vitathatatlan.blogspot.hu
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék
(x)

2022. december 10., szombat

Megbízhatunk-e egy szcientológusban? (2/1)


Avagy: A köztünk élő ragadozók álcái és hétköznapjai.

Sokan csak rossz tréfának veszik, mások lenézően legyintenek, ha szóba kerül a szcientológia.
Az mondják: ezek csak csendes bolond szektások, nem kell velük foglalkozni. Valóban így van?

Noha a szcientológiáról szinte mindenki hallott már, de a bulvárhírek és a valóság e téren is különböznek.

Tényleg csak a saját elméjükre jelentenek veszélyt - vagy mindenkire, akit ismernek?
Veszélyesek vagy ártalmatlanok?




- Életveszély a mimikri mögött

Az állatvilágban jól ismert trükk az álcázás. Némelyik ragadozónak oly tökéletes a mimikrije, hogy áldozata csak akkor veszi észre, amikor már késő.

Botsáska

Ilyen az ájtatos manó (avagy: imádkozó sáska) is. A Phyllocrania paradoxa egyedei a világoszöldtől a sötétbarnáig többféle színárnyalatban előfordulnak és egy-egy levélhez vagy rügyhöz hasonlatosak. A fejüket, a testüket és a járólábaikat számos lebeny díszíti, ami egészen földöntúli külsőt kölcsönöz nekik. Angol elnevezésük („ghost mantis” - szellemsáska) minden bizonnyal ezt a benyomást tükrözi.

Ájtatos manó

A Popa spurca crassa nevű ájtatos manó, a tökéletes álcázásának köszönhetően könnyedén tudja megragadni, majd felfalni a gyanútlan, őt ártalmatlan faágnak gondoló áldozatait.

Édes illatot árasztó, színpompás virág (pontosabban: húsevő növény) a szegfűvirágúak rendjébe tartozó Vénusz légycsapója.

Vénusz légycsapója

Amikor egy falatozni vágyó rovar rászáll, a levéllemezek fél másodperc alatt összezáródnak körülötte és foglyul ejtik. A légmentesen bezárult csapda emésztőnedvekkel telik meg, a zsákmány pedig szép lassan feloldódik benne.

Ám nemcsak az állatvilágban, hanem az emberek világában is szép számmal léteznek veszedelmes mimikrik, magukat egészen másnak álcázó ragadozók. Ígérnek szépet, ígérnek jót, elérhetőnek ígérnek lehetetlent - a zsákmány pedig boldog mosollyal válik felfalt prédává.

Azzal kapcsolatban, hogy csak önveszélyes-e az áldozatukká válás, vagy közveszélyesek is lehetnek-e, általában a szélsőséges iszlám dzsihadistáira szokás gondolni.
Pedig léteznek más, veszedelmes álcázók is, csak a mimikri miatt úgy mennek el mellettük az emberek, hogy nem is sejtik, milyen veszélyeket rejthetnek rájuk nézve - akár úgy is, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk velük.

Nézzük meg közelebbről ezek egyikét, a New Age (avagy: a Csalók Misztériuma) világába tartozó szcientológiát; álcáit, módszereit és veszélyeit.

Tegyünk egy sétát abban a pokolban, ami olyan földöntúli képességeket, vagyont, hatalmat és boldogságot ígér, amivel aztán a nyomor, a rettegés, és mindenki elárulása mellett még koncentrációs táborba is lehet kerülni.
És mindezt a 21. században, a „szabad vallásgyakorlás” és a „jogállamiság” védőburkában.


„Ha kis pénzt akarsz keresni, írj könyvet!
Ha rengeteg pénzt akarsz keresni, alapíts vallást!”
(L. Ron Hubbard)



- Hubbard ájtatos légycsapója

A távolról komoly, impozáns épület a Szcientológia Egyház amerikai központja. Állításuk szerint a világon több mint 6000 szervezetet irányítanak.


A nevük: Scientology (magyarul: szcientológia) már önmagában bizalmat keltő. Az angol Science szó jelentése: Tudomány. A szcientológia jelentése tehát látszólag „tudományológia”, „tudománytan”, vagy „tudományosság”.
Ezzel egy gond van: A szcientológiának pont annyi köze van bármely tudományhoz, mint a Holdnak a sajthoz: SEMMI. S mi több: mindenben a tudományellenesség jellemzi.

Megjegyzés:

A szcientológiát egy L. Ron Hubbard (1911 - 1986) nevű sci-fi író találta ki, gyors meggazdagodásának céljából. Ez saját reményeit is messze felülmúlóan sikerült neki, elindítva ezzel egy magát ártalmatlan, tudományos alapú vallásnak mutató, világméretűvé növekvő hálózatot.
(Erről már többször is írtunk, pl. itt: „Leleplező videók egy kártékony szektáról”.)

Az emberben lélek helyett zavarodott „thetán” nevű energialények vannak, melyek beköltöznek az emberek testébe. Amikor a test megöregszik és meghal, az őt irányított thetánok (merthogy több is lehet egy emberben) új testet keresnek. E thetánok azonban fejlődésre képtelenek, mellé gonoszok, alávalók és buták. Csak és kizárólag a Hubbard által kidolgozott szcientológiai módszer tudja őket megtisztítani és szabaddá(?!) tenni.

A tisztátalan thetános emberek megnevezése: „wog”. (Ez lényegében pont olyan, mint a Harry Potter filmekben a „mugli”.)
Akik kitanulták a szcientológiát, azok megtisztultak és felszabadultak, a megnevezésük: „clear(azaz: tiszta).
A két érték között járó tanuló a „pre-clear”.
Természetesen a „clear” állapot megvalósulása csak a kezdet, onnantól lehet a természetfeletti képességek(!) széles tárházát kitanulni.

Hogy mennyire tudományos a szcientológia „tudománytana”, arra nézzünk két példát.

- Szerintük az emberi intelligenciát nem az agy határozza meg. S mi több, az emberi gondolatok, emlékek stb. sem az agyban keresendők. Indok: „az agy egyszerűen egy vezeték”, „a thetán használja [...] az élet és a fizikai univerzum kezelésében”. Az agy nem más, mint „a thetán kommunikációs központja”. Mindez a szcientológia hivatalos honlapján látható, az alapelvek ismertetésénél. (Lásd: ide kattintva.)
Hogy ennek mennyire nincs köze a természettudományokhoz, azt nem csak a neurológusok értik, hanem azok is, akik legalább a lényegét megértették a középiskolában tanult biológiának.

De nézzünk egy ennél is egyszerűbb példát.

- Az általános iskola alsó tagozatában mindenki megtanulta, hogy az embernek 5 érzékszerve van, és ezzel a környezetét öt féle módon tudja érzékelni: látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás.
Ezzel szemben a szcientológia magasan képzett, „clear”-ré vált thetánjai állításuk szerint már 57, azaz ötvenhét érzékelésre képesek. Ez nem műtéti úton beépített plusz 52 érzékszerv segítségével történik, hanem tanulással.

Kis kitérő. Ehhez hasonló a szcientológiából kinőtt „Theta Healing” is, ami (horribilis összegért) megtanítja, hogyan kell meditációval a sejtekben lévő DNS-t 12 szálúvá fejleszteni, vagy akár az akarat erejével visszanöveszteni egy levágott lábat. Mindehhez segítségként tündérkékkel is lehet beszélgetni.
(Ezt már részleteztük, ide kattintva nyitható meg)

A Yoda mester képességeit is túlszárnyaló 57 érzékelés csak magas rangú szcientológusoknak érhető el, a „szupererő” nevű tanfolyamon.
Erről a szcientológia egyik magyarországi reklámarca, az általa kitalált „lezárási marketingtechnikák” által ismertté vált Kasza Tamás honlapján ide kattintva bővebben is lehet olvasni.


Szintén Kasza Tamás tanácsadó és tréner nevéhez fűződnek a „Jedi képzés” nevű tanfolyamok is. Ennek mibenlétét egy közhasznú szervezet, a szcientológia ellen küzdő Clarus Animus Alapítvány honlapján találhatjuk: „Kasza Tamás a Hubbard módszereire épülő kommunikációs tréningjét nemes egyszerűséggel ’jedi képzésnek’ nevezte el.”
(Lásd pl. ide kattintva)

E „jedi mester” tanai mögött álló tényekről és személyes tapasztalatairól szól Dudás Diána „Az én szcientológia sztorim” című könyve. (Lásd pl. itt: Libri, vagy itt: Bookline)
Ő 5 évet töltött közöttük, ami 8 millió forintjába került.


Az általa rettenetes és kegyetlen szervezetnek nevezett ígéreteiről ezt írja: „jedi lovagokat megszégyenítő képességre tehet szert az, aki L. Ron Hubbard nyomdokaiba lép.”
Ám a tanulás során se jedi, se sith lovag nem lesz a tanítványokból, helyette - ahogy ő fogalmaz: „A pokol csak a kezdet [...] a szcientológia mindig rosszabb, mint gondolod!”
(Bővebben lásd ide kattintva)

A szcientológia hirdetései általában így kezdődnek: „Tanulj meg élni”. Azonban a tanulást és az életet meglehetősen sajátságos módon értelmezik.

„Bár a teljes szellemi szabadság nem érhető el a rendszerben, arra viszont igen komoly eszköztár áll rendelkezésre, hogy az abba különféle módokon belekerülő áldozatait a lehető legtovább a kerítésen belül tartsa, és elvegye mindenüket - a pénzüket, az idejüket, a családjukat és sajnos időnként az életüket is.”
(Bonyai Péter kurátor,
Clarus Animus Alapítvány)

Hogy miért is tudnak ennyi embert magukhoz vonzani, és azok zöme miért nem tud elmenekülni, később részletezzük.

A szcientológusok a fizikának, a biológiának és a pszichológiának is ellentmondó tanításaikat így definiálják: „Hubbard munkássága már önmagában is elegendő a civilizációnk felemelkedéséhez.”
(Ezt az emberiség felemelkedése dumát már számtalan New Age /avagy: ezotéria/ ágazat átvette és hirdeti önmagáról.)

A szcientológusok amikor egy vitában lelepleződnek, és már nem tudják magukat „tudománytannak” beállítani, váltani szoktak. Onnantól már a tudomány alatt a filozófiát értik, mert állításuk szerint Hubbard hatalmas filozófus volt.
Csakhogy L. Ron Hubbard sosem volt filozófus, ahogy egy kazánkovácsból sem lesz nőgyógyász attól, hogy ezt állítja magáról.
Ennek okán a világ tudományos közössége filozófiai szempontból IS elveti a szcientológiát, áltudománynak, halandzsának és világméretű átverésnek tartja.

Ez az a pont, amikor egy vitában megint váltanak - onnantól a szcientológia már nem tudomány, nem filozófia, hanem csak egy modern vallás, és tanításaik kritizálása a szabad vallásgyakorlás lábbal tiprása.

Ennyit arról, hogy a nevében „tudományosságot” sejtető szcientológia mennyire vehető tudománynak.

A szcientológiai központ épületéhez közelebb menve a keresztény feszület tűnik fel. Csakhogy ez náluk egészen mást jelent, mint amit a naiv szemlélő gondol. Jobban megnézve látható, hogy a szimbólumukban a feszületből nem dicsfény árad, hanem simán keresztül van húzva. Ennek egyszerű oka van.

Megjegyzés:

Hubbard tanítása szerint Xenu, a galaxishódító összeszedte legyőzött ellenségeit, a Föld egyik vulkánjába dobta őket, és testüket hidrogénbombával megsemmisítette.
Aztán a lelküket (thetánjaikat) szándékosan mindenben elbutító agymosásnak vetette alá - eme erőszakos álomvilág része volt Isten és Jézus Krisztus. Aztán kiengedte őket a bolygóra, és e thetánok az emberek lelkei.

TEHÁT: a szcientológiában a nagy feszület azt jelképezi, hogy az emberek téveszmék/tévhitek/álmok világában vannak Isten és Jézus Krisztus kapcsán, de ők kigyógyítják őket eme betegségből(!).


Fontos azzal is tisztában lenni, hogy Hubbard tanításai és gondolkodásmódja valóban ismert a kereszténységben, de csak a sátán céljairól és módszereiről szóló részeknél. (Bővebben lásd pl. ide kattintva)

A mimikri kereszt értelmezése tehát Krisztus bemocskolása, a kereszténység elutasítása. Ennek ellenére sok szcientológus mondja magát („a maga módján”) kereszténynek - ennek oka az a manipuláció, amit Dianetika néven tanítanak, de erről majd később.

Megjegyzés:

A keresztény jelkép mutogatása és a vezetőik papnak öltöztetése akkor bukkant fel, amikor Hubbard úgy döntött, hogy a szervezte által felhalmozott egymilliárd dolláros adótartozását nem fogják kifizetni. Helyette kijelentették magukról, hogy ők immár vallás, és egyházakra vonatkozó jogokat követeltek, mellé minden(!) tartozásuk elengedését.

Mindezt fenyegetéssel, megfélemlítéssel, zsarolással, és egyéb módszerekkel kívánták elérni.
Hosszú, addig kizárólag a maffiákat jellemző megoldásoktól hemzsegő magánháborújukat végül siker koronázta. Az adóhivatal teljesítette a követeléseiket. Kénytelenek voltak, mert szó szerint két lehetőségük maradt: vagy elfogadják, vagy az egész amerikai adóhivatal egyszerűen összeomlik. Ezt még a kolumbiai kokainbáró, Pablo Escobar se csinálta volna profibban.
(Erről és a zsarolásoktól a gyerekmunkáig tartó egyéb visszaéléseikről itt írtunk: A szcientológia rejtett arca)

2011-óta a Magyarországon a szcientológia már NEM minősül egyháznak, hanem csupán vallási egyesületnek. Ez azonban nem zavarja őket, továbbra is a „Szcientológia Egyház” megnevezést használják. Tehát egy egyház, ami nem egyház.



Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:




- A személyiségtesztek realitása

Az épületbe lépve már a portán eligazítják az érdeklődőket. Kezdetnek általában személyiségtesztet töltetnek ki velük. Ezek közül a legismertebb az „Oxfordi Személyiségteszt”, avagy „Oxfordi Képességvizsgálat” (Oxford Capacity Analysis – OCA) nevű. (Lásd erről a pl. a szcientológia saját honlapján megtalálható magyarázatot ide kattintva)

Ezzel csak két gond van. Az egyik, hogy a nevével ellentétben semmi köze nincs Oxfordhoz. A másik, hogy valójában nem személyiségteszt.

Megjegyzés:

Ez a teszt eredetileg arra készült, hogy igazolja, milyen remekül fejlődnek a szcientológiát tanulók. A kérdések is ennek megfelelően lettek összeállítva. Gyakorlatilag azt mutatják, mennyire sajátította el az illető Hubbard politikai és világnézetét.

1971-ben Sir John Galway Foster brit képviselő három pszichológust küldött el a szcientológusok OCA tesztjének vizsgálatára. Mindhárman előre kitalált módon adtak véletlenszerű válaszokat.
Egyikük már a kérdés elolvasása előtt bejelölte a válaszként szolgáló „Igen/Nem/Talán” egyikét.
A másik kettő a kérdés utolsó betűje szerint, (pl. magánhangzó vagy mássalhangzó) de egymással ellentétes módon.
Mindhárman ugyanazt az eredményt kapták - ennyit arról, hogy mennyire megbízható és tévedhetetlenül tudományos egy ilyen személyiségteszt.
(Egy konzervatív világnézettel véletlenül sem vádolható, 444 fan youtuber nemrég dobókockával végezte el a szcientológusok oxfordi személyiségtesztjét. A dobás után 1 és 2 esetén „Igen” választ adott egy kérdésre, 3 és 4 volt a „Nem”, 5 és 6 pedig a „Talán”. Pont ugyanazt az eredményt kapta, mint a Foster által küldöttek. Az erről készült 9,5 perces videó ide kattintva nézhető meg.)

Kis kitérő. Ehhez hasonló a Myers-Briggs féle, MBTI személyiségteszt is.
Ez Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers nevéhez fűződik, akik úgy készítették el ezt az általuk pszichológiai csodának bemutatott kreálmányukat, hogy saját bevallásuk szerint soha semmi közük nem volt a pszichológiához. S mi több: többször is büszkén hangoztatták, hogy még véletlenül sem tanultak ilyesmit. (A részleteket erről a csaló tesztről és hátteréről pl. ide kattintva lehet megismerni.)
A köztudatban az MBTI valószínűleg azért mosódott össze az OCA-val, mert egyiknek sincs semmi köze a valósághoz, és egyformán nem ér semmit egyik sem.
Az MBTI működőképessége három átfogó, tudományos vizsgálaton esett át. Az egybehangzó eredmények szerint, a megállapítások a funkciókról, és ezek fő- és mellékfunkciós sorrendjüknek alig van köze a valósághoz, és a valós magatartáshoz. Egyáltalán nem tudtak megfelelni a tudományos vizsgálatoknak. A szakemberek az MBTI funkciórendszerében durva logikai hibákat is észleltek.

Ennek ellenére egy időben szinte minden nagyvállalatnál használták, és sok helyen ma is ilyeneket töltetnek ki egy álláshirdetésre jelentkezővel. Pedig a tudományos vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az MBTI teszt különösen a szakmaválasztásnál és a várható szakmai sikereknél vall kudarcot. (Bővebben erről lásd: Wikipédia)

Az ilyen jellegű személyiségtesztek valójában az emberek félrevezetésének tesztelése. E téren valóban sikeresek. „Archetípusok” néven szépen bedobozolják az embereket, és akár az autókat, ilyen-olyan-amolyan típusok szerint kategorizálják őket. (Mellesleg ezt teszik a csillagjóslás horoszkópjai is.)

Ha valaki kitölt egy ilyet, majd pár hónap múlva újra kitölti, azzal szembesül, hogy erősen eltérő az eredmény. Ugyanis az ilyen „személyiségtesztekre” adott válaszok erősen függnek az alany eddigi tapasztalataitól, aktuális élethelyzetétől, életminőségétől, hangulatától, de még attól is, hogy az adott pillanatban mi foglalkoztatja. (Erről bővebb info pl. ebben a 23 perces videóban)

Tehát valójában pont a személyiséghez nincs
semmi közük, ezeket maximum
„pillanatnyi hangulatteszt”-nek lehetne nevezni.

Mint látható, a tesztek kérdéseinek rafináltsága miatt olyan eredmények várhatók, amilyet csak annak összeállítója akar. Ezen eredménnyel pedig a naív és hiszékeny embereket könnyű félrevezetni.

Ezt a pszichológiai jelenséget mutatja be a Forer-hatás (más néven: Barnum-hatás), ami a személyes megerősítés téveszméje.

Magyarázat

Bertram Forer pszichológus 1948-ban személyiségtesztet töltetett ki az egyetemi hallgatóival.
Ezután - a kitöltött tesztlapok megtekintése nélkül - elkészítette és mindenkinek névre szólóan adta át annak „személyre szabott” eredményét:

„Szükségét érzed annak, hogy az emberek kedveljenek és csodáljanak, de te hajlamos vagy az önkritikára. Személyiségednek vannak gyengeségei, de általában képes vagy az ellensúlyozásukra.
Számottevő kihasználatlan képességgel rendelkezel, amit még nem fordítottál előnyödre. Kívülről fegyelmezettnek és önuralommal bírónak tűnsz, ám gyakran érzel aggodalmat vagy bizonytalanságot önmagadban. Néha komoly kétségeid vannak afelől, hogy jó döntést hoztál-e vagy a helyes dolgot cselekedted-e.
Kedveled a változást és a változatosságot és elégedetlen vagy, ha kötöttségek és korlátok közé szorulsz. Büszke vagy független gondolkodásodra, és nem fogadod el mások kijelentéseit kielégítő bizonyíték nélkül; nem tartod azonban bölcs dolognak önmagad túl őszinte felfedését.
Időnként kifelé forduló, barátságos és társaságkedvelő vagy, máskor befelé forduló, bizalmatlan és tartózkodó. Egyes vágyaid megalapozatlanok.”

Kivétel nélkül mindenki ezt kapta. Mivel a hallgatók ezt nem tudták, személy szerint elfogadták, hiszen magukra ismertek benne; és elképedtek Bertram Forer személyiségtesztjének hihetetlen pontosságától.

Azóta számtalan további kísérlet igazolta Forer kísérletét.

Ha az emberek azt hiszik, hogy az elemzés kizárólag rájuk vonatkozik, mellé megbíznak a kiértékelőben, és az „elemzés” főként pozitív jellemvonásokat sorol fel, a legtöbben feltétel nélkül el is hiszik.
S mi több: minél nagyobb általánosságokat tartalmaz a kapott jellemzés, annál inkább elfogadják azt, és annál inkább veszik „nagy emberismerőnek/varázslónak” azt, akitől kapták. (Mellesleg ez a primitív átverésen alapuló módszer teszi sikeressé a horoszkóp készítőket, a tenyérjósokat, látókat és egyéb médiumokat is.)

Ennyit arról, hogy mire szolgálnak és hogy működnek a szcientológusok tesztjei. (Akit bővebben érdekel, pl. ide kattintva olvashat még erről.)

Érdemes azt is észrevenni, hogy a jelentkezők a legkülönfélébb vágyakkal, igényekkel érkeznek.
Ugyanis a csábító ígéretek hihetetlenül széleskörűek.

Vannak, akik boldogok akarnak lenni. Mások szabadon szeretnének élni. Megint mások a személyiségüket szeretnék fejleszteni, vagy épp spirituális kapcsolatot keresnek Istennel/univerzummal/bármivel. Vannak, akik hatékony kommunikációt jöttek tanulni, és vannak, akik marketinget. De olyanok is, akik az emberekkel való helyes kapcsolatok titkait tanulnák, és vannak, akik párkapcsolati kérdések, vagy munkahelyi sikerek elérése miatt jöttek.

Több tucatnyi, a legkülönbözőbb ígéretek után több száz féle vágy és ezernyi, különböző elvárás.
És mindre, mindenkinek ugyanaz és ugyanúgy a kínált megoldás: a szcientológia tanulása.

Ez már önmagában is nonszensz, hiszen attól hogy valaki szakácsnak tanul, nem lesz se sikeres nőgyógyász, se profi kazánkovács - pláne nem mindhárom IS egyben.

Ha beljebb megyünk a szcientológusok épületében, olyan kezdőket látunk, akik épp különböző tanulmányokat írnak.
A témák változatosak, ilyen pl. a „Cápaidomítás egy tetszés szerinti galaxisban” tanfolyam.
Valójában ezekkel mérik fel a tanulók képességeit, és döntik el, hogy a későbbiekben mire fogják használni őket.
A használat szó szerint használatot jelent, Hubbard maga is sokat beszélt az egyének hasznosságáról. Ám e hasznosság kizárólag a szcientológia céljaira és érdekeire vonatkozik.

Erre is vannak kidolgozott módszereik.

Ha még nem osztotta meg
ezt az oldalt, itt is megteheti:




- Auditálás: „szakrális” vallatás hazugságvizsgálattal és a kémkedés „kegytárgya”

Mindazoknak, akik csatlakoztak a szcientológiához, életük részévé válik az auditálás.
Ezt ők a személyes terápiás és tanácsadási módszerek összefoglaló elnevezéseként definiálják.
Ilyenkor egy bezárt szobában hárman vannak: az auditált személy, az auditálást végző auditor, és köztük egy E-méter nevű eszköz, melyről ők ezt írják: „Az E-méter a személy szellemi állapotát vagy szellemi állapotának változását méri”. Meg ezt is: „Az auditálást egy vallásos tárgy használata segíti, amely segít az auditornak és a preclearnek behatárolni a lelki gyötrelem és szenvedés területeit”. (Lásd ide kattintva)


Ez valójában a szcientológia alfája és omegája. Ez ugyanis egy HAZUGSÁGVIZSGÁLÓ eszköz.

Megjegyzés

Az E-méter (a név eredete: Elektro-pszicho-méter) úgy működik, hogy a két hengerével a kezében zárt áramkört alkot az auditált testével, miközben nagyon gyenge elektromos áram halad át rajta. A műszer ennek segítségével az elméjében létrejövő változásokat mutatja. A gép érzékeli és megjeleníti a számlapon, hogy az egyenletes áramláshoz képest az egyes kérdések feltételekor milyen változás történik a testen keresztülhaladó áramban.

Valójában ez egy nagyon primitív hazugságvizsgáló eszköz, könnyen megtéveszthető és az értékei messze nem mondhatók minden kétségek kizáróan valósnak. De mire egy jelentkező elér idáig, már rég meggyőzték arról, hogy ez egy tökéletes, ultramodern és tévedhetetlen gép, ami még Xenunál is többet tud és érzékel a thetánokról.

Innentől az auditált személy eleve fél az eszköztől, és ez a tény, valamint a vizsgálati módszer biztosítja azt, hogy nem mernek hazudni, így minden auditáláskor mindig mindenről mindent elmondanak.

Az auditálás látszólag arról szól, hogy megtalálják, mi okozhat az illetőben feszültséget, szorongást, vagy bármi olyat, amit L. Ron Hubbard nem szeretett.

Ennek keretein belül azonban az auditált életének minden apró mozzanatát feltérképezik és dokumentálják. A minden alatt szó szerint MINDENT kell érteni. Legtitkosabb gondolatait, vágyait, emlékeit, de még a szexuális életét is, olyan részletességgel, amihez képest egy pornófilm csak az aktus elnagyolt vázlata.

Megjegyzés

Mindez valójában a személyiség teljes megsemmisítésére szolgál. Az ezernyi megaláztatás és a legbelsőbb, legszemélyesebb titkok elmondása idővel a legkisebb ellenállást is felszámolja.
Ha egy kérdésre adott válasz az E-méter szerint nem 100%-osan teljes és őszinte, az auditor felteszi ugyanazt a kérdést újra. Ha a hazugságvizsgáló gép szerint az így kapott válasz sem megfelelő, akkor újra megkérdi ugyanazt. És újra. És újra meg újra, mindaddig, amíg az auditált meg nem törik, és az elvártak szerint el nem mondott mindent.

Az illető egy idő után már gondolni sem mer másra, mint a Hubbard által előírtakra, és fel sem merül benne, hogy bármiről bármilyen információt visszatartson.
A totálisan megsemmisített személyiség után pedig könnyedén építenek az emberekben új, Hubbard által kitalált személyiséget.

A magyarországi Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által igényelt klinikai igazságügyi szakpszichológiai szakértői véleményben kizárólag pszichológiai szempontok alapján vizsgálták a szcientológusok auditálási folyamatát.
A 177 oldalas hatástanulmányból például az is kiderül, hogy az auditálás során alkalmazott módszerek közül több is tudatmódosulást indukál, és így hipnoterápiaként működik.
(Magyarul a hipnózissal hasonlatos hatást vált ki.) Azt is leírja, hogy az „ettől eltérő módszereik is a tudat beszűkítését és az alany szociális behódolását eredményezik.
Az auditáláson minden szcientológus részt vesz, korra és nemre való tekintet nélkül. Kisgyerekek is - de erről majd később.

Ám ez az eljárás nem csak az auditált személy gondolatairól szól. Mindig alaposan ki kell vizsgálni, hogy egy kívülálló wog nincs-e káros hatással a thetánjára, mert hát az „elnyomó” meg „ellenséges” személyek negatív hatásaitól is meg kell szabadulni a „szabadsághoz vezető hídon”.

Ennek okán, az auditálások keretein belül az is E-méteres kivizsgálásra kerül, hogy hol és mit csinált, kivel, miről és mit beszélgetett, hol és mit látott s hallott, stb. Természetesen teljes részletességgel.
Rokonok, barátok, szomszédok, munkatársak. Magánélet és munkahely.

Mindenről és mindenkiről minden.

Mivel a szó elszáll, ám az írás megmarad, minden, ami az auditáláskor elhangzott, rögzítésre kerül.
Az auditor mindent részletesen leír, majd csatolja az irattárban az illető dokumentációjához.

Indok: a magasabb rangú (és tudású) munkatársak is átvizsgálják majd, hátha találnak olyan apró részletet, melynek feloldása sokat segít a thetán szabadságtudatának felszabadításában.

Valójában a német Stasi, a szovjet KGB, az amerikai CIA, vagy akár Rákosi Mátyás házmesterei is csak álmodoztak annyi alapos és bizalmas információról, amennyit néhány auditálással a szcientológia „egyháza” megszerez.

Hogy az auditált személynek kik a barátai, kiket ismer még stb. már az E-méter bevetése előtt ismert az auditor előtt. A szcientológia tagokkal különféle, akár több mint száz kérdésből álló kérdőívet/kérdőíveket töltetnek ki.
Ezek egyike az életút- és önéletrajzi kérdőívük is:

1. Sorold fel barátaidat!
2. Milyen a viszonyod a gyerekeiddel?
3. Sorold fel az összes gyereked nevét és korát (beleértve a mostohagyereket is)!
4. Sorold fel a testvéreid nevét és házastársaik nevét, ha vannak.
5. Közvetlen kapcsolatban állsz-e hírszerző szolgálatokkal akár személyes múltadon vagy közvetlen családi kapcsolataidon keresztül?
Milyen hírszerző szolgálatokkal? Add meg azon személyek neveit, akik kapcsolatban vannak az ügynökséggel! Név? Foglalkozás?
Pontos részletek?

6. Kapcsolatban vagy-e vagy alkalmazott vagy-e bármilyen kormányszervi ügynökségnél, vagy kapcsolatban voltál-e valaha, vagy alkalmazva voltál-e valaha egy kormányszervi ügynökségen? Milyen időpontok között? Milyen ügynökségen?
7. Szolgáltál-e valaha a kormány vagy fegyveres erők egy magas biztonságú részlegén vagy katonai egységénél? Adj részletes adatokat arról, milyen volt a munka?
8. Sorold fel, időrendi sorrendben, bármilyen betegséget, balesetet, tartós sérülést, amin átestél! Gondoltál-e valaha arra, hogy öngyilkosságot kövess el?
9. Jegyezz fel bármilyen homoszexuális tevékenységet, a legkorábbi időponttól! Kivel, mit csináltál? Milyen gyakran?
10. Sorold fel az összes csoportot és szervezetet, amelyekben részt vettél! Beléptél-e valaha elnyomó csoportba?

11. Elkövettél-e valaha bármilyen bűncselekményt, amivel zsarolhatnának?
Van-e bűnözői múltad? Szedtél-e valaha LSD-t vagy annak bármely származékát? Jelenleg árulsz-e kábítószereket? Milyen kábítószereket? Kinek adtál el?
12. Vannak-e kapcsolataid vagy befektetett tőkéd, amely személyes bevételt jelenthet számodra? (Add meg a személyek, szervezetek neveit!)
13. Azért vagy a szcientológiában, hogy újságsztorikat szerezz, vagy hogy általánosan szétdúld a szervezetet?
14. Adj egy részletes és általános leírást magadról, beleértve a legkorábbi bármilyen szexuális élményedet. Mikor kezdtél randevúzni, és az összes személy nevét, akivel kapcsolatod volt. Csinálj egy időrendi leírást a személyek neveiről, akikkel szexuális kapcsolatod volt, és hogy mit csináltatok. Írd le hozzávetőlegesen, hány alkalommal folytattál bármilyen tevékenységet, és jegyezz fel bármilyen perverziót, amelybe bocsátkoztál. Ki? Mikor? Milyen gyakran?
Légy annyira részletes, amennyire csak tudsz.

15. Valamelyik szülőd vagy gondviselőd ellenséges volt-e valaha a szcientológiával szemben?
16. Sorold fel szüleid nevét és címét!

ÉS EZ CSAK AZ ELEJE, A KÉRDŐÍV MÉG 94 HASONLÓ KÉRDÉST TARTALMAZ.
Az auditálások során mindezek egyesével is kivizsgálásra kerülnek, természetesen az E-méter bevetésével.

Mivel ez már a XXI. század, ezek az információk angol nyelvre fordítva mennek a helyi központba, onnan pedig az amerikai központ legfőbb szcientológusaihoz.

Megjegyzés

Fontos tudni, hogy az adatvédelemmel kapcsolatos törvények és irányelvek Európában másfélék, mint az USA-ban. Amerikában a GDPR ismeretlen. Ott egy cég amit megszerzett, az a cég tulajdona. És ha ez emberekről gyűjtött személyes/bizalmas információ, akkor az is. Százezrekről (bárhogy) begyűjtött adatok szintén. Mivel ezek - akár egy íróasztal - a cég tulajdonát képezik, jogában áll tetszése szerint felhasználni, vagy akár értékesíteni.
Igen, nyugodtan és legálisan eladhatja/megveheti mások adatait. És erről még csak értesítenie sem kell az érintett adatok tulajdonosát. Ha az illető nem tudta, hogy megy ez, akkor így járt. Miért adta meg, vagy miért nem tájékozódott előtte. A törvények nem ismerete őt sem mentesíti semmi alól.
Nem véletlen tehát, hogy ismert közösségi médiák és egyéb cégek mániákusan tárolnak mindent mindenkiről - a jól ismert magyarázatként szolgáló „személyes élmény fokozása” mögött más érdekek is állnak.
Ha az adott országban nem ilyen rugalmasak az adatvédelmi törvények, azok kijátszása nem bonyolult: „Ez kérem magáncég, amerikai központtal, amerikai törvények szerint”.
Amikor ez kevés, egyszerűen másik országban kell működtetni a központi szervert, és kész. (Ugyanezt tette pl. Bajnai Gordon DadAdat nevű cége a 2021-es előválasztási színjáték során begyűjtött adatokkal is. Lásd pl. ide kattintva)

Természetesen az auditált személyeknek megígérik, hogy ezek az infók sosem kerülnek illetéktelen kezekbe. Persze azt, hogy szerintük ki az illetékes személy, már ők döntik el.


Egy dolog tény: amit egy szcientológus élete során bármiről megtudott, az a szcientológiai központban dolgozó, magas rangú (ún. Sea Org) tagok számára könnyen hozzáférhető.

Megjegyzés

Az is nyílt titok, hogy az idők során számtalan embert és céget zsaroltak már az auditálások során megszerzett információkkal. Például egy vállalkozásról, politikai pártról stb. megszerzett bizalmas és érzékeny információkért a konkurencia mindig jó pénzt fizet. Különösen, ha azzal tönkre lehet tenni, vagy meg lehet zsarolni valakit.

Arról is számtalan példa van, hogy ha valaki ki akart lépni a szcientológusok közül, rögtön megszűnt az auditált infókra vonatkozó titoktartás - így az illető vagy felvállalta, hogy ezek napvilágot látnak, vagy elnézést kérve mégsem lépett ki.

Talán nem meglepő, hogy az auditálás sem ingyenes, Magyarországon jelenleg 25-30 ezer forint körül van egy alkalom. És erre persze meghökkentő gyakorisággal van szükség, kötelező érvénnyel.
Még az is hazugságvizsgálóval kerül megállapításra, hogy egy-egy tanfolyam elvégzése után az illető valóban tökéletesen és 100%-osan megtanulta-e (értsd: bemagolta) az anyagot. Ha nem, már mehet is vissza tanulni, majd újra vizsgázni és újra auditálni. (Ha már nincs ennyi pénze, egy tetszőleges banktól felvehet rá személyi kölcsönt, az eladósodás nincs megtiltva.)

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a hazugságvizsgálatot ő is beveti a mindennapjaiban, mondjuk akár családon belül, vagy a munkahelyén (pl. hogy kiderüljön, ki szokott lopni a kasszából), jelzem: az ilyen módszer a Büntető Törvénykönyvbe ütközően törvénytelen, és börtön jár érte. Még akkor is, ha az illető saját beleegyezésével történik. Ilyesmire kizárólag az igazságszolgáltatásnak van lehetősége, de nekik is csak ritkán és a bíróságtól kapott, eseti jellegű, külön engedéllyel. (Lásd pl. ide kattintva)

Logikusan felmerül itt az a kérdés, hogy milyen jogon vizsgálják a saját hazugságvizsgáló eszközükkel az embereket?

A válasz döbbenetesen egyszerű. Az E-méter csak a szcientológia berkein belül átverhetetlen és minden kétséget kizáróan tökéletesen működő poligráf.
Kifelé ugyanerről azt mondják, hogy ez egy vallási kegytárgy, olyan ártalmatlan, mint a buddhisták füstölői. Az auditálás pedig egy szent folyamat, ennek bármilyen megkérdőjelezése durva támadás a szabad vallásgyakorlat ellen.

Megjegyzés

A New Age világában nem meglepő az ilyesmi. Mielőtt a Fidesz megvonta az egyházi státuszt a biznisz-egyházaktól, azok a legképtelenebb dolgokat állítottak vallásuk szent eszközének.
Olyan is volt közöttük, amelyik külföldről kisteherautóval hordott be autóalkatrészeket eladásra. A vámon pedig közölték, hogy ezek a kipufogócsövek vallásuk szent és szakrális kegytárgyai, így ezekre vámmentesség jár nekik. (A biznisz-egyházakat és azok mai támogatóit itt részleteztük: „A támogatni vágyott ’kisegyházak’ valódi arca”)

Ebből is látszik, hogy a nyugati típusú jogállami demokráciában „minden állat egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek a többinél”. Bárkit poligráfos vizsgálatra kényszeríteni sérti az emberi jogokat, de ha a poligráf „szent szakrális kegytárgy” akkor már ennek jogszerűségét firtatni jogellenes.

A fentebbi adatgyűjtések (és egyéb tevékenységek) miatt a világ számos országában folytattak ellenük nyomozásokat és hoztak rájuk nézve korlátozó intézkedéseket. Németországban például a titkosszolgálatok folyamatosan ellenőrzik őket, Oroszországban pedig egyszerűen be lettek tiltva.

Magyarországon az adatkezelésük miatt 2017-ben folyattak náluk a hatóságok házkutatást, és indítottak ezzel kapcsolatos eljárást.

Megjegyzés

Természetesen a bal-liberális sajtóban ez folyamatosan úgy jelent meg, mint a szabad vallásgyakorlás diktatórikus lábbal tiprása. Olyan cikkek is voltak, melyek azt részletezték, hogy a kormány elvette a szcientológusoktól a szent irataikat. (Nem vicc, szó szerint így jelent meg!)

Tehát az, hogy Gipsz Jakab szerint a sógornőjének milyen szexuális perverziói vannak, illetve hogy milyen belső és bizalmas titkokat tud a főnökéről és üzleti titkokat a munkahelyéről, szent és szakrális iratok(!).

Ezek angol nyelvre lefordítva, amerikai „Sea Org” üzletembereknek tetszőleges felhasználásra való átadása pedig olyan vallási cselekedet, melynek bármiféle akadályozása jogállamellenes. Legalábbis szerintük.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2017. októberében hozott, NAIH/2017/148/98/H. ügyiratszámú határozatában megállapította, hogy a szcientológusok jogellenes adatkezelési tevékenységet folytatnak, és kezdetnek 20.000.000 (azaz húszmillió) forint adatvédelmi bírságot szabott ki rájuk. (Az indoklás első pontja az E-méter használatával kezdődik.)


A határozat az internetes böngészők által is olvasható, PDF formátumban a hatóság honlapján ide kattintva érhető el.
Az esetről és a talált visszaélésekről NAIH akkori elnöke, Dr. Péterfalvi Attila részletesen is beszámolt egy, a magyarországi szcientológusokról szóló dokumentumfilmben. (Lásd ide kattintva)

Ezzel azonban sem az auditálás, sem az E-méter használata nem szűnt meg, csak jobban odafigyelnek a törvényesség látszatára. A szcientológusok ugyanis egy Hubbard által kitalált, zárt és durván disztópikus világban élnek, melyben minél tovább haladunk, annál döbbenetesebb dolgokat látunk.


Egyház, ami nem egyház. Tudomány, ami nem tudomány, filozófia, ami csak szerintük filozófia.
Keresztény jelkép alatt működő antikereszténység.
Személyiségtesztek, melyeknek nincs köze a személyiséghez.
Poligráf vallató eszköz, mint szent és nélkülözhetetlen vallási kegytárgy.

Minden, ami rólunk vagy környezetünkről egy szcientológus tudtára jut, egy adatfelhőbe feltöltve várakozik a főszcientológusok tetszés szerinti felhasználására.

Természetesen az univerzum parancsára, az emberiség felemelkedése céljából.

Ám mindez még csak a felszín, és a jéghegy csúcsa volt.

„A szcientológia mindig rosszabb, mint gondolod!”
(Dudás Diána, volt szcientológus)

Ha képzeletbeli túránkon beljebb megyünk a szcientológusok központi épületében, rádöbbenünk, hogy eddig csak egy könnyed purgatóriumot láttunk, a pokol igazi bugyraihoz csak most érkeztünk.

Érzelemmentes és bármire kész szociopata képzés, rabszolgatartás és gyermekmunka, legális és jogállami koncentrációs tábor, feltétel nélküli parancsvégrehajtás. Mellé gazdasági és politikai összefonódások játék katonának látszó zombi hadserege alkotja a társadalmunkban élő, az avatatlan tekintetek elöl vallási köntös mögé rejtett világot.

(Hamarosan folytatjuk)





(by L.W.L.)
2022.12.10.




A témához hasonló bejegyzések:

- A csalók misztériuma (megnyitom)





Kiemelt bejegyzések

ÚJ!

Új, elektronikus könyveinket kis részekre bontva tesszük közzé.
 

 

A visszatérő múlt csapdái:
     


Aktuálpolitika:

   

(A liberalizmus világa)
           
 
A négy legolvasottabb bejegyzés:
       
 
Történelem:
   
   
 
Nyugat alkonya:
   


Vitathatatlan.blogspot.hu

Tények a világról és ami mögötte van
Főoldal (nyitólap) | Tartalomjegyzék

Facebook

2018. február 19.
Ez az oldal a Facebookon is követhető


 

Kérdés, kérés, észrevétel?

A Facebook alkalmazásaival az üzenetküldés is egyszerű.


VIDEÓK!

Legújabb videóink immár elérhetőek a vk.com oldalán is.

VITATHATATLAN TÉNYEK
A világról és ami mögötte van.

Fontos dolgokról, vitathatatlanul érthetően és egyszerűen.
Kövesse a vitathatatlan.blogspot.hu híreit videó csatornánkon is: https://vk.com/vitathatatlan