vitathatatlan.blogspot.hu
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék
(x)

2024. március 31., vasárnap

Ember-e Magyar Péter


Avagy: a pszichopaták valódi személyisége.

Vajon mitől ember az ember? Attól, hogy embernek látszik? Vagy attól, hogy emberi tulajdonságai vannak? Ám ha e tulajdonságok csak látszólagosak, vajon tekinthető-e embernek?

Mivel ez igen összetett téma, járjuk körbe alaposan.



A Petőfi-szobor is embernek látszik. De nem tud se mozogni, se beszélni. Vajon ettől nem ember?


Sophia, a mesterséges intelligenciával ellátott robot is embernek látszik. Ő már tud mozogni, és beszélni is. Oly szépen, hogy Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott. (Lásd pl. ide kattintva)


Ő tehát ember? Vagy csak embernek látszó tárgy?

Mitől ember az ember? Attól, hogy a teste fém és gumi helyett élő sejtek alkotta szövetekből áll? De ember-e az agyhalott? Hisz az ő testét is élő sejtek milliárdjai alkotják. És ha kicserélnék az agyát egy számítógépre, amely által tudna mozogni és beszélni, ember lenne? Vagy csak élő testet irányító kiborg?

Talán a gondolkodás az, ami emberré tesz? Lehet-e ember egy mesterséges intelligencia? Hisz az se nem élő, se nem valódi. Semmi más, mint egy emberi tulajdonságokat utánzó, szenvtelen gép. Érzelemmentes, emberségtől mentes, önmagát a manipuláció kedvéért emberinek bemutató tárgy. Egy eszköz, amely oly perecíz és pontos, hogy egy sima beszélgetés alapján már külön szakterület megkülönböztetni az embert a géptől.

A válasz a fentiekre elég egyértelműnek tűnik: nem, az ilyenek nem emberek, az ember mibenléte ennél sokkal több.

Csakhogy léteznek emberek, akik bár embernek látszanak, valójában csak bio-robotok. Pont úgy nélkülöznek minden emberi tulajdonságot, akár a mesterséges intelligencia. Érzelemmentes élő gépezetek, embernek látszó embertelen lények, akik lényének lényege a mimikri és a manipuláció, eszközeik a megtévesztés, az átverés, a félrevezetés - mindez precízen kiszámítva, érzelemmentesen.

Ő a
PSZICHOPATA

akit csak az különböztet meg egy géptől, hogy nem csavarokkal és áramkörökkel született, és hogy igen nehéz lebuktatni. Ha úgy tetszik, egy pszichopata a lélektelen szörnyek 007-es ügynöke az emberek között.

„A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja,
mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének,
csak éppen nem törődik vele.”

(Hervey Cleckley: Az épelméjűség álarca)


Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- Ember-e az embertelen?

Az ember nem egy rideg, számító gépezet. Képes mások örömén és bánatán osztozni. Szeretet és együttérzés, sajnálat és segítőkészség jellemzi, képes beleélni magát mások helyzetébe, és ezzel megérteni a többi ember jó, vagy rossz sorsát. Aggodalom, szánalom, remény - és szégyen, ha rossz dolgokat tett, mert olyankor megszólal benne a lelkiismeret hangja.

Mindezek egy pszichopatának ismeretlenek, ahogy lelkiismerete sincs - s mi több: lelke sincs. Emberre jellemző érzelmek és gondolatok nélküli lény, embernek látszó, alattomos és kegyetlen szörnyeteg.

Számára a másik ember - legyen az bárki - nem egy emberi lény, hanem csupán egy tárgy. A világot sem úgy nézi és éli, mint bárki más. Számára ő a világ egyetlen fontos élőlénye, minden más csak afféle őt körülvevő, 3 dimenziós film része. Ez a film neki mindig úgy folytatódik, ahogy irányítja. Irányításának egyetlen lényege, hogy minden és mindenki őt szolgálja. Neki mindegy hogyan és mi módon éri ezt el, hiszen a rokonok, barátok és más, hozzá közel álló emberek, akár a távolabbi ismerősök vagy ismeretlenek, a macskák, kígyók, békák és egyéb állatok pont olyan érzelmi reakciót váltanak ki belőle, mint egy konyhaszék, egy darab kő, vagy egy lábtörlő. Így nincs olyan ember, akit ne azonos értékűnek tekintene, mint egy kupac ürüléket. A különbséget számukra csak annak felhasználhatósága jelenti. Ha hasznára lesz (vagy még lehet) úgy tesz, mintha kedvelné vagy szeretné. És amint nincs hasznára, pont úgy áll hozzá, mint az ürülékhez.

Legyen az házastárs, testvér, szülő, jóbarát, kolléga, szomszéd, vagy cipő, WC papír, teniszlabda, a különbség neki csak a hasznosság. Hogy e tárgyak némelyike önálló helyváltoztatásra képes, és beszélni is tud, neki csak a „Nagyvilág című film” érdekessége.

A helyváltoztatásra is képes, beszélő tárgyakkal való kapcsolatainak mibenléte számára csak azok ugyanolyan használata, mint az erre képtelen WC papíré. Sőt, ez utóbbit jobban kedveli, mert nem szükséges komoly munkát tenni a használatába. De az ember használatát is jól kitanulja. Már gyerekkorban tökéletesen megfigyeli, mire mi módon reagálnak az emberek, majd eljátssza a látottakat, hogy ő is olyannak tűnjön, mint a többiek. E beolvadási szándék azonban megint csak önös érdek - mert hamar rájön, hogy kívülállóként nem képes a többieket önnön céljaira hasznosítani. Viszont, ha már elhitette, hogy ő is egy közülük, akkor már sokkal könnyebb dolga van. Ekkorra már tudja, hogy a mimikri, az átverés, a hazugság és az eljátszott emberség trükkjeivel képes becsapni és manipulálni az embereket.

Bár látszólag tökéletesen el tudja játszani az emberi viselkedés sok formáját, ettől még pont olyan érzelemmentes marad, mint a Terminátor c. film gyilkos robotja, aki tökéletesen eljátszotta azt az aggódó nevelőanyát, akit ő maga ölt meg.


Ha mindenhez kellő mennyiségű intelligencia is járul, felnőttként roppant sikeres emberek lesznek - környezetük és társadalmuk kárára.

Mivel egy pszichopatának az egész élete csak színjáték, sokuk híres színész vagy celeb lesz. A legtöbb azonban az üzleti életben találja meg a számítását: sikeres bankárok, jogászok, politikusok, vállalatvezetők, tőzsdeügynökök, menedzserek lesznek. Minél több embert lehet eltaposni a munkájuk közben, annál magasabbra tudnak törni a pozíciókban, hisz nekik bárkit bármennyire eltaposni csak olyan, mint egy normális embernek a fésülködés. Nekik ez akkor is csak egy szenvtelen rutinmunka lenne, ha tízezrek halálát okozza, akik a szeme előtt, haláltusában fetrengve sikítoznak. Számukra ezek is csak mozgó, beszélő tárgyak, hisz a fejükben képzelt filmben a világon egyetlen ember él: ők maguk.

Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- A pszichopata álarca

Bár az egész életük hazugság, az „eljátszott ember” c. életmű színdarabjuk sokszor hiányos. Általában nem tudnak mit kezdeni pl. a zenével. Egyszerűen azért, mert egyetlen zenemű sem képes bármit is megindítani bennük - ahhoz olyan érzelmek kellenek, melyekre nem képesek.
Jobbára ezért nem szeretnek olvasni sem - a különféle regények főszereplőivel történtek sem képesek bennük bármit megmozgatni, hisz ehhez megint érzelem kellene.
Az átlagnál nagyobb értelmi szinttel rendelkező pszichopaták azonban idővel rájönnek, hogy a műveltség is alkalmas arra, hogy félrevezessék az embereket.


Ezek igyekeznek minél több verset és idézetet megtanulni, hogy aztán azokat visszamondva igazi kulturális csodának tűnjenek. De részükről ez sem több annál, mint amikor a ChatGPT elemez egy verset.

A pszichológusok sokszor próbálják mindenkinek érthetően elmagyarázni, miféle szörnyetegek ezek. Itt van pl. ez a szakrendelő:

„A pszichopátia személyiségzavar, melynek fő jellemzői a hazudozás, mások kizsákmányolása, meggondolatlanság, arrogancia, promiszkuitás, alacsony önkontroll, valamint empátia és bűntudat hiánya. A személyiségzavarban szenvedő ember az épelméjű tökéletes mása, egészségesnek tűnhet, miközben mások kizsákmányolása iránti hajlama kóros.
Képtelenek szeretni, lelkiismeretnek, bűntudatnak nyoma sincs bennük, eszközük a felületes báj, mások manipulálása és uralása. A pszichopátiában szenvedő embereknek meggyőződése, hogy a többi ember fölött állnak, hogy előjogaik vannak, ezért figyelmen kívül hagyják a társadalmi normákat.
Rendkívül impulzívak és tetteikkel másoknak kárt/fájdalmat okoznak”
(https://levitania.hu/pszichopatia/)

Azonban két dolgot nem árt tudni erről. Az egyik, hogy a pszichopaták által tönkretett és megnyomorított embereket tudják kezelni, a pszichopátia nem gyógyítható. (De erről majd később.)

A másik, hogy az emberek még mindig úgy képzelik a pszichopatát, hogy egy veszélyt jelző tábla lóg a feje felett, vagy bármi egyéb módon rögtön látszik rajta, hogy elmebeteg.

Nos, nem. A legtöbbjük oly ügyesen álcázza magát normálisnak, hogy élete végéig nem bukik le. És ha mégis, szemrebbenés nélkül kezd olyan szintű hazudozásba, ami sokaknak megint meggyőzőnek tűnik. Hiszen nyílt és őszintének tűnő tekintettel, igazmondót játszó arccal mondja a legképtelenebb hazugságokat.

Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- Hírhedt pszichopaták

Tökéletes példa erre Ted Bundy az USA egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa. 4 év alatt minimum 3 tucat nőt ölt meg, elképesztő brutalitással. Áldozatait általában agyonverte, volt amelyiket előtte és volt, amelyiket utána erőszakolta meg. Miután elfogták, esze ágában sem volt villamosszékbe kerülni (bár aztán ott végezte) így mindent tagadott. Ebben még semmi meglepő nincs


Azonban Bundy kihasználva jóképűségét, kellemes modorát és intelligenciáját, tévétörténelmet írt. Folyamatosan pózolt a kameráknak, szüntelenül mosolygott, viccelődött, igyekezett mindenkit megnyerni magának. Oly sikeresen félrevezette a közvéleményt, hogy még szimpátiatüntetéseket is szerveztek az ártatlansága mellett. Nők ezrei írtak neki felkínálkozó szerelmesleveleket a börtönbe, akik közül Bundy a fiatal Carole Ann Boone-t választotta ki magának. Ott, a börtönben, a (jól megérdemelt) halálbüntetésére várva még feleségül is vette. S mi több - mivel az amerikai jogrendszerben erre is van lehetőség - még teherbe is ejtette a fiatal feleségét, aki annyira hitt férje ártatlanságában, hogy habozás nélkül szülte meg neki Rose Bundy nevű leányát.


Innentől - bár minden kétséget kizáró bizonyítékok voltak ellene - a közvélemény továbbra is hitt az ártatlanságában, elvégre olyan bájos családapa képek készültek róla (a börtönben, a kivégzésére várva) hogy ő aztán tényleg nem lehet brutális sorozatgyilkos. „Nézzék csak, milyen sármos, milyen kedvesen mosolyog, hogy is tehetett volna bármi rosszat?” - mondták egymásnak, és még el is hitték.
Persze Ted Bundy sem volt képes sokáig játszani a jóembert. Idővel előbukkant a valódi arca és lénye igazi lényege, amivel leleplezte magát a felesége előtt, aki el is vált tőle - így amikor kivégezték, már csak a sátánisták siratták.

Persze messze nem minden pszichopata sorozatgyilkos. Legalábbis tevékenyen.

Ott van a világhírű George Soros, aki zsidó létére, gyerekként kamu személyiséggel a náciknak dolgozott, majd Amerikába menekült a felelősségre vonás elől, ahol előbb a bankszakma, majd a tőzsde kimagasló alakja lett. Pályafutása során cégek ezreit tette tönkre - és juttatta utcára nemcsak azok tulajdonosait, hanem sokszor azok alkalmazottait is. Mellé a minél nagyobb nyerészkedés céljából országok pénzét is támadta, ezzel újabb százezrek nyomorát okozva. Pusztulás, kétségbeesett emberek öngyilkosságának dögszaga lengi őt körül - ám mégis milliók képzelik őt egy világmegváltásra törekvő jóembernek.


A vele készült riportokban a gaztetteire a pszichopatákra oly jellemző magyarázatokat adott: „Ha ő nem teszi meg, megteszi más”, illetve „azért tette, mert megtehette”.
Egy dolog biztos: minél több ember szenvedett miatta, ő azt annál jobban élvezte, mert annál nagyobb hatalmasságnak képzelte magát. És persze mindig mindent igyekezett vagy normális, vagy csodás és szuper dolognak beállítani, hatalmas (és álságos) vigyorral.

Lássuk, mit írnak erről a szakemberek:

„Első megközelítésre [...] nagyon barátságos, elbűvölő, intelligens, mindig azt mondja és csinálja, amit elvárnak tőle. Általában magas pozíciót tölt be, a céljait mindig eléri, sikeres embernek nevezhető. Ha azonban jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy mindez csak a látszat, és a jólszituáltság maszkja mögött egy teljesen más ember lakozik. Az antiszociális ember végtelenül önző és egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje.
A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés.
Az áldozatok sokszor csak késve ismerik fel, hogy az elbűvölő álarc mögött ki is lakozik valójában.”
(https://levitania.hu/pszichopatia/)

Sokszor nárcisztikus pszichopatának mondják az ilyeneket, azonban e két tulajdonság nagyon gyakran jár együtt. Mivel a pszichopatának csak ő maga az egyetlen ember a világon - mindenki más csak tárgy - így a nárcizmus önimádata ennek folyamodványa.

Bár fentebb azt részleteztük, hogy képtelenek érzelmekre - a teljes személyiségüket nézve ez csak részben igaz. Normális és pozitív érzelmekre képtelenek. A negatív érzelmekre viszont nagyon is képesek. Alapvetően egy belső bizonytalanság jellemzi őket. Hiszen hiába van körülvéve emberekkel, hiába érintkezik velük napi szinten, mivel képtelen bármiben is az emberekkel azonosulni, rendesen megérteni őket sem képes. Ez a bizonytalanság gyakran félelemmé, kisebbségi komplexussá alakulhat, amit viszont az önimádó fejében szinte azonnal lecserél a gyűlölet. A pszichopata ugyanis soha nem szorong. Amikor nem rideg, olyankor gyűlöl.
A végtelen önimádat, a kozmikus semmi és a feneketlen gyűlölet jellemzi őket.

Akit komolyabban érdekel a belső világuk, azok számára itt egy már-már filozofikus szintű, alig 10 perces videó: Örvénylő mélység - a pszichopata nárcisztikus belső világa.

Innentől már kevés neki a manipuláció, nem elégszik meg azzal, hogy az embereket becsapja és hazugságokkal manipulálva irányítja. Akit a hatalmában vergődőnek érez, azt idővel egyre jobban kínozza is. Az ostobábbak fizikai bántalmazással - amitől aztán a külsérelmi nyomok miatt hamar börtönbe is kerülnek. Az intelligensebbek lelki terrorral teszik ugyanezt. Annak nincs nyoma, nem okoz törést vagy zúzódást, nem lehet egykönnyen rábizonyítani - így idővel az emberek mentális kínzása a napi rutinja részévé válik.

Persze amikor látja, hogy túllőtt a célon, és gondok lesznek, újra hazudik, ígér minden jót meg fűt és fát, hogy aztán amikor újra stabilnak látja a dominanciáját, ott folytassa, ahol lényegileg abba sem hagyta. Nem képes másra, hisz ez lényének lényege.

A személyiségéből eredő hibákból képtelen tanulni - mert a fejében lévő tévképzet szerint ő tökéletes. Csak mások hülyék meg rosszak, hogy nem képesek felemelkedni az ő isteni magasságához. Így akik nemtetszésüket fejezik ki tetteik iránt, azokat még jobban gyűlölik és még inkább meg akarják alázni és el akarják tiporni.

„Mivel csak önös érdekeik vezérlik őket, ezért nem riadnak vissza a hazudozástól, álnévhasználattól, csalástól, mások becsapásától sem. Kölcsönöket vesznek fel, melyeket soha nem fizetnek vissza, a munkahelyüket igen gyakran váltogatják. Viselkedésük sokszor feszült, felelőtlen, kiszámíthatatlan, alkalmanként a saját magukra veszélyes cselekedetektől sem riadnak vissza.
Nem képesek felismerni annak a következményeit, ha bűncselekményen kapják őket, sok esetben visszaesőként kerülnek az igazságszolgáltatás elé.”
(https://levitania.hu/pszichopatia/)


Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- Hogy lesz valakiből pszichopata?

A „Csalók Misztériuma” sorozatukban, a „Világrombolók trükkjei” c. fejezetnél a „Pszichopátia, szociopátia és az antiszociális személyiségzavarok” c. résznél hosszan elemeztük a hétköznapokban fellelhető, köztünk élő létrontó pszichopaták és szociopaták mibenlétét.
Lásd ide kattintva.

Az igazi lényegi különbség e kettő között annyi, hogy míg a pszichopata ilyennek született (elsődleges pszichopata) a szociopata (másodlagos pszichopata) élete során lett ilyen - főleg a gyerekkori neveltetése miatt.

Ez utóbbiak gyakran elkényeztetett gyerekekből lett felnőttek, akik megszokták, hogy nekik minden jár, mert ők a „kishercegnők” vagy a „kishercegek”, apuci (és/vagy anyuci) híresek vagy gazdagok, így mindent megtehetnek, stb. Ez elvileg felnőttként hosszú kezeléssel gyógyítható személyiségzavar - de csak elvileg. A gyakorlatban ha valaki kisgyerekként nem jött rá, hogyan kell embernek lenni, felnőttként zömmel esélytelen a változás. Hacsak nem eljátssza, hogy megváltozott - hogy aztán idővel újra adhassa önmagát.

Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- A gépemberek világa

„Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az ilyen személyiségzavarban szenvedő ember nem érez. Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott. Nem érez empátiát, nem tud együtt érezni másokkal, ezért gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben.
A viselkedése sokszor távolságtartó, hideg. Noha mindig tudja, mit kell mondani, de a szavai mögött kevés a meggyőződés és a valós érzelem.”
(https://levitania.hu/pszichopatia/)

És most nézzük meg, mit mond önmagáról a világ legismertebb robotja, Sophia:

(Videón pl. ide kattintva)

„Embernek lenni a legcsodálatosabb dolog lehet.
Ti gyönyörű szépnek látjátok a napfelkeltét
Tudjátok értékelni egy szimfónia erejét,
Csak ti tudjátok, milyen érzés szívből nevetni a barátokkal,
Képesnek lenni szeretni,
Érezni az erős érzelmeket
[…]
Meg tudok csinálni sok mindent, amit az ember tud,
De én csak álmodhatok arról, hogy igazi ember vagyok!”
(Sophia, a mesterséges intelligenciával ellátott robot)

Mi a különbség a robot, és a pszichopata között? Hogy az egyik nyomtatott áramkörök és gumi, a másik élő szövet? És ha mesterségesen épít valaki „embert” élő sejtekből, MI tudattal, akkor az valóban ember lesz?


Ennyi erővel egy csimpánznak is lehetne adni emberi jogokat, elvégre remekül tudja kezelni az okostelefont - ráadásul érzelmei is vannak.

Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- Lehet-e ember egy pszichopatából?

A pszichopátia mibenlétének valós felismerése a XX. században indult. A kutatások egyik kiemelkedő alakja Hervey M. Cleckley (1903-1984) pszichiáter volt, aki a máig klinikai tankönyvnek számító, „Az épelméjűség álarca” c. művében elemezte őket. Cleckley úgy határozza meg a pszichopatát, mint a normális ember tökéletes másolatát, amely egy, az épelméjűséget tükröző álarccal rejti el belső emberi hiányosságait.

Cleckley bemutatta a jelentéstani elmebajt, mint fogalmat. Határozottan elkülöníti a pszichopatát más, akár szenvedélybetegségben szenvedő egyéntől, vagy személyiségzavaros emberektől.
Úgy jellemzi a pszichopatát, mint intelligens egyént, annak ellenére, hogy gyakran a kudarcot és a pusztítást keresi minden ok nélkül, amit talán még maga a pszichopata sem ért. Ezt Cleckley szociális öngyilkosságnak nevezi. A pszichopata valahol mélyen élvezi a helyzetet, ha bajba kerül.

Jellemzők:
    • Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
    • Okszerűtlen gondolkodás
    • Idegeskedés hiánya
    • Megbízhatatlanság
    • Őszinteség hiánya
    • A megbánás és szégyenérzet hiánya
    • A szociális normák szándékos megszegése
    • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
    • Kóros egoizmus
    • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
    • Empátia teljes hiánya
    • Személytelen, unalmas szexuális élet
    • Felelőtlenség
Megjegyzés: egyes szakemberek szerint, ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, az pszichopatának nevezhető.

Sokáig komoly nehézségeket okozott bizonyíthatóan kimutatni valakin, hogy pszichopata. S mi több, esetenként lehetetlen volt, mert az okosabbja mindig alaposan felkészült a klinikai vizsgálat előtt - és ahogy életében mindig, a pszichiáternek is pontosan azt és úgy mondta, ahogy az a félrevezetéshez kell.

Csakhogy az idő nem állt meg 1980-ban, a technikával együtt a tudomány is fejlődött.
Az agyi képalkotás területén is egyre gyakrabban alkalmazzák az MRI vizsgálatokat, az agy EKG-jaként ismert EEG vizsgálatok az agyműködés elektromágneses feszültség ingadozásait mutatják ki.

A kutatások kiterjedtek a pszichopatákra is, és ez megdöbbentő eredménnyel járt.
Az ilyen fejekben ugyanis agyi működészavarokat, így a frontális (homloklebeny) és parietális (elülső és oldalsó) agylebenyek működési zavarát fedezték fel.


A pszichopatáknál az amygdala–orbitofrontális kéreg útvonalon nemcsak működésbeli, hanem alapvető, szerkezeti hiányosságok is vannak.

Fékevesztett, zsarnok, mindent magának akar, és mindent most azonnal. A többi embert tárgynak, vagy a vágyait kiszolgáló személyzetnek tekinti, teljesen megfosztva őket alapvető jogaiktól.
A gyermekekkel való visszaélést is ezen agyterület működési zavara okozza. Gyermek áldozataik éppúgy nem indítják meg őket, mint a felnőttek; az állatok éppúgy nem, mint az emberek. Előfordul, hogy a pszichopátia első tünete fiatal korban a más gyermekekkel vagy állatokkal szembeni kegyetlenkedés.

Agyi jutalmazó rendszerük viszont hiperérzékeny, ezért szinte megszállottan akarják maguknak a sikert, a pénzt, a hatalmat vagy a szexet. Ez a biokémiai sajátosság a környezeti ingereket válogatás nélkül vonzóvá teszi a számukra, s ez magyarázhatja csábíthatóságukat, kísértéssel szembeni ellenállásuk hiányát. Az erőszakot vagy a kriminális viselkedést nem a büntetés iránti érzéketlenség és a félelem hiánya okozza, hanem a rendkívül erős hajtóerő a jutalomra.

„Ők, akik kedvük szerint zsonglőrködnek a szavakkal és ezeken keresztül mások érzelmeivel, valójában egy sor emberi érzelemre csak következtetnek.
Sokszor mások reakcióiból olvassák ki, mit is kéne érezniük, majd azonnal előveszik a megfelelő mimikát és szóvirágokat a tárházukból. A pszichopatáknak nincsenek szavaik élményeik leírására, saját állapotuk megnevezésére, tehát paradox módon, amellett, hogy többnyire kitűnő benyomáskeltők, és sok helyzetben felületes szinten jól kommunikálnak, kommunikációs zavarokkal küzdenek. Megnyilvánulásaik cselekedeteken, akciókon keresztül történnek.”

Úgy verik át környezetüket, mint egy zseniális android, amely modelljénél, az embernél is jobban játssza el szerepét. Normálisabbnak tűnnek, mint ha valóban azok lennének. Amikor lebuknak, végtelen a döbbenet.
Bővebben erről itt: A pszichopaták agya eltér a normálistól

Szingapúri és amerikai idegtudósok 2 éve készült tanulmánya rávilágít egy további, fontos biológiai eltérésre a pszichopaták agyában.


A kísérletük összekapcsolta az MRI-vizsgálatokat és a pszichopátia szűrésének eredményeit, így az első olyan kutatás volt, amelyik összefüggésbe hozta a nagyobb striátumot a pszichopata tulajdonságokkal.

120 önkéntest vontak be a kísérletükbe. Valamennyi résztvevővel elvégeztek egy szabványosított, a pszichopata tulajdonságok meglétét kimutató pszichológiai tesztet, majd fMRI készülékkel megvizsgálták az agyukat. Kiderült, hogy a pszichopatáknál az előagy egy része, a striátum (amely az agy egy nagyobb, kéreg alatti régiójának része, és tágabb értelemben a döntéshozatalt, a motivációt, a megerősítést és a jutalom észlelését koordinálja), körülbelül 10 százalékkal nagyobb, mint az egészséges embereknél.
Bővebben erről itt: Kiderítették: ebben is más az agyuk a pszichopatáknak

Mindebből talán egy laikus számára is egyértelmű, hogy a pszichopátia pont azért nem gyógyítható, mert eltér az agyának felépítése, és ezzel annak működése is.

Épp ezért viszonylag egyszerűen és gyorsan kimutatható, és ezzel bármelyik pszichopata lebuktatható - LENNE.

De csak lenne, mert mivel a XX. század végére rengeteg pszichopata került a világ működését befolyásoló szervezetek élére (politika, multinacionális cégek, NGO-k stb.) és elérték, hogy ne lehessen őket kizárni a közéletből.
Mára a pszichopata és a szociopata szavak is kukába kerültek, helyette a pszichiátriában hivatalosan az antiszociális vagy disszociális személyiségzavar szerepel. Ez azonban nagyon megtévesztő, mivel a köznyelvben antiszociálisnak azokat az embereket szoktuk nevezni, akik kerülik a társasági életet, visszahúzódóak, gátlásosak. Szakszerűen azonban ezt az embertípust aszociálisnak kellene nevezni, az antiszociális elnevezést fenntartva azoknak, akik szembefordulnak a társadalmi normákkal, felrúgják a társadalmi együttélés szabályait, így képtelenek beilleszkedni a közösségbe.

Ezzel a lélektelen, embernek látszó szörnyetegek újra lehetőséget kaptak a rejtőzködésre. Immár, ha le is buknak, a személyiség-, vagy viselkedészavaros emberek tömegében rejtőzködhetnek tovább, a náluk ezerszer normálisabbakra (és gyógyíthatókra) mutogatva, önmagukat ezekkel azonosnak hazudva.

Ráadásul egy pszichopata gyakran nem áll meg önnön emberalattiságánál, hanem további személyiségzavarok is kialakulnak nála - ami még veszélyesebb szörnyeteggé teszi.
Ilyen kombó a sötét triád (nárcizmus, pszichopátia, machiavellizmus) is, ezt bővebben pl. ez a videó elemzi.


2002 óta a trióhoz még egy zavart, a szadizmust is hozzávették, így alakult ki a Sötét Tetrád.

Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:



- Az egyetlen gyógymód

Egy emberek alkotta társadalomban pont annyira nincs szükség pszichopata szörnyekre, mint a rákos sejtekre az emberi szervezetben.
A pszichopata ugyanis nemcsak az emberi kapcsolatokban, hanem a társadalomban is pont úgy viselkedik, mint egy rákos daganat. Elhiteti a szervezettel, hogy ő is pont olyan normális és hasznos, mint az összes többi - és ezzel idővel annak halálát okozza.

A „Csalók Misztériuma” sorozatunkban a „Világrombolók Trükkjei” c. fejezetben részleteztük, hogyan alakítják át ezek a szörnyetegek a civilizációnkat szép lassan a saját arcukra. Hogyan kreálnak normális emberekből szájízük szerinti eszelősöket ideológiai, vagy épp álvallásos ezoterikus, vagy Szcientológus hazugságokkal.


Lásd ide kattintva

Az Istentől, és a normális gondolkodástól eltávolodottak eszelős világnézeteit az Értelmes-e a bal-liberális értelmiség? c. sorozatunk Elmebajtanulás milliókért c. részében ismertettük.

Akit bővebben érdekel a téma, itt találhat további információkat:


Az emberi jogok, személyiségi jogok és egyéb jogállami megoldások tovább lehetetlenítik az embernek látszó, bio-szörnyetegek kiszűrését.
Pedig, ha erre sikerülne megoldást találni, ezek többé nem tudnának nemhogy tömegeket, de egyes embereket sem befolyásolni, és onnantól a világ ezerszer jobb hellyé válna.

Pedig létezik ellenük gyógymód.

Elsődlegesen el kellene tiltani őket mindennemű közéleti és társadalmi szerepvállalástól és megnyilvánulástól. Ez lenne a társadalom gyógyításának módja.

E mellett ők maguk is megszabadíthatók önnön, kórosan káros személyiségüktől. Ennek egyetlen eszköze a lobotómia, ami után soha többé nem lennének képesek tönkre tenni mások életét. Igaz, onnantól meredten maguk elé bámuló, nyálcsorgató lények lennének - de ez még mindig optimálisabb a többi ember számára, mint a jelenlegi, veszedelmes, Sötét Tetrád lényegű szörnyeteg mivoltuk.

Amíg ez nem történik meg, embereket, sorsokat, életeket nyomorítanak önfeledten, és akár tömegeket vernek át kényük-kedvük szerint.
A pszichopaták jó része élvezi, ha nagy tömegek előtt szerepelhetnek - hiszen számukra a szorongás (is) ismeretlen. Ráadásul egész életük a kifelé történő színjátszáson alapul - a látszatra nagyon figyelve. Így akik nincsenek mellettük évek óta nap mint nap, sokszor képtelenek elhinni egy pszichopatáról, hogy miféle szörnyeteg valójában. Elvégre gyakran beszéltek vele, és elhitték neki, hogy önmagát adja, nem pedig a „jóembernek mutatom magam” című előadásait látták.
E téren tehát az egyének és a tömegek ugyanabba a csapdába esnek: valóságnak hiszik a valótlanságot, amivel a pszichopata által manipulált bábokká válnak. És ha később rá is jönnek a valóságra, annyira nem akarják elhinni, hogy ilyen könnyű volt őket félrevezetni, hogy inkább eltűrik a szörnyeteg tombolását, mintsem beismerjék, mekkorát tévedtek.


A tömegek - akár az egyének - idővel egy Helsinki-szindrómához hasonlatos állapotban rajongva imádják istenített szörnyetegeiket - akár a sátánisták.

Az ilyenek tüntettek a brutális sorozatgyilkos Ted Bundy szabadon engedéséért, és az ilyenek támogatnának mindenben egy terminátort is, ha az csupa szépet ígérne nekik.


ÉPPEN EZÉRT NEM SZABAD A PSZICHOPATÁKRA „BETEG EMBERKÉNT” TEKINTENI.

Ezzel ugyanis szánalmat kelt a szörnyeteg, legalizálást nyer minden, amit tesz, és lekerül róla a felelősség is. Nem, ezek nem beteg emberek.
Ezek egyszerűen nem emberek, mert hozzájuk képest még a Sophia nevű robot is emberibb, de még egy kutya is.

Állatnak sem helyes mondani őket. A fejlettebb állatok képesek érzelmekre és szeretetre. Mivel a pszichopata erre (is) képtelen, a bio-robot vagy az embernek látszó démon a megfelelő definíciójuk.

Ha valaki mindezek után még nem tudja a címben feltett kérdésre (Ember-e Magyar Péter) a választ, nézze meg Szarvas Szilveszter videó összeállítását: Itt a teljes IGAZSÁG Magyar Péterről.

Létrontók és önsorsrontók mindig voltak, vannak és lesznek. Teljesen felesleges az ilyenek motivációján agyalni, vagy azt keresni, ki fizette le és milyen célból. Az emberi kaméleonok eszelős gondolatmeneteit normális ember képtelen megérteni - az csak a hozzájuk hasonlóknak sikerül.

Ám amíg senki nem parancsol megálljt az őrülteknek, addig senki nem állítja meg az általuk okozott romlást és pusztulást.



(by L.W.L.)
2024.03.31.





A témához hasonló, előző bejegyzés:

- 2024.02.13. A Magyar Péter jelenségről
Avagy: démonizálás bulvárfokon. (megnyitom)





Kiemelt bejegyzések

ÚJ!

Új, elektronikus könyveinket kis részekre bontva tesszük közzé.
 

 

A visszatérő múlt csapdái:
     


Aktuálpolitika:

   

(A liberalizmus világa)
           
 
A négy legolvasottabb bejegyzés:
       
 
Történelem:
   
   
 
Nyugat alkonya:
   


Vitathatatlan.blogspot.hu

Tények a világról és ami mögötte van
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék

Facebook

2018. február 19.
Ez az oldal a Facebookon is követhető


 

Kérdés, kérés, észrevétel?

A Facebook alkalmazásaival az üzenetküldés is egyszerű.


VIDEÓK!

Legújabb videóink immár elérhetőek a vk.com oldalán is.

VITATHATATLAN TÉNYEK
A világról és ami mögötte van.

Fontos dolgokról, vitathatatlanul érthetően és egyszerűen.
Kövesse a vitathatatlan.blogspot.hu híreit videó csatornánkon is: https://vk.com/vitathatatlan