság, mivel nyugatról jött, sokan feltétel nélkül elfogadták, gondolván: „Végre itt a valós tudás, amit eddig eltitkoltak”.
Ezekben az időkben az alantas hazugságok és az iparággá növekedett aljasság ellen semmivel sem voltak felvértezve a naív, nyugat bármely „csodáját” feltétel nélkül befogadó emberek.

Tucatjával jöttek a hazugságokat dicsőítő ezoterikus mesekönyvek, a magukat misztikus csodatevőknek bemutató csalók, a titkos tanokat hirdető pojácák és egyéb, megélhetési mágia-bohócok.
Ezek eredményeként viharos gyorsasággal, alig pár év alatt, egyre több és több ember fejében lett az áltudomány a tudomány, a sületlenség tény, a vegytiszta ostobaság pedig az eltitkolt valóság.

Levegőcsavargatók, vizeletitatók és egyéb sarlatánok tömegei nyitottak rendelőket, kihasználva a naivitást és a törvényi szabályozás teljes hiányát.

A rablóprivatizáció idején, amikor az amúgy sem fényes gazdaság zuhanórepülésbe kezdett, az embereket pedig az addig ismeretlen létbizonytalanság és a folyamatosan növekvő munkanélküliség ejtette kétségbe, a reménytelenség és a nélkülözés egyre jobban növelte a megbetegedések számát.

A Horn kormány azzal a problémával szembesült, hogy ha teljes teret ad a nyugati „alternatív orvoslási” áltanoknak, az emberek egészségével is az fog történni, mint ami a gazdasággal - ami szintén a nyugati tanácsadók hatására omlott össze.
Mivel nem akarták, hogy a népesség jelentős része kezdjen belehalni amúgy gyógyítható betegségekbe, törvényt hoztak arról, ki és mi módon foglalkozhat a nem orvosi jellegű gyógyítással. Ezzel megszületett a természetgyógyászati tevékenységeket szabályozó rendelet.

A 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet, majd az azt követő 11/1997. (V. 28.) NM elég konkrét, és a nyelvezete is jól érthető, így nem kell gyakorlott jogásznak lenni a megértéséhez, elegendő elolvasni. Pl. itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700011.nm

Ez a törvény azóta is hatályos, aktuális és létező, betartása jogilag kötelező. Mit tartalmaz?

1. §. A nem-konvencionális gyógyító és a természetgyógyászati (a továbbiakban együtt: nem-konvencionális) eljárások körébe tartozó tevékenységi csoportokat (a továbbiakban: tevékenység), az annak végzésére jogosult személyek körét, valamint a kiegészítő, illetve helyettesítő tevékenységeket tartalmazza.”

Segítség: a konvencionális szó jelentése: megszokott, hagyományos, közkeletű, egyezményes, szerződéses. Ez esetben a hivatalos, orvosi (kórházi stb.) gyógyászatot jelenti. A „nem-konvencionális” pedig az, ami nem tartozik a hivatalos orvostudomány körébe.

E törvény oly „apróságokat” tartalmaz, mint pl. az alábbi kettő:

2.§ (2):

„A tevékenység végzésére képesített nem orvos személy diagnózist nem állíthat fel, az orvos által felállított diagnózissal kapcsolatos terápiát nem módosíthatja, a beteget nem kezelheti előzetes orvosi vizsgálat nélkül, illetve az orvosi kezelés alatt álló személy esetén köteles konzultálni a kezelést végző orvossal;”

3.§ (1a):

„... a tevékenység végzése során - ideértve a tevékenység reklámozását is - nem keltheti azt a látszatot, hogy a tevékenység a konvencionális gyógyítási tevékenységet helyettesíti, valamint nevét és egészségügyi szakképesítése megnevezését úgy kell feltüntetnie, hogy azzal ne keltse azt a téves látszatot, hogy orvosi cím használatára és orvosi tevékenység folytatására jogosult.”

Nahát, de érdekes! A törvény szerint tehát természetgyógyász NEM állíthat fel diagnózist - vagyis nem mondhatja meg „íriszdiagnosztika”, „auravizsgálat”, „energetikai mérés” és egyéb hókuszpókusszal azt, hogy kinek milyen baja van. S mi több, ha nincs orvosi diagnózis, köteles orvoshoz küldeni: „Ha a beteg a megfelelő orvosi vagy más szakellátásban még nem részesült, a megfelelő helyre továbbirányítja”.

A törvény szerint köteles tartani magát a beteg orvosa szerinti kezeléshez, attól önhatalmúlag nem térhet el.

És főként nem terjeszthet olyan hazugságokat, miszerint az orvostudomány ostobaság, az abrakadabra gyógymód, és ha nincs kifejezetten elvégzett orvosi egyetemen szerzett diplomája, nem mondhatja magát orvosnak.

Ez közel 25 éve így van. Ehhez képest ma is hány könyv, „egészséges élet” honlap és hány, magát természetgyógyásznak mondó teszi ennek ellenkezőjét, nap mint nap?

- Hogy szokták nevezni azt, aki törvényt szeg?
- BŰNÖZŐ!!!

A 4.§ arról rendelkezik, hogy a természetgyógyász kizárólag olyan gyógyszert illetve, gyógyászati műszert és eszközt használhat, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (röviden: OGYÉI) megvizsgált és jóváhagyott.

Ennek oka egyrészt az, hogy ne lehessen hülyeség alapon működő, csilli-villi átverésre készült álműszerekkel (pl. bio-életerő mérő eszköz) becsapni az embereket.
Másrészt pedig ne lehessen arzént, vizeletet és egyéb mérgeket beadatni az embereknek.

Ennyit a szervezet lúgosításán meg a szódabikarbónás egészségen és hasonlókon alapuló, előzőleg részletezett módszerekről is.
És azokról, akik ezeket hirdetik, népszerűsítik és ajánlják.
Meg a „hú de jót találtam ki, csak a gonosz orvosok miatt nem lehet ez a kórházi kezelések alfája és omegája” könyvek és módszerek hirdetőiről is.

A törvény alaposan részletez mindent. Ismerteti a természetgyógyászati tevékenységek szakmai és vizsgakövetelményeit - mivel csak az végezhet ilyen tevékenységet, aki elvégezte azt a tanfolyamot, amit a törvény szintén részletez.
Ezt a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége is részletezi: https://www.termeszetgyogy.hu/akademia/kepzes A 11/1997. (V. 28.) törvény felsorolja a nem-konvencionális tevékenységeket, a rendelők kialakításának módját, a szakképesítés munkaterületeit és követelményeit, és az alkalmazható módszereket is.

Nem árt tudni, hogy itt is szakirányok és szakképesítések vannak, tehát aki akupesszőr, annak nincs jogosultsága kineziológiás kezelésekre, aki pedig a természetgyógyászat fitoterápia ágának vizsgájával rendelkezik, nincs joga életmód-tanácsadásra - pláne, hogy ez utóbbi orvosi diplomához kötött tevékenység.

Ennek ellenére mégis sok olyan természetgyógyász van, aki a végzettségének nem megfelelő tevékenységet folytat - noha ez törvénybe ütköző, engedély nélküli tevékenység. Ezt azzal szokták magyarázni, hogy ő „természetgyógyász”, és ő innentől a gyógyítás minden területéhez nagyon ért.
Csakhogy ez olyan, mintha szemorvos végezne vakbélműtétet, vagy a bőrgyógyász kezelné a szívritmuszavart.
Az ilyesmit is úgy hívják: kuruzslás. Még akkor is csalás, ha van szakképesítése, csak épp egészen más területről.

1997 óta természetesen születtek új törvények, és módosultak meglévők. Ilyen volt pl. „Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény 2019-es módosítása.”, vagy „A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény módosítása”.

A fentieken kívül ott van még a 2012. évi C törvény, és annak XVII. fejezete, ami az egészséget veszélyeztető bűncselekményekről szól.
Ebben a 176.§-tól a 184.§-ig a kábítószerek és egyéb pszichoaktív anyagok, a 185.§ a teljesítményfokozó szerek és a gyógyszerhamisítás, a 186.§ az egészségügyi termékek hamisításának illetve engedély nélküli orvoslás vagy diagnosztikai eszközök használatának büntetőjogi megfogalmazásai és a kapcsolódó büntetési tételek találhatók.
A 188.§ a méreggel való visszaélés, a 189.§ pedig az ártalmas fogyasztási cikkekkel való visszaélést részletezi.

Hogy felsorolásból kimaradt a 187.§? Nem véletlenül. Ez ugyanis az a „kuruzslótörvény” néven elhíresült rendelet, amiből a bal-liberális tábor nagy vihart próbált kavarni.


Ennek története röviden: az egyre szigorodó szabályozások ellenére egyre több sarlatán talált jogi kiskapukat magának. Semmiféle egészségügyi vagy természetgyógyász engedéllyel nem rendelkezők nyitnak rendelőket úgy, hogy alapítanak egy céget, ami papíron leszerződött egy orvossal, így formailag a cég jogosult a gyógyításra.
De ez az orvos sosem jár a rendelő közelében, ott fehér köpenyben pojácásodó segédmunkások adják elő magukat professzor-doktor-hókuszpókusz-csodaorvosnak.

Mások még ezzel sem foglalkoznak, látszólag rendben lévő rendelőkben kuruzslóskodnak, általában engedély, vagy szakirányú végzettség nélkül.

Szép számmal lettek "aposztróf doktorok" is, akik aposztrófos trükkel adják elő magukat doktornak, vagy professzornak. Idézőjelbe teszi a neve előtt a doktort, mert így a „dr” Gipsz Jakab nem azonos a dr Gipsz Jakab használattal - megtévesztésre viszont kiváló.
Sokan a hivatalos természetgyógyászathoz köze nincs tevékenységet végeznek „természetgyógyászat”-nak mondva.

Voltak, akik kamu iskolát csinálva, kemény százezrekért kamu okleveleket adtak ki, amiket lobogtatva újabb sarlatánok adhatják elő magukat „mindent gyógyító” szakembernek.
Megint mások szemrebbenés nélkül árusítanak olyan „gyógyhatásúnak” mondott dolgokat, amiknek semmi közük a gyógyító hatáshoz.


Ezeket nehéz kiszűrni, legtöbbször csak egyéni feljelentés után induló hivatalos eljárásban derül fény a csalóra, aki sokszor az őt e foglalkozástól eltiltó bírósági ítélet jogerőre emelkedéséig vígan űzi a jól jövedelmező sarlatánkodást.

Ráadásul közülük sokan elolvasva pár hókuszpókusz könyvet, tanulva más csalóktól el is hiszik magukról azt, hogy ők már természetfeletti tudással rendelkező gyógyítók.

Az eddigi részekből már kiderült, hogy az emberi psziché igencsak kényes dolog, az elme minden téren könnyen befolyásolható, és nagyon könnyen lehet akár végérvényes károkat okozni benne.
Ennek ellenére sarlatán gyakorlat lett, hogy szakirányú végzettség nélküli figurák jó kis levegőcsavargatással, hókuszpókusszal, semmit tartalmazó szerekkel, átoklevétellel, univerzális energiával, varázskörös gyertyagyújtogatással és egyéb kóklerságokkal „gyógyítgatnak” tévképzeteket, mentális problémákat. (Mellesleg elég érdekes, hogy tévképzetekkel rendelkezők akarnak gyógyítani tévképzetet.)

Ennek a gyakorlatnak ideje volt véget vetni - s mivel az eddigi törvényi szabályozás a „kis trükkösök” miatt kevés volt, eljött a törvénymódosítás ideje.
2019-ben a kormány javaslatára az Országgyűlés 154 igen szavazattal, 15 tartózkodás mellett elfogadta az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével, valamint a bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók tevékenységének visszaszorításával összefüggő törvénymódosításokat.

Ezzel az Orbán kormány a büntető törvénykönyvben (Btk.) kiterjesztette a kuruzslás vétségét.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 187. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen
a) az orvosi gyakorlat,
b) a pszichoterápiás gyakorlat vagy
c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A jogszabály indoklása, mint mindig, itt is jól elmagyarázza ennek szükségességét is:

„... a természetgyógyászati tevékenység, valamint a nem-konvencionális gyógyító eljárások körébe tartozó és a pszichoterápiás tevékenység jogosulatlan végzésére utaló fordulattal az "aposztróf doktorok" ilyen jellegű tevékenysége értékelhetővé válik a büntetőjog számára.
Az áldoktorok jogosulatlan tevékenysége a testi betegségek gyógyításának ígéretével, mentális működést érintő megközelítéseket alkalmaznak mind a gyógyulás reményének felkeltésében, mind az (ál)gyógyítás eszköztárában. Ezen túl a "pszichoterápia" önálló vagy jelzővel ellátott megjelenése ezen a területen a leggyakoribb.
...

a pszichoterápia többféle módszeren alapuló, tudományosan megalapozott, a pszichés és pszichoszomatikus zavarok esetén alkalmazott, egyéni vagy csoportos formában, több, meghatározott időtartamú ülésben történő terápiás eljárás, amelyet a pszichoterápiás eljárások végzésére képesítéssel rendelkező szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezhet önállóan.
A pszichoterápiás gyakorlat orvosi gyakorlattól való megkülönböztetését tehát az indokolja, hogy pszichoterápiás eljárást nem csak orvos, hanem klinikai szakpszichológus is végezhet.

Az Eütv. 104. § (1) bekezdése szerint a nem-konvencionális gyógyító és életminőségjavító (a továbbiakban együtt: nem-konvencionális) eljárások célja az egészségi állapot kedvező befolyásolása, a betegségek megelőzése, valamint az egészséget veszélyeztető, illetve károsító tényezőkkel szembeni védekezés lehetővé tétele.
A természetgyógyászati tevékenység végzésének feltételeit a természetgyógyászati tevékenységről szóló 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet (a továbbiakban: NM rendelet) szabályozza.”

Innentől tehát a talpmasszőr, hiába lobogtatja a természetgyógyász engedélyét, az eddigi mellé még egy jogszabály tiltja azt, hogy ő fehér köpenyben lejtve ilyen-olyan pszichoterapeutaként rongálhassa mások elméjét.

Ám itt jön a politikai csavar: a bal-liberális tábor és médiáik azonnal felhördültek, és megtámadták ezt a rendeletet, a büntetőjog „nullum crimen” elvére hivatkozva.

Mivel ők a cikkeiben elfeledték ezt részletezni, lássuk mi ez.

A nullum crimen sine lege (magyarul: "nincs bűncselekmény törvény nélkül") azt jelenti, hogy amit törvény nem nyilvánít büntetendő cselekménynek (magatartásnak), azt nem lehet bűncselekménynek tekinteni.
Közérthetőbben: csak olyan magatartás miatt vonható büntetőjogilag felelősségre bárki, amely magatartás az elkövetés időpontjában már szerepel bűncselekményként a Büntetőtörvénykönyvben.

Ennek alapján mondták felháborítónak azt, hogy: „míg eddig 'csak' a kuruzslóktól védték az orvosi szakmát, ezentúl azokat is szigorúan, akár elzárással is büntethetik, akik egészségügyi vagy klinikai szakpszichológusi végzettség nélkül alkalmaznak pszichoterápiát, illetve ezzel kapcsolatos alternatív gyógymódokat.”

Hogy nem logikus az összefüggés? Sebaj. A jogvédők aláírásokat gyűjtögettek a törvénymódosítás eltörlésére, s mi több: ennek eléréséhez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű NGO az alkotmánybírósághoz fordult.
Indoklásuk szerint a törvény szövege nem egyértelmű, így most aztán minden szakorvos retteg, ezért a kuruzslásról szóló, Btk. 187. § törvényt azonnal el kell törölni, meg kell semmisíteni.


Azonban 2021 júliusában az Alkotmánybíróság teljesen rendben valónak találta a törvényt - a panasz benyújtói szerint teljesen érthetetlen módon.

Amit itt érdemes észrevenni: a „kuruzslótörvény” ellenzőinek egyike sem foglalkozott fikarcnyit sem azzal, hogy hamis professzorok, áldoktorok, szélhámos kóklerek és csaló sarlatánok élősködnek abból, hogy beteg emberek bizalmába férkőzve, „gyógyítás” címen elszedik a pénzüket, és cserébe az állapotuk csak rosszabb lesz.
Olybá tűnik, számukra ez a világ rendje és működésének helyes módja, a beteg embereket a kuruzslóktól védeni felesleges, de jaj, a sarlatánok jogai sérülhetnek holmi törvényi szabályozásokkal.
Persze ha arra gondolunk, hogy ugyanezek a börtönben ülő bűnözőkből is milliókat kaszáltak a „fogva tartásuk körülményei” miatt, „nem sütött be eléggé a nap” és hasonló indokokkal, akkor már nincs min csodálkozni.
A bűnelkövetőnek, akár rablógyilkos, akár áldoktor, (megélhetési?!) jogai vannak, az áldozatok pedig menjenek haza és maradjanak csendben.

Persze a föld forog tovább, a szigorító törvény hatályos és az is marad, ahogy a Btk. a 343. §-t kiegészítő, 343/A. § is:

„(1) Aki
a) felsőoktatásban megszerezhető szakképzettséget igazoló oklevéllel vagy iskolarendszeren kívüli képzésben, illetve iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítést igazoló bizonyítvánnyal összetéveszthető okiratot állít ki, vagy
b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott vagy azzal összetéveszthető
    ba) szakképzettséget igazoló oklevelet,
    bb) tudományos fokozatot,
    bc) címet vagy
    bd) rövidítést
jogosulatlanul adományoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Mint minden jogszabályhoz, ehhez is van részletes magyarázat:


Nyilván ahogy eddig, egy új törvény most sem fogja elriasztani a bűnözőket a bűnelkövetéstől, a sarlatánokat az álgyógyítástól. Különösen akkor nem, ha sosem buknak le, mert mindenki azt hiszi, törvényesen és legálisan tevékenykednek.

Nos, akár az orvosokat, a természetgyógyászokat is le lehet ellenőrizni.

Létezik olyan, egyszerűen, internetről, honlapon keresztül történő alkalmazás, amivel pillanatok alatt meg lehet nézni bárkiről, van-e valóban orvosi vagy természetgyógyászati engedélye, és ha igen, az mire vonatkozik.
Ez ugyanis - pont a csalók és szélhámosok miatt - közérdekű és publikus információ.


A honlap itt érhető el: https://kereso.enkk.hu/index.php
Elegendő beírni a természetgyógyász nevét (és/vagy nyilvántartási számát, ha tudjuk - de ez NEM kötelező), egérrel elhúzni jobbra a „nem vagyok robot” azonosításra szolgáló csúszkát,
és máris láthatjuk, hogy az illető az-e, aminek mondja magát.

Ha nem az, (vagy nem a végzettségének megfelelő tevékenységet folytat) akkor nyugodtan lehet tenni feljelentést, akár rendőrségen,
akár a Nemzeti Akkreditáló Hatóságnál (NAH): https://www.nah.gov.hu/visszajelzesek_panaszkezeles
akár a fogyasztóvédelemnél: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/

A hatóságok folyamatosan próbálják törvény elé állítani a csalókat, valamint keményen lesújtani a szélhámosokra.

Pár példa, rég elfeledett, hókuszpókusz-árus cégekről:

„Csökkenti a vastagbélrák veszélyét. A gyors sebgyógyulást fokozza. Aranyér kezelésére alkalmas. Szürkehályog kezelésére alkalmas. Égett sebeket kiválóan gyógyít.”
Ilyen és ehhez hasonló állításokat tett közzé az általa forgalmazott egyes étrendkiegészítőkről és kozmetikumokról az Egészségfarm Kft.
A GVH vizsgálata azonban megállapította, hogy az ilyen tartalmú hirdetések alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.
A vállalkozás egymillió forint bírságot kapott. A korábban hasonló ügyben 2 millió forintra bírságolt Naturlife Kft-nek pedig naponta 30 ezer forint végrehajtási bírságot kellett fizetnie mindaddig, amíg nem tett közzé közleményt a rá vonatkozó GVH döntésről.
(Az ügy nyilvántartási száma: Vj-30/2008, illetve Vj-107/2008.)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a L`Orelle Bt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor internetes honlapján, illetőleg a "Természetgyógyász" című magazinban az általa forgalmazott "rhinoBeam" nevű készüléket gyógyító hatásúnak nevezte, holott ennek valóságtartalmát nem tudta bizonyítani.
A GVH így - többek között - nem látta bizonyítottnak, hogy a készülék hátterében „Nobel-díjas felfedezés” állna, s az "a leghatásosabb természetes terápiás készülék" lenne.
A GVH szintén a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmasnak minősítette a L`Orelle Bt.-nek az internetes honlapján és a "Természetgyógyász" magazinban közzétett tájékoztatását, mely szerint a fogyasztók egy akció keretében az egyébként fizetendő árnál (21.900 Ft) olcsóbban, 14.600 Ft-ért vásárolhatják meg a "rhinoBeam" készüléket. A versenyfelügyeleti eljárásban ugyanis a GVH megállapította, hogy a L`Orelle Bt. soha nem árusította 21.900 Ft-ért a készüléket. A L`Orelle jogsértő magatartása miatt 300.000.- Ft. versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.
A GVH továbbá eltiltotta a L`Orelle Bt.-t a "rhinoBeam" készülékről internetes honlapján megjelentetett jogsértő tájékoztatás közzétételétől. Ezenkívül kötelezte a vállalkozást, hogy a GVH határozatát internetes honlapján 30 napon keresztül teljes terjedelmében tegye közzé.
(Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-95/2006.)

A SmartLine Kft. a "Gaia Hairgain" táplálék-kiegészítő kapszulára és hajbalzsamra vonatkozóan a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kijelentéseket tett. Ebben forradalmi felfedezésként jelöli meg a kopaszodó férfiak és hölgyek új reményét a Hair Gain kapszulát és balzsamot, megállapítva, hogy „klinikai kutatások során kiderült, hogy képes megállítani a hajhullást és stimulálja a hajnövekedést.”
A GVH vizsgálata megállapította, hogy ilyen vizsgálatok sorai soha nem voltak.
E magatartás folytatását haladéktalanul megtiltotta a Versenytanács, végrehajtási bírságként napi 5.000.-Ft-ot szabott ki, amit mindaddig fizetnie kell, ameddig a Versenytanács részére megfelelő módon nem igazolja, hogy mindent megtett arra vonatkozólag, hogy reklámjaiban jogsértő kijelentések ne szerepeljenek.
(Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-160/1999/.)

A „Sogni D’oro Ceramica alvásszett” népszerűsítése során azt állította, hogy a bio kerámia rostszállakkal átszőtt alvásgarnitúrája „az általunk alvás közben kibocsátott hőt infravörös sugarak formájában megőrzi” és így a termék alkalmas betegségek megelőzésére, gyógyítására, kezelésére, valamint kedvező hatást gyakorol az emberi egészségre.
A vizsgálat során azonban a vállalkozás nem tudta igazolni, hogy a termék ténylegesen rendelkezik a terméktájékoztatójában, honlapján, videómegosztó portálon, valamint a "Természetgyógyász Magazin" hirdetéseiben szereplő hatásokkal.
A fentiek alapján a GVH megállapította, hogy a Dolce Notte Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a hivatal 4.547.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.
(Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-99/2012.)

Százával sorakoznak a hasonló ügyek a lebukott csalók dossziéiban. Azonban ahogy mindig, a valóság ez esetekben sem kap akkora figyelmet, mint a szélhámosok hírverése, így az emberi hiszékenység és naivitás továbbra is a szélhámosok támpontja marad.



- A vasaló bioenergiája

Az eddigiekben már részleteztük, miért szélhámosság a „nagy kozmikus energia” és a „messzeható csííííí” bioenergetikai mesevilága. Azt is, hogy a tudományos tények a legkisebb mértékben sem zavarják azokat, akik a New Age álomvilágába költöztek. Az előző részben láttuk, hogy a sarlatánok a naiv emberek átverésén kívül a jogi kiskapuk meglelésében is profik.

Az átverésekhez számtalan műszert is kreáltak már világszerte, amivel a semmit valaminek lehet hókuszpókuszolni. Nemcsak nyugaton, de Magyarországon is készültek ilyen csodaeszközök.

Példaként ezek egyike a bioenergia mérő Egely-kerék. Ez az eszköz egy rövid időre még a hivatalos természetgyógyászatba is bekerült, aztán 2012. december 3-án kikerült a hivatalos (és ellenőrzött) természetgyógyászati vizsgakérdésekből. Bár magyar találmányként került a köztudatba, valójában Ifj. John Woods Cambell, 1955-ben készített „műszerének” hazai másolata.


Az eszköz leleplezése főként Iván Gábor (IGe) logika és memetika kutató és szakértő nevéhez fűződik.
Az általa „a bolondok szélforgója” néven hívott „vitalitásmérő” eszközről sok cikket publikált, melyek tényeiről fizikusokkal is egyeztetett. Többszörösen bizonyította, hogy eme csodaeszközt az emberi kézen kialakult hőkülönbségek és a környezet hőkülönbségei miatt áramlásba jött levegő működteti.
Azt is, hogy a „műszer” remekül forog és különböző „életerő-értékeket” mutat akkor is, ha az emberi tenyér helyett két felmelegített vasalót teszünk mellé.

(Az első két fejezetben már elemeztük az energia-misztérium nevű szélhámosságok mibenlétét. Azt a tényt, hogy az ezoterikusok nagy, repkedő és „természetfeletti” bioenergiája nem más, mint az emberi szervezet természetes hője, a II. fejezetben részleteztük. Lásd: Chi: misztérium helyett egyszerű fiziológia.)

„Az egely kerék betegségre ösztönzi használóit és beteggé és akár rokkanttá is tehet más körülmények együttes fennállása esetén. Nem csak az azt használókra, hanem a használó környezetére is ártalmas és veszélyes.”
(Iván Gábor)


A kifejezetten erre a témára létrehozott blogjában (https://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/) konkrét esetet is említ egy olyan illetőről, aki oly sikeresen elmerült az ezoterika világában, hogy pszichiátriai esetté vált.
Az illető az Egely-kerék mérései alapján egy idő múlva természetfeletti erőket tulajdonított magának, majd kilépett a lakása 3. emeleti ablakából - egyszerűen azért, mert biztos volt benne, hogy hihetetlen képességei miatt zuhanás helyett lebegni fog.
Bár túlélte, élete hátralevő részét tolókocsiban tölti.

Sajnos az ezoterikus tévképzetek világszerte nemcsak önpusztítást, hanem még gyermekgyilkosságot is képesek okozni.



- A New Age gyilkos köde

A szándékosan orvostudomány (s mi több: minden valódi tudomány) ellenes, „alternatív”-, illetve „nem szokványos”-nak mondott, gyógyítás néven végzett sarlatánság folyamatosan szedi áldozatait világszerte.

Az ezoterika nevű álomvilág, annak minden ostobaságával, hol „természetes”-nek, hol „természetfeletti”-nek előadott, természetellenes hazugságaival az elmúlt évtizedek alatt az egészségtudatba is beférkőzött.

A 4. részben (A placebo-hatás bűvészei) elemeztük, hogy ez tökéletesen képes arra, hogy egykor normális emberekből komplett elmebetegeket kreáljon.
Ennek legtipikusabb magyarországi példája a Fejér megyei Agárd településen történt. Itt az ezo-kultusz csapdájába esett család az „egészségtudatos” módszerekkel a halálba „egészségesítette” 1,5 éves kisgyermekét.

Anyu, Apu, nagymami és nagypapi maradéktalanul megette a „gonosz orvosok, jótékony miszticizmus” meséjét. Fanatikus vegetáriánusok lettek, mellé (sajtóhírek szerint) kiegészítésként a fényevéssel bővítették éttrendjüket.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy analfabéta, szegény családról van szó, akik azért választották ezt az életmódot, mert másra nem volt pénzük, jelzem: értelmes és gazdag családról van szó. Akkora házban laktak, amihez tipikusan térkép kell, hogy az ember ne tévedjen el benne.


Bőven volt pénzük arra, hogy a gyereküknek mindent megadjanak, ami szükséges - és abban a tévképzetben voltak, hogy ezt teszik.

A makkegészségesen született 1,5 éves Benjámin a család szeme fénye volt, a büntetőperben elhangzott védőbeszéd szerint „a család egész élete a gyerek körül forgott".
Megkapott mindent, amit a szülők az ezoterikus könyvekben olvastak. Húsmentes étrendet, biogyümölcsöket, tisztított vizet, bio-abrakadabrát, természetes hókuszpókuszt, és persze: fényt.

Bár a gyermek egészsége már a szoptatás ideje alatt romlani kezdett, igyekeztek kerülni az ingyenes orvosi vizsgálatokat - elvégre a fejükben a hagyományos orvoslás káros - helyette magukat természetgyógyásznak nevező, méregdrága kuruzslókhoz fordultak.

Benjámin kapott is homeopátiás gyógyszereket. Csak hát 1,5 évesen nem tudta, hogyan kell nagyon-mélyen hinni a placebóban, így az állapota tovább romlott.

Megoldásként hívtak hozzá bioenergetikust is, aki szépen csillogó, erre-arra forgó fémpálcával, és az első két fejezetben részletezett „az univerzum energiájával” (avagy: csííííí) tette, amihez értett.

A bírósági tárgyaláson a nagy ház udvarát gondozó kertészt is meghallgatták. Elmondta, hogy a gyermeknek három kiságya volt, de soha nem látta etetőszékben. Azt is elmondta: a gyereket felülni, állni sem látta, és nem hallotta beszélni sem.

A kisfiú halála napján az anyja, amikor látta, hogy a pici rángatózik, és a szája habzik, rémültem hívta ki a - nem, nem a mentőt, hanem természetesen a bioenergiák mesterét, azt a természetgyógyászt, aki már eddig is „oly sikeresen” kezelte. A kiérkező bioenergetikus megrettent a látványtól, és nem mervén bevállalni, hogy a kisgyerek a kezei között haljon meg, rávette a családot a „gonosz” mentő kihívására.

Benjámin mire kórházba ért, már nem volt mit tenni. Szervezete végsőkig összeomlott: súlya a normális 11-12 helyett csak 4 kilós volt, zsírszövetei szinte egyáltalán nem voltak, izmai elsorvadtak, anyatejet szopni rég nem volt már ereje. Halálra éhezett teste annyira kiszikkadt, hogy a boncolásnál vért sem tudtak tőle venni.

A bíróság első fokon 15 évre, majd másodfokon ezt enyhítve, a szülőket 12 év, a nagypapit 10 év, a nagymamit 9 év börtönre ítélte.

Az emberölésért indított eljárásban a homeopátiás és bioenergetikus „természetgyógyász” is a vádlottak padjára került, mivel a jövedelmező kuruzslást választotta a mentő azonnali kihívása helyett.

Ez az eset tökéletes mintája a New Age mesevilágának.
Elutasítani a valóságot, rajongva hinni a hazugságot, gyűlölni a tudományt,
isteníteni az áltudományt, és mindezt az egészségért és a hosszú, boldog életért.

Az agárdi család nem egyedi eset, csupán a kisgyermek kora miatt kapott nagy figyelmet.
Ez a jelenség világszerte terjed, az Egyesült Államokban szintén 18 hónaposan halt meg Hope Delozier - szintén a szülők valóságellenes babonaságai miatt. A gyermek gennyes középfülgyulladását homeopátiás szerekkel kezelték, amelynek agyhártyagyulladás és agytályog lett a vége.


A „gondos, ezoterika-tudatos” szülők csak akkor vitték a kórházba, amikor már nem lélegzett - az orvosok már nem tudták újraéleszteni.

Rengetegen élnek ilyen életet, és utasítják el az orvosi kezeléseket - csupán azért, mert bezárkózva az ezo-buborékba, ott semmi mást nem látnak és hallanak, mint azt, hogy a tudomány hamis, az ezoterika valós.
Ezt a tévhitet tovább erősítik a misztérium-hirdetők sorai közé állt természetgyógyászok, és a valódi gyógyítás útjáról letért, áltanokat mesélő orvosok.

A hamis tanok csak hamis valóságot, téves világképet, végül tévhiteket, téveszméket okoznak, ami egyenes út az őrülethez. Az őrület pedig csak őrület, soha nem lesz sem bölcsesség, sem boldogság, sem egészség.

A New Age ezoterikus világa ezen kívül semmi mást nem ad a követőinek.

Tény, hogy a természetgyógyászat nevű buborékhalmazban egy átlagember nehezen tud eligazodni. Számtalan hókuszpókusz, tudománynak előadott abrakadabra, mágikus gyógyításnak mondott pojácaság csapja be az embereket nap, mint nap, világszerte. Az egészség az egyik legjobb üzlet, sokaknak még akkor is, ha az a páciens halálával végződik.


A természetgyógyászat alapvetően az orvostudományból fakadó gyógyítást kiegészítő tevékenység.
Ha valaki bármilyen, egészséggel kapcsolatos megoldást keres, előbb beszélje át azt a háziorvosával.
Természetgyógyász keresése esetén érdemes előbb felhívni, és megtudni, milyen gyógymódokat használ.
Az elmondottakról megnézni, említi-e a természetgyógyászok szövetségének honlapja. Ha nem, eleve felejtős.

Ha igen, akkor elő kell venni a Wikipédiát, megnézni ott mit írnak. Ha olyasmit, hogy ez „alternatív orvoslás”, vagy például:

„A tudományos bizonyítékok hiányában számos tudományos és etikai kritikát fogalmaztak meg a módszerekkel kapcsolatban. Sokat közülük áltudománynak, sarlatánságnak tartanak, mert képtelenek tudományos módszerekkel egyértelműen igazolni a hatékonyságukat, és mert emellett sokszor tudománytalan elveken alapulnak.”

„... létezése nem bizonyított tudományosan. Klinikai vizsgálatok sem támasztják alá a hatékonyságát vagy felhasználásának javallható voltát egyetlen betegséggel kapcsolatban sem.”

„... állításait nem támasztják alá tudományos vizsgálatok, a legtöbb orvos áltudománynak és kuruzslásnak tartja”

Akkor jusson eszünkbe: „Nincs alternatív orvoslás, csak olyan orvoslás van, ami működik, és olyan, ami nem.”
És az is, hogy a hazugság legfőbb trükkje abban rejlik, hogy valóságnak tünteti fel magát.

Végül, ha az orvosunk is beleegyezett a természetgyógyász által javasolt terápiába/gyógyszerezésbe/életmód változtatásba, akkor lehet belekezdeni. Addig az „alternatív” és „természetes” csak orosz rulett, melyben a halántékunkhoz tartott pisztoly ravaszát húzogatjuk buta mosollyal, mondván: ez biztosan hatni fog.

És azt se feledjük, hogy felnőtt ember azt tesz magával, amit akar - de gyermeket csak orvoshoz, és nem hókuszpókusz-abrakadabra-csiribúcsiribá ezoterikus, természetellenes pojácához kell vinni.

Ha másért nem, hát azért is, mert ez nemcsak a realitás és a józanész,
hanem a hatályos jogszabályok követelménye is.

Még akkor is, ha a hókuszpókusz nagy varázsló ennek ellenkezőjét állítja.


Mostanra átnéztük a legérdekesebb keleti, nyugati, északi és déli eredetű abrakadabrákat.

Elemeztük az ezekből fakadó hókuszpókuszokat a valóság és a tudomány szemszögéből. Azt hinnénk nincs több égtáj, és a lista végére értünk, de nem...
Az emberi elme kreativitása, ha nyereséggel járó szélhámosságról van szó, képes az eddigieknél meglepőbb dolgokra is.

A kereszténység megcsúfolásán alapuló globális játszótér homokozójában jutott hely a csillagoknak és a magyarság kigúnyolásának is. A következő részben ezt vesszük górcső alá.

(Hamarosan folytatjuk)


(by L.W.L.)
2021.10.01.



« Előző (4/3)

A csalók misztériuma - 3
A világrombolók trükkjei
  Az új részeket ide kattintva érheti el.

A csalók misztériuma
tartalomjegyzékét
ide kattintva érheti el




Kiemelt bejegyzések

ÚJ!

Új, elektronikus könyveinket kis részekre bontva tesszük közzé.
 

 

A visszatérő múlt csapdái:
     


Aktuálpolitika:

   

(A liberalizmus világa)
           
 
A négy legolvasottabb bejegyzés:
       
 
Történelem:
   
   
 
Nyugat alkonya:
   


Vitathatatlan.blogspot.hu

Tények a világról és ami mögötte van
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék

Facebook

2018. február 19.
Ez az oldal a Facebookon is követhető


 

Kérdés, kérés, észrevétel?

A Facebook alkalmazásaival az üzenetküldés is egyszerű.


VIDEÓK!

Legújabb videóink immár elérhetőek a vk.com oldalán is.

VITATHATATLAN TÉNYEK
A világról és ami mögötte van.

Fontos dolgokról, vitathatatlanul érthetően és egyszerűen.
Kövesse a vitathatatlan.blogspot.hu híreit videó csatornánkon is: https://vk.com/vitathatatlan